Léčba pijavicí lékařskou. Mnoho z vás, si při spojení pijavic a medicíny vybaví středověké pouštění žilou. Věděli jste ale, že hirudoterapie tu byla už mnohem dříve? Nejstarší prameny hovoří o léčebném užívání pijavic už ve starověkém Egyptě, Mezopotámii či v antickém Řecku a Římě. Pijavicemi byla prý léčena dokonce samotná Kleopatra, která takto řešila neplodnost. Pijavice se používaly s úspěchem od historie až po současnost. Dříve neznali princip účinku, ale zabíralo to, takže je aplikovali, bohužel často i v případech, kdy pijavice nemohly pomoci. Pijavice nedokáže filtrovat krev, nedokáže vytahovat choroby z těla, ale vstřikuje do těla bioaktivní látky. Není to tedy o množství odsáté krve, ale o množství bioaktivních látek, které do těla pijavice dodá. Velice důležité je také vybrat správné místo přiložení a počet pijavic.

Druhy pijavic

Existuje více než 700 druhů pijavic. Každý druh má jiný poměr bioaktivních látek, a některé druhy obsahují speciální látky, které jiné nemají. V Evropě je nejpoužívanější takzvaná pijavice lékařská (Hirudo medicinalis Medicinalis). Ta má celkem 3 poddruhy: Hirudo medicinalis, Hirudo verbana, Hirudo orientalis. Všechny tři se využívají k terapiím, a rozdíl v množství účinných látek nepřesahuje 2 %, proto jsem nejpoužívanější. Pokud navštívíte hirudoterapeuta, na 99 % bude používat právě tyto. Prosím, výše uvedené druhy pijavic si nepleťte s těmi, které běžně potkáte v přírodě. U nás nejčastěji narazíte na pijavici koňskou či hltanovku bahenní. Tyto druhy nemají tolik aktivních látek, a navíc mohou ve volné přírodě chytit celou řadu bakterií a dokonce nemocí. Proto musí být pijavice užívané k terapii vždy z chovné farmy, opatřené certifikátem čistoty. Nikdy nepoužívejte pijavice z volné přírody!


Bioaktivní látky

Pijavice se živí krví, a proto si vytvořila celou řadu mechanismů a bioaktivních látek, aby ji mohla trávit bez rizika. Vyvinula si systém postupného trávení krve, což znamená že ji musí ředit (antikoagulovat), ale i zakonzervovat a udržet čerstvou. Hlavním úkolem látek z pijavice je sterilizování a zušlechťování krve. Celkem se jedná téměř o 150 aktivních látek. Já zde uvádím jen pár nejdůležitějších.

Látky z pijavice mají antitrombotické, trombolytické, antiischematické, imunostimulační, antibakteriální, protizánětlivé, analgetické, aterosklerotické i destabilizační účinky. (Legát, Hirudoterapie pro zdraví, Pijavice Lékařská, 2019)

Je toho opravdu hodně, tak proč toho nevyužít?

Hirudin

Jedna z nejprozkoumanějších látek, kterou můžeme najít v pijavici. Hirudin zabraňuje srážení krve, tím že brání tvorbě trombů a rozkládá je. Napomáhá při léčbě tromboflebitidy, cévní mozkové příhodě, varixech a dalších nemocech, kde je hlavní příčina nadměrné srážení krve.

Destabiláza

Jedná se o enzym, který dokáže rozkládat již sraženou krev. Díky tomu je výborným prostředkem k regeneraci cév. Také reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Vysoký tlak snižuje a nízký zvyšuje.

Platet-Activating Factor Antagonist (PAFA)

Významný pro léčbu tromboembolických onemocnění a zánětů.

Bdelin

Má protizánětlivé faktory, díky tomu blokuje vznik autoimunitních reakcí těla, vznik křečí a otoků. Má analgetické účinky. Navíc se dokáže šířit tkání, takže projde až do hloubky.

Antibiotické látky

Bylo zjištěno, že extrakt ze slinných žláz pijavic dokáže zabít nebo oslabit různé patogeny. Ne však všechny, proto neužívejte pijavice místo klasických ATB. Látek je celá řada, ale nejvýznamnější je Chloromycetin, který dokáže úspěšně blokovat působení bakterií Aeromonas hemolysis. Kromě toho se tato látka využívá i při léčbě vředů, zánětu mozkových blan nebo tetanu.

Hyaluronidáza

Je enzym, který má dvojí účinek. Zvyšuje propustnost cévních stěn, díky tomu se účinné látky z pijavice mohou dostat do větší hloubky od místa kousnutí. Je silným antibiotikem. Díky těmto vlastnostem napomáhá většímu účinku při lokálním přiložení pijavice. Antibiotické působení je velice účinné proti pneumokokovým bakteriím, tyto bakterie jsou velice odolné, protože mají ochrannou vrstvu, která je chrání před imunitním systémem. Hyaluronidáza však tuto ochranou vrstvu umí zničit a tím se bakterie stanou zranitelnější a náš imunitní systém si s nimi dokáže poradit.

Zajímavost

Brazilská pijavice Haementeriaghilianii obsahuje látku zvanou Gilantin. Tato látka má významný efekt proti tvorbě metastáz u některých druhů rakoviny.

Vliv na naši psychiku

Ve slinách pijavic jsou i velice účinné látky, které ovlivňují náš mozek, naše chování i pocity. Toho se využívá např. při léčbě depresí nebo závislostí. Třeba neuropeptidy, které spouští tvorbu endorfinů (hormonů štěstí). To vede k odstranění psychické a fyzické nepohody. Dále dokáží ovlivnit hladinu neurotransmiterů (dopamin, serotonin a acetylcholin). Neurotransmitery mají vliv na naši psychiku, náladu, mohou odstranit rozrušení i psychické deprese. Ovlivňují nerovnováhu spánku a mají vliv na regulaci správné teploty těla.


Indikace k přiložení pijavic

Pijavice mají na náš organismus blahodárný účinek, nejen lokální, ale ten celkový. Účinné látky se po těle roznesou do 30 minut a působí všude tam, kam se dostane krev. Díky tomu, že upravují hodnoty a kvalitu krve, ovlivňují všechny naše orgánové soustavy. Samozřejmě, že nejsou všemocné a nevyléčí všechna onemocnění, ale mohou sloužit jako výborná prevence proti řadě civilizačních onemocněních. Mezi nejběžnější indikace patří: onemocnění srdce a srdeční bolest, hypertenze, hypotenze, onemocnění plic a průdušek, onemocnění gastrointestinálního traktu, onemocnění jater, žaludku a dvanácterníku, vysoký cholesterol, alergie kožního charakteru, křečové žíly, ischemická choroba, špatně se hojící rány, hemeroidy, gynekologická onemocnění, neplodnost, ischias, radikulitida, bolesti kloubů, otoky po nehodách a úrazech, hematomy a krevní sraženiny, onemocnění ledvin, prostaty, impotence, onemocnění páteře, agrese, hysterie, neuróza, deprese, stárnutí a další. (Legát, Hirudoterapie pro zdraví, Pijavice Lékařská, 2019)

Využití ve sportu

Určitě si ale říkáte, proč vám tuto metodu vůbec představuji. Po výtahu těch nejúčinnějších látek vám musí být jasné, že se pijavice dá využít i ve prospěch sportu a zvýšení výkonu. Když dojde k pročištění krve, náš systém začne pracovat mnohem účinněji, vyčistí se erytrocyty (větší přenos kyslíku = větší výdrž), sníží se zánětlivá reakce po tréninku a po tréninková únava. Ovlivnění našeho mozku způsobí, že se při sportu lépe koncentrujeme, mysl je jasnější. Naše svaly jsou lépe prokrvené a lépe pracují. Z této oblasti je zapotřebí ještě více studií, ale zatím to vypadá slibně.

Další využití je při úrazech. Díky svým účinným látkám je pijavice schopna znatelně zkrátit dobu rekonvalescence po úrazech. Řada sportovců je závislá na tom, jak rychle se dostanou zpátky do aktivního stavu. Pijavice se dá využít při léčbě výronů, hematomů, otoků, ruptury či spasmy svalů a dalších.

Závěrem

Hirudoterapie určitě není vhodná pro každého, jako jiné metody má i ona své kontraindikace a stavy při kterých se nepoužívá. Mezi největší kontraindikace patří léky na ředění krve a velice nízký tlak. Při správné aplikaci, ale může mít na náš organismus blahodárné účinky a posunout vás blíže k vašemu cíli, ať už prevencí nebo přímým působením. Řada známých sportovců i celebrit pijavice s oblibou používá a nedají na ně dopustit. Překonejte vnitřní odpor a využijte potenciálu, který pijavice nabízí, je to přírodní alternativa k umělým doplňkům stravy a lékům. PS: Pokud chcete pijavice vyzkoušet, nezačínejte nikdy s domácí aplikací! Navštivte certifikovaného hirudoterapeuta, který vám poradí jak na to a řekne, zda je pro vás tato metoda vhodná. Předejdete tak vzniku komplikací a negativních projevů, které mohou při laické aplikaci nastat.

Pro více informací doporučuji navštívit stránky: https://pijavicelekarske.sk/


Citovaná literatura

Legát, R. (2019). Hirudoterapie pro zdraví, Pijavice Lékařská.

Legát, R. (10. 12 2019). Pijavicelekarske.sk. Načteno z https://pijavicelekarske.sk/