CDP choline je velice účinné nootropikum, které výborně funguje samo o sobě anebo v kombinaci s ostatními nootropiky, protože účinně navyšuje jejich účinek. CDP choline je také znám pod názvem citicoline. Zlepšuje naši paměť a chrání náš mozek před ztrátou paměti. Bylo také prokázáno, že dokáže zvýšit pozornost, mentální energii, zrychlit reakční dobu a celkově pročišťuje mysl. [1] Studie zkoumají také jeho potenciál při léčbě různých neurodegenerativních onemocněních.

V rámci nootropních účinků, je CDP choline hojně využíván zejména pro jeho synergické účinky. Jako cholinergní prekurzor pomáhá navyšovat hladinu acetylcholinu v mozku. Můžete ho použít v kombinaci se všemi možnými nootropiky, ale nejúčinnější je kombinace s nootropiky třídy racetamů. Nejenom že posiluje jejich účinky, ale také pomáhá zamezovat vzniku nežádoucích vedlejších účinků jako jsou bolesti hlavy.

CDP choline je volně prodejný jako doplněk stravy, i když v některých zemích je pouze na lékařský předpis.


Účinky

Zlepšení paměti

CDP choline je nejvíce znám pro svůj účinek na naši paměť. Celkově zlepšuje paměť, ale také ji pomáhá udržovat, takže má vliv nejen na krátkodobou, ale i na dlouhodobou paměť. Úspěšně napomáhá proti stárnutí mozku. Některé studie zkoumají dokonce účinek CDP cholinu při léčbě Alzheimerovi nemoci. [2]


Navýšení mentální energie

Vysoká mentální energie je velice důležitá pro každého, kdo se potřebuje dlouhodobě soustředit na práci či učení a zůstat stále koncentrovaný. Proto je CDP choline velice oblíbený u studentů v období zkoušek, kdy se musejí celé dny učit. Jeho účinek ovšem není měřitelný jen při jednorázovém učení, ale dlouhodobě zlepšuje naše kognitivní schopnosti a zpomaluje jejich zhoršování během stárnutí. [3]


Koncentrace

Koncentrace je velice důležitá při plnění jakéhokoliv úkolu, ať už se máte soustředit na práci nebo učení. Bylo dokázáno, že CDP choline dokáže prodloužit dobu, kdy jste schopni se plně koncentrovat na váš úkol. Tento efekt má dokonce i u nemocných lidí, např. po těžkých mrtvicích. [4]


Jak funguje?

Mechanismus účinku je na rozdíl od ostatních nootropik velice dobře prostudován. CDP choline je fosfolipid, který se hydrolyzuje ve střevech a rychle se vstřebává. Po vstřebání se CDP choline štěpí na choline a cytidin a dochází k jeho resyntetizaci v játrech a dalších tkáních. Poté se podle potřeby rozptýlí po celém těle, prochází hematoencefalickou bariérou a vstupuje do centrální nervové soustavy. Cytidin může být pak dále přeměněn na uridin, což je látka významná při stavbě nervových membrán. [5]

CDP choline působí několika mechanismy. Dokáže obnovovat a opravovat naše nervové membrány. Ovlivňuje naší centrální nervovou soustavu zvýšením hladin dopaminu, adrenalinu a noradrenalinu. A nejdůležitější mechanismus je navyšování hladiny acetylcholinu. [6]


Interakce s nootropiky racetamové třídy

Nootropika racetamové třídy jsou jedny z nejsilnějších nootropik, ale také mohou mít nejvíce nežádoucích účinků. Racetami pro svoje správné fungování potřebují mít co největší množství cholinu v mozku. Racetami dokážou zvýšit produkci a uvolňování acetylcholinu stimulací neurotransmitérových receptorů. Pokud je přítomno dostatečné množství cholinu může se tvořit acetylcholin. Zvýšení hladiny acetylcholinu způsobuje významné zlepšení kognitivních schopností, lepší paměť a koncentraci, a dokonce lepší smyslové vnímání. Problém nastává, pokud je množství cholinu nízké, racetami nebudou mít takový účinek a objeví se nepříjemná bolest hlavy. Z těchto důvodů se do všech stacků, které obsahují nootropika z racetamové třídy přidává vždy zdroj cholinu.

Zajímavostí je, že kombinace racetamů a CDP cholinu může mít pozitivní vliv nejen na náš mozek, ale zlepšují také libido a erekci.


Dávkování

CDP choline je velice dobře rozpustný ve vodě a při peorálním užití je až 95 % vstřebáno. Doporučená dávka není přesně stanovena, ale obvykle se užívá množství 250- 1000 mg denně ve dvou dávkách, které jsou od sebe 8- 12 hodin. Každý si musí najít svoje ideální množství. Nebojte se experimentovat, protože ani při dlouhodobém užívání 4000 mg denně se neobjevili žádné vedlejší účinky, ale dávka 4000 mg měla stejné účinky jako 2000 mg, takže čím více neznamená tím lépe.


Stacking

Jak již bylo zmíněno, tak CDP choline je ideální pro všechny kombinace jako cholinergní nootropikum. Nejčastěji se využívá s nootropiky racetamové třídy. Vzhledem k tomu, že každý racetam má jinou sílu působení, tak se bude lišit i množství, které použijeme.

Zmíníme si některé možné kombinace spolu s jednotlivými racetami.


CDP choline a Piracetam

Toto je základní kombinace pro posílení kognitivních funkcí. Má ,,jemný“ účinek, ani stimulující ani sedativní, ale tak akorát, aby vše dobře fungovalo.

Užívejte 1x denně:

  • 300 mg CDP choline
  • 4800 mg Piracetam

CDP choline a Pramiracetam

Vzhledem k tomu, že Pramiracetam je asi 10x účinnější než piracetam, tak použijeme mnohem menší množství. Tato kombinace je vhodná pro zlepšení nejen kognitivních funkcí, ale i paměti, koncentrace a smyslového vnímání.

Užívejte 1- 2x denně:

  • 300 mg CDP choline
  • 300 mg Pramiracetam

CDP choline a Oxiracetam

Oxiracetam je někdy též označován jako rychlý racetam, pro svoje silné stimulující účinky. Tato kombinace je velice silná, a nedoporučuje se užívat ve večerních hodinách, protože může narušit váš spánek. Užívejte nejpozději 8 hodin před spánkem.

Užívejte 1- 2x denně:

  • 300 mg CDP choline
  • 750 mg Oxiracetam

CDP choline a Aniracetam

Kombinace s aniracetamem vytváří sedativní účinky, díky tomu se uvolníte a budete mít jasnou hlavu.

Užívejte 1- 2x denně:

  • 300 mg CDP choline
  • 750 mg Aniracetam

Vedlejší účinky

CDP choline nemá žádné závažné vedlejší účinky, ani když je užíván ve vysokých dávkách. Naše tělo ho dobře toleruje, a proto se vedlejší účinky vyskytují jen výjimečně u citlivých jedinců. Jako vedlejší účinky se udávají nevolnost, bolesti hlavy nebo nespavost. Někteří uživatelé uvádějí, že vysoké dávky mohou vést k depresi nebo úzkosti. Tato tvrzení, ale žádné studie neuvádějí. I když nebyli zatím provedeny žádné studie na těhotných a kojících ženách, doporučuje se, stejně jako u většiny nootropik, CDP choline neužívat.


Závěrem

CDP choline je účinné, cenově dostupné nootropikum. Působí výborně samo o sobě, pro zlepšení kognitivních funkcí, koncentrace a navýšení mentální energie. Má okamžitý, ale i dlouhodobý účinek, protože chrání naše mozkové buňky proti stárnutí. Jeho největší síla však v kombinaci s ostatními nootropiky, a to zejména racetami. Tato kombinace dokáže z obou látek vytěžit maximální účinek, kterého by jednotlivě nedosáhli. Neexistují žádné studie, které by uváděli vážné vedlejší účinky a obecně je velice dobře snášen. CDP choline je výbornou volbou jako cholinergní nootropikum pro váš vlastní stack.

[1] Bruce SE, Werner KB, Preston BF, Baker LM. Improvements in concentration, working memory and sustained attention following consumption of a natural citicoline-caffeine beverage. Int J Food Sci Nutr. 2014

[2] Cacabelos R, et al. Therapeutic effects of CDP-choline in Alzheimer’s disease. Cognition, brain mapping, cerebrovascular hemodynamics, and immune factors. (1996)

[3] Silveri MM, et al. Citicoline enhances frontal lobe bioenergetics as measured by phosphorus magnetic resonance spectroscopy. (2008)

[4] Cacabelos R, et al. A pharmacogenomic approach to Alzheimer’s disease. (2000)

[5] Weiss GB Metabolism and actions of CDP-choline as an endogenous compound and administered exogenously as citicoline. Life Sci. 1995

[6] Dixon CE, et al. Effects of CDP-choline treatment on neurobehavioral deficits after TBI and on hippocampal and neocortical acetylcholine release. (1997)