Jedním z mých nejoblíbenějších filmů je Pokojný bojovník, pokud jste neviděli, určitě doporučuji. Ve filmu se dostane hlavní hrdina do stavu, kdy prožívá pocit absolutní přítomnosti a soustředění, tzv flow, během tréninku. Pojďme se na tento stav podívat blíže.

Flow je termín, který popisuje stav, kdy se člověk plně soustředí a zapojuje do aktivity, aniž by byl rušen myšlenkami na něco jiného. Tento stav je charakterizován hlubokým zaujetím a ponořením do činnosti, kdy se čas jeví jako zrychlený a dosahujete lepších výsledků. Flow se často objevuje při činnostech, které jsou dostatečně náročné, aby vyžadovaly plnou pozornost, ale zároveň aby bylo možné je dělat bez většího úsilí. Tyto aktivity by měly být také dostatečně zábavné a motivující, abyste udrželi pozornost. Flow se často vyskytuje u kreativních činností, jako je hudba, malování nebo sport, ale může být navozen i při jiné činnosti, kdy se člověk plně soustředí, třeba učení.

Psycholog Mihaly Csikszentmihalyi je považován za otce teorie flow a popsal ji ve své knize "Flow: The Psychology of Optimal Experience". Teorie popisuje flow jako stav, kdy se člověk plně zapojuje do aktivity a ztrácí pocit vnímání času. Je to stav, kdy se člověk cítí plně při smyslech a vychutnává si činnost na maximum.

Flow má mnoho pozitivních účinků, jako je zlepšení nálady, zvýšení kreativity a produktivity, ale také snížení stresu. Navozování stavu flow vyžaduje trénink a praxi. Nicméně, když se člověk naučí do flow dostat, může to mít velmi pozitivní dopad na jeho život.

Tento stav v pohybu je neskutečný, a jestli jste ho někdy zažili tak mi dáte za pravdu. Najednou není nic jiného než vy a pohyb a přesně víte co máte udělat. Tomu říkám mistrovství meditace a umět navodit tento stav by mělo být cílem vaší meditační praxe. Samozřejmě že, než se to naučíte musíte projít jednoduššími metodami a tréninkem, který potrvá někdy i roky, ale výsledek stojí za to.

Do stavu flow se můžete dostat různými způsoby. Jednou z technik je meditace v chůzi. Dále existuje celá řada nootropik, která vám přechod do stavu flow usnadní, ale k těm se dostanu někdy příště.


Meditace v chůzi

Meditace v chůzi je druh meditace, který se doporučuje sladit se základní meditační praxí a patří mezi pokročilé techniky. Tato metoda umožňuje věnovat pozornost tělu a současně může být velmi užitečná pro osvěžení mysli a těla, když jste unavení nebo stresovaní.

Jak začít:

  1. Vyberte si místo, kde můžete chodit, jako například park nebo les.
  2. Zaměřte pozornost na své tělo, především na své nohy a chodidla.
  3. Začněte chodit pomalu a uvolněně.
  4. Začněte se soustředit na svůj dech. Nechte své myšlenky plynout, aniž byste se jimi nechali unášet.
  5. Vnímejte jak se vaše nohy dotýkají povrchu a pohybují se vpřed.
  6. Udržujte pozornost na svém těle a dechu po celou dobu chůze.

Několik tipů na zlepšení meditace:

  1. Pohybujte se pomalu a uvolněně, nebojte se zpomalit nebo dokonce zastavit, když jste unavení nebo rozptýlení.
  2. Věnujte pozornost svým myšlenkám a pocitům, ale jen je pozorujte jako divák.
  3. Pokud si všimnete, že se vaše mysl toulá, znovu se zaměřte na své tělo a dech.
  4. Pokud je to možné, meditujte v přírodě, například v parcích nebo lese. Čím více stimulů pro vaše chodidla, tím lépe.

Meditace v chůzi může být velmi užitečná pro uvolnění mysli a těla, zlepšení koncentrace a snížení stresu. Je to také skvělý způsob, jak se spojit s přírodou a zlepšit své fyzické zdraví. Je důležité, abyste vyzkoušeli různé způsoby, protože každý má svůj rytmus a tempo, nebojte se experimentovat s pohybem a meditací, abyste našli to, co vám vyhovuje nejlépe. Meditace v chůzi se dá zařadit i do vašeho tréninku, zkuste si 5 min chůze před vaším tréninkem.

Meditace v chůzi je pouze jedna z mnoha druhů meditace, která využívá pohybu těla k posílení pozornosti a uvědomění si přítomného okamžiku. Meditovat se dá při jakémkoliv pohybu, ale vybírejte si nenáročné pohyby, začněte u hrubé motoriky (chůze, výskok, stoj na jedné noze, házení míče…) a postupně se můžete dopracovat až k jemné motorice (konečkem palce se postupně dotýkat ostatních prstů, chození prsty po stole atd.). Množství pohybů je omezené pouze vaší fantazií.

Chůze má ovšem mnoho výhod. Například, když chodíme, naše tělo se uvolňuje, což nám pomáhá uvolnit i mysl. Pohyb také pomáhá rozhýbat krevní oběh a dýchání, což může pomoci snížit stres a napětí. Kromě toho, chůze v přírodě může být velmi uklidňující a může pomoci zlepšit náladu.



Další varianty

Existuje několik způsobů, jak provádět meditaci v chůzi, například se můžete soustředit jen na svůj dech a snažit se ho udržet stále ve stejném tempu. Můžete také věnovat svou pozornost jen ploskám nohou a vnímat, jak se pohybují a dotýkají povrchu. Můžete také zkusit pomalou chůzi do schodů nebo střídat různé povrchy během chůze, např. tráva, hlína, kameny atd.

Meditace může trvat od 2 minut až po hodiny pomalé meditační chůze. Záleží pouze na vás, někdo se dostane do stavu hluboké meditace rychleji někdo pomaleji. Záleží na tom, jakou máte meditační praxi a zkušenosti. Zařazujte meditaci v chůzi pravidelně a brzy uvidíte výsledky. Vaším cílem je se dostat do stavu flow co nejdříve. Když si budete myslet, že už meditaci v chůzi zvládáte, zařaďte těžší pohyb, třeba běh, skoky nebo stojku.