Stejně jako mají stojky základní postavení rukou, tak mají i gymnastické kruhy svůj false grip. False grip je základní krok, pokud chcete začít trénovat na gymnastických kruzích. Když nevyužíváte false grip, nemyslíte to s kruhy vážně a využíváte je jen jako závěsný systém, podobně jako TRX. Samozřejmě řečeno s nadsázkou, ale opravdu, false grip je základní prvek, který vám otevře všechny cviky na kruzích. Kruhy jsou v dnešní době velice rozšířené a můžete je najít téměř v každé tělocvičně, což ještě před pár lety vůbec nebylo, tak proč na nich většina necvičí správně? Při tréninku na gymnastických kruzích je budování síly horní poloviny těla nezbytné, ale síla úchopu je stejně tak důležitá, proto je vhodné se na něj ze začátku zaměřit.

Na začátku každého tréninku na gymnastických kruzích je vhodné zařadit pár cviků na false grip. Můžete dělat vis nebo pár shybů ve false gripu. Pro false grip jsou důležité svaly předloktí a mobilita zápěstí. Slabé předloktí vám nedovolí udržet false grip a zkrácené zápěstí vás do něj zase nepustí technicky správně. Síla a flexibilita jsou zde nezbytné. Trénink na false grip není třeba přehánět, protože může dojít k přetížení šlach či svalů a případnému zánětu, musíte najít rovnováhu mezi tréninkem a regenerací. Vždy kombinujte silovou a strečinkovou část, např. 30s vis ve false gripu a pak 30s strečink zápěstí.

Vis ve false gripu začínejte s pokrčenýma rukama a postupně se snažte paže propnout až do vytočení zápěstí. Můžete začít i jednou rukou, zatímco druhá má normální úchop.

False grip si můžete rozdělit na několik úrovní:

  1. False grip jedna ruka
  2. False grip pokrčené ruce
  3. False grip aktivní vis
  4. False frip pasivní vis
  5. Gymnastický false grip

Z úrovní můžete vidět, že nejtěžší je mít propnuté ruce a přitom false grip.

Na co se zaměřit:

  1. Technika je důležitější než čas výdrže, pokud nejste technicky správně ve false gripu, zvolte lehčí variantu.
  2. Používejte magnesium (namažte si i část zápěstí, kde se drží false grip)
  3. Trpělivost je základ. False grip žádným způsobem neurychlíte.
  4. Síla a flexibilita jsou stejně důležité.
  5. Vaším cílem je udržet gymnastický false grip po dobu 30s, poté už nemusíte cvičit false grip samostatně.

Tip:

Po ovládnutí false gripu na gymnastických kruzích zkuste trénovat false grip na hrazdě. To už není gymnastická technika, ale pomůže vám to na striktní muscle up na hrazdě.