Už jste někdy slyšeli o syndromu děravého střeva? Střevní stěna by měla propouštět pouze pro tělo potřebné a prospěšné látky, bohužel občas je tato funkce narušena a střevo začne propouštět i látky, které by nemělo. Pak mluvíme o syndromu děravého střeva, který je stále častější a může způsobit vážné problémy. O propojení střeva a mozku se už pár let ví, takže se nabízí otázka, pokud je narušeno střevo může být narušen i náš mozek? Odpovědí je bohužel ano. Syndrom děravého střeva je často spojován s celiakií a Crohnovou chorobou. O lepek se začalo zajímat stále více lidí a na pultech se začaly objevovat bezlepkové potraviny. Když se ale někoho zeptáte na syndrom děravé hematoencefalické bariéry, tak o té nikdo neslyšel. V dnešní společnosti je veliký nárust depresí, úzkostí a dalších psychických poruch. Zajdete si k doktorovi, který vám diagnostikuje jednu z těchto nemocí, u které často nevíme příčinu, a odnesete si lék na předpis. Lék může, ale nemusí fungovat a je tu riziko vedlejších účinků. Co když je ale příčinou děravá hematoencefalická bariéra? Můžeme s tím něco udělat, aniž bychom museli brát léky? Pokud máte syndrom děravého střeva, je dost pravděpodobné, že zároveň trpíte děravou hematoencefalickou bariérou.

Co to vůbec je?

Náš mozek je chráněn lebkou. Dále je obklopen mozkomíšním mokem a meningy, které jsou ochrannou membránou našeho mozku. To vše chrání náš mozek před fyzickým poraněním. Hematoencefalická bariéra je ochrana mezi mozkovými cévami a mozkovými buňkami. Její funkcí je hlídat pohyb iontů, neurotransmiterů a dalších molekul mezi naším mozkem a krevním zásobením zbytku těla. Díky tomuto mechanismu může do mozku procházet kyslík, živiny a další potřebné látky. Na druhou stranu odchází oxid uhličitý a odpadní produkty. Podporuje také normální hormonální a neurotransmiterovou signalizaci a zajišťuje správnou interakci mezi naším mozkem a zbytkem těla. Díky tomu je zajištěna optimální mozková funkce a do mozku se nedostanou patogeny, toxiny a další škodlivé látky.

Nepředstavujte si ale hematoencefalickou bariéru jako nějaký další obal kolem mozku, který pouští ty dobré dovnitř a špatné vyhazuje ven. Hematoencefalická bariéra je v každé mozkové kapiláře, takže prostupuje celým mozkem skrz na skrz. Žádná mozková buňka není nikdy vzdálenější než 25 mikrometrů od kapiláry. [1] Funkce bariéry je tak mnohem složitější. Skrz kapiláry prochází do buněk také glukóza a aminokyseliny, které mohou mít své konkrétní nosiče specifické pro danou molekulu. Představujte si ji spíše jako poslední obrannou linii, která chrání váš mozek před špatnými molekulami a propouští jenom ty dobré. Děravá hematoencefalická bariéra může vést k celé řadě problémů stejně jako děravé střevo.

Jak poznat, že máte děravou hematoencefalickou bariéru?

Trpíte mozkovou mlhou, úzkostí, chronickou únavou nebo depresí? Nepomáhá vám žádné nootropikum nebo lék pro tyto problémy? Podle některých studií mohou být právě všechny tyto projevy příznakem děravé hematoencefalické bariéry. [2] Jak se v tom teď ale vyznat? Pokud vám nefunguje žádný běžný postup na léčbu těchto nemocí, tak je na čase zamyslet se nad touto možností. Pokud máte syndrom děravého střeva, tak začněte rovnou i s optimalizací hematoencefalické bariéry, protože je vysoce pravděpodobné, že bude také narušena. [3] Lidé, kteří mají celiakii, mají také často další problémy jako jsou bolesti hlavy, zhoršené kognitivní funkce nebo psychiatrické onemocnění. [4] Už v tom vidíte souvislost?

Příčiny děravé hematoencefalické bariéry

Většina příčin syndromu děravého střeva a děravé hematoencefalické bariéry jsou totožná.

Zvýšené protilátky

Proteiny claudin, okludin a zonulin jsou nezbytné pro integritu těsných spojení ve střevní výstelce a zdravou hematoencefalickou bariéru. Pokud dojde ke zvýšení protilátek proti těmto proteinům dochází ke vzniku děravé hematoencefalické bariéry. Laboratorní testy mohou zjistit, zda máte zvýšené hladiny protilátek proti okludinu a zonulinu. Tyto testy ale nejsou běžné a doktoři je nepředepisují, pokud nemáte vážné zdravotní problémy. Naštěstí si můžete koupit domácí zonulinový test a otestovat se sami.

Zánět

Zánět je pro tělo přirozená odpověď na poškození tkáně. Problémem je chronický zánětlivý proces, který je naopak pro tělo škodlivý. Zvýšený zánět v těle způsobuje rozpad hematoencefalické bariéry. Do mozku se pak dostávají látky, které tam nemají co dělat a způsobují poškození neuronů. [5] Můžete se dokonce setkat s pojmem cytokinový model kognitivních funkcí, z kterého vyplývá, že zvýšené prozánětlivé cytokiny vedou k zánětu mozku, což vede k depresím, úzkostem, mozkové mlze a dalším problémům. [6] Důležité je si uvědomit, že zánět může být pro náš mozek velice problematický a způsobuje narušení hematoencefalické bariéry. Pokud vám někdy nefungovalo některé nootropikum nebo lék, příčinou mohl být právě zánět.

Další příčiny

Tato problematika je stále na začátku výzkumu a pořád se objevují nové příčiny a propojení, které mohou narušovat funkci hematoencefalické bariéry. Uvedeme si ještě některé:

·      Homocystein: vysoké hladiny homocysteinu byly spojeny s narušením hematoencefalické bariéry. [7]

·      Vysoký krevní cukr: další rizikový faktor, který je potřeba si hlídat. Nechte si změřit hladinu krevního cukru na lačno a Hgb A1C, ať víte, jak na tom jste. [8]

·      Střevní bakterie: propojení mezi mozkem a střevem už je dnes známo, proto vás nepřekvapí, že když dojde k přemnožení špatných bakterií nebo vzniku kandidózy, tak to není vůbec dobré. Kandidóza potlačuje produkci neurotransmiterů, např. serotoninu, což může vést ke vzniku úzkostí a depresí.

Nootropika pro obnovení hematoencefalické bariéry

V případě, že máte podezření na narušení hematoencefalické bariéry, popřípadě jste si udělali některý z testů, můžete zvolit nootropika, která vám pomohou ji opět obnovit. Nootropik existuje celá řada, ale ne všechny mají klinické studie pro tuto problematiku, proto zmíním jen ty, které byly prostudovány. Vhodné je samozřejmě zařadit i adekvátní dietní opatření a snížit stres.

·      Berberine: 500 mg 3x denně, obnovuje BDNF, snižuje prozánětlivé cytokiny, snižuje zánět. [9] [10]

·      Kofein: 200-400 mg denně, zvyšuje genovou expresi BDNF, chrání integritu hematoencefalické bariéry. [11]

·      Kurkumin extrakt (95 %): 750 mg 3x denně, podpora neurogeneze, antioxidant, dokáže předcházet narušení hematoencefalické bariéry po mrtvici. [12] [13]

·      DHA: 1000 mg denně, zvyšuje BDNF, snižuje poškození hematoencefalické bariéry po mrtvici, traumatickém poranění mozku i u pacientů s roztroušenou sklerózou. [14] [15] [16]

·      L-Glutamine: 5 g denně, posiluje imunitní odpověď, snižuje zánětlivé cytokiny, zbavuje mozek přebytečného amoniaku.

·      Resveratrol: 250 mg denně, zvyšuje prokrvení mozku a BDNF, zabraňuje uvolňování toxického glutamátu během mrtvice, posiluje integritu hematoencefalické bariéry. [17]

Dále je vhodné zařadit magnesium, vitamíny skupiny B, zejména B1,6,9 a 12, a vitamín D3. Všechna nootropika uvedená výše je možné použít ve formě stacku a užívat je všechny naráz. V případě, že jste zatím žádnou z těchto látek nezkoušeli, začněte postupně. Užívejte nejdříve 2 dny jednu látku, v případě že nejsou komplikace přidejte další zase na 2 dny. Takto postupujte, dokud nebudete mít všechny. Stack je vhodné užívat do vymizení příznaků, a ještě pár týdnů poté. Můžete užívat i preventivně během roku.

Závěrem

Hematoencefalická bariéra je pro nás životně důležitá, ale bohužel není tak známá a nemluví se o ní. Je úzce propojena se střevní bariérou a narušení jedné je spojeno s narušením i té druhé. Narušení hematoencefalické bariéry není těžké zjistit, ale těžší je vypozorovat příznaky a zamyslet se nad touto možností. K její obnově jsou vhodná dietní opatření s omezením cukrů, snížení stresu a nasazení vhodných nootropik. Použijte více nootropik najednou, ideálně výše zmíněný stack, abyste pokryli všechny možné příčiny narušení bariéry. Nezapomeňte i na vitamíny a magnesium.


[1] Schlageter K.E., Molnar P., Lapin G.D., Groothuis D.R. “Microvessel organization and structure in experimental brain tumors: microvessel populations with distinctive structural and functional properties.” Microvascular Research. 1999 Nov; 58(3):312-28.

[2] Rosenberg G.A. “Neurological diseases in relation to the blood–brain barrier” Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism. 2012 Jul; 32(7): 1139–1151. 

[3] Obrenovich M.E.M. “Leaky Gut, Leaky Brain?” Microorganisms. 2018 Dec; 6(4): 107. 

[4] Pennisi M., Bramanti A., Cantone M., Pennisi G., Bella R., Lanza G. “Neurophysiology of the “Celiac Brain”: Disentangling Gut-Brain Connections.” Frontiers in Neuroscience. 2017; 11():498.

[5] Block M.L., Hong J.S. “Microglia and inflammation-mediated neurodegeneration: multiple triggers with a common mechanism.” Progress in Neurobiology. 2005 Jun;76(2):77-98.

[6] Perry V.H., “Contribution of systemic inflammation to chronic neurodegeneration.” Acta Neuropathologica. 2010 Sep;120(3):277-86.

[7] Kamath A., Chauhan A., Kisucka J., Dole V., Losalzo J., Handy D. Wagner D. “Elevated levels of homocysteine compromise blood-brain barrier integrity in mice” Blood 2006 Jan 15; 107(2): 591–593

[8] Kamada H., Fengshan Y, Nito C., Chan P. “Influence of Hyperglycemia on Oxidative Stress and MMP-9 Activation After Focal Cerebral Ischemia/Reperfusion in Rats: Relationship to Blood-Brain Barrier Dysfunction” Stroke. 2007 Mar; 38(3): 1044–1049.

[9] Lee B., Sur B., Shim I., Lee H., Hahm D.H. “Phellodendron amurense and Its Major Alkaloid Compound, Berberine Ameliorates Scopolamine-Induced Neuronal Impairment and Memory Dysfunction in Rats.” Korean Journal of Physiology & Pharmacology. 2012 Apr;16(2):79-89

[10] Chen C.C., Hung T.H., Lee C.Y., Wang L.F., Wu C.H., Ke C.H., Chen S.F. “Berberine protects against neuronal damage via suppression of glia-mediated inflammation in traumatic brain injury.” PLoS One. 2014 Dec 29;9(12):e115694

[11] Chen X., Gawryluk J.W., Wagener J.F., Ghribi O., Geiger J.D. “Caffeine blocks disruption of blood brain barrier in a rabbit model of Alzheimer’s disease.” Journal of Neuroinflammation 2008 Apr 3;5:12

[12] Wang R., Li Y.B., Li Y.H., Xu Y., Wu H.L., Li X.J. “Curcumin protects against glutamate excitotoxicity in rat cerebral cortical neurons by increasing brain-derived neurotrophic factor level and activating TrkB.”Brain Research. 2008 May 19;1210:84-91.

[13] Wang Y.F., Gu Y.T., Qin G.H., Zhong L., Meng Y.N. “Curcumin ameliorates the permeability of the blood-brain barrier during hypoxia by upregulating heme oxygenase-1 expression in brain microvascular endothelial cells.” Journal of Molecular Neuroscience. 2013 Oct;51(2):344-51

[14] Won S., Sayeed I., Peterson B.L., Wali B,, Kahn J.S., Stein D.G. “Vitamin D Prevents Hypoxia/Reoxygenation-Induced Blood-Brain Barrier Disruption via Vitamin D Receptor-Mediated NF-kB Signaling Pathways” PLoS One. 2015; 10(3): e0122821.

[15] Russel K.L., Berman N.E., Gregg P.R., Levant B. “Fish oil improves motor function, limits blood-brain barrier disruption, and reduces Mmp9 gene expression in a rat model of juvenile traumatic brain injury.” Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2014 Jan;90(1):5-11

[16] Shinto L., Marracci G., Bumgarner L., Yadav V. “The Effects of Omega-3 Fatty Acids on Matrix Metalloproteinase-9 Production and Cell Migration in Human Immune Cells: Implications for Multiple Sclerosis” Autoimmune Disease. 2011; 2011: 134592. 

[17] Li C., Yan Z., Yang J., Chen H., Li H., Jiang Y., Zhang Z. “Neuroprotective effects of resveratrol on ischemic injury mediated by modulating the release of neurotransmitter and neuromodulator in rats.” Neurochemistry International. 2010 Feb;56(3):495-500.