Jako děti jsme zkoumali, co naše těla dokážou a zkoušeli všechny možné pohybové aktivity, od lezení na stromy až po stojky nebo hvězdy. Je to pro nás přirozené a tato zvídavost se nás často drží i ve vyšším věku. Pohyb a zdraví jdou ruku v ruce. Někdo z náš měl to štěstí, že se naučil celou řadu cviků již v dětství, někteří ovšem nedělali aktivně žádný sport a jejich pohybové dovednosti jsou slabší. Každý se však může naučit stojku, pokud bude dostatečně odhodlaný a trpělivý. Dřívější pohybové zkušenosti, jen urychlují váš postup, ale nejsou podmínkou.

Není žádný rozumný důvod učit se stojku, stojka vás neudělá zdravější ani chytřejší. Z evolučního hlediska stoj nebo chůze po rukách není v ničem lepší než chůze po nohách, spíš naopak. Naše tělo nám umožňuje dělat neskutečné cviky, které ovšem v praktickém světě nemají žádný význam a někdy si můžeme dokonce vědomě ničit tělo. Lidská zvídavost je ale tak silná, že se stoj na rukou učí miliony lidí na celém světě, i když je prakticky k ničemu. V dnešním světě máme tu možnost, že můžeme ztrácet čas učením se věcí, které nejsou nutné k našemu přežití. Tak proč nezvolit třeba právě tu stojku?

Stoj na rukou nás ovšem může naučit jiné věci, které využijeme v běžném životě. Nácvik stojky je dlouhá cesta, která vyžaduje duševní i fyzické schopnosti. Potřebná fyzická síla a flexibilita se nezíská za jeden trénink, a proto je třeba být trpělivý, obětovat čas a úsilí, což jsou vlastnosti, které je dobré mít.

V dnešním světě můžete získat celou řadu věcí okamžitě a bez námahy, s tím však u stojky nepochodíte. Můžete zhlédnout všechny tréninková videa na youtube nebo instagramu, ale bez tréninku se stojku nenaučíte. Můžete si zaplatit sebelepšího trenéra nebo kurz, ale pokud tréninku nevěnujete dostatek času a úsilí, stejně se stojku nenaučíte. Stojku si musíte oddřít sami, nikdo za vás tu práci neudělá, jen tak budete mít výsledky.

Obětování svého času tréninku je jedna věc, ale bezhlavé zkoušení stojky by byla jen ztráta času. Musíte nejprve zjistit na jaké jste úrovni, jaké máte fyzické předpoklady a limity a začít na nich pracovat. Vhodná je pohybová diagnostika od profesionála, který vám poví, jak na tom jste, popřípadě kde máte slabé stránky, abyste na nich mohli začít pracovat a nelimitovaly vás v tréninku. V praxi se setkávám s lidmi, kteří trénují několik hodin týdně a stále nemají výsledky, protože každý jejich trénink vypadá stejně, nemá žádný řád ani systém, a navíc jsou v něčem limitováni, aniž by o tom věděli a snažili se o nápravu, např. zkrácená ramena nebo zápěstí. Když zjistíte svoji aktuální úroveň můžete teprve začít sestavovat tréninkový plán.


Čas nebo peníze?

Co je pro vás důležitější? Pokud peníze, tak za nácvik stojky nemusíte samozřejmě utratit ani korunu. Samostudium je úžasná věc a pokud budete trpěliví a důslední, výsledky se časem dostaví. Čas je ovšem to nejcennější, co máme, a proto je potřeba si ho vážit a nepromarnit ho. Když chcete ušetřit čas, musíte utratit peníze. Můžete zvolit různé tréninkové plány dostupné na internetu, přečíst celou řadu knih, ale jen toto vás stojku nenaučí. V případě internetu nezjistíte váš výchozí bod a můžete ztratit čas tréninkem, který pro vás není vhodný. Proto jsou ideální tréninkové plány na míru nebo osobní tréninky u kvalifikované osoby. Kvalifikací nemám na mysli diplomy, certifikáty a další někdy nic neříkající papíry, ale osobní zkušenosti.


Jak tedy najít vhodného trenéra?

V dnešní době internetu je velice jednoduché naletět a zvolit si toho špatného. Když někdo udělá stojku, tak to neznamená, že bude i dobrým trenérem. V první řadě si udělejte průzkum. Vybírejte trenéra, který se věnuje nebo věnoval gymnastice, kalistenice, cirkusu nebo akrobacii. Všechny tyto obory zahrnují stojku, a proto jsou nejvhodnější. Trenér by měl dělat to co sám káže, ale měl by být otevřený i jiným přístupům. Neexistuje jeden správný postup, jak si osvojit stojku, ale existuje jen jedna správná stojka. Mnoho cest, stejný cíl. Rozmanitost tréninkových přístupů je nádherná věc, a proto by měl být trenér otevřený i jiným přístupům, protože se mohou vzájemně mnohému naučit. Vybírejte si trenéry, které se věnují svému oboru již několik let.

Až najdete trenéra, řiďte se jeho pokyny, ale v každém případě by měl udělat úvodní diagnostiku, aby zjistil, jak jste na tom a kde jsou vaše limity. Někdo dělá fyzické testy, někomu stačí se podívat na vaši stojku nebo chůzi. Možností je spousty, ale pokud nic z toho neudělá, tak vám jen dá postup, který aplikuje na každého klienta a nedělá mezi nimi rozdíly. Tzn. nebudete mít individuální přístup. Trenérovi důvěřujte, ale nebuďte hloupí. Když neuvidíte žádné zlepšení, řekněte to svému trenérovi, on pak poupraví tréninkový plán nebo zvolí jinou metodu.

Zkušený trenér vám z dlouhodobého hlediska ušetří čas, ale i peníze, protože investujete především do sebe samého. Trenér není o vyhození peněz, ale o motivaci abyste za svoje peníze získali to, co je vaším cílem.