Houby tvoří hned po hmyzu druhou skupinu organismů s nejvyšší odhadovanou diverzitou druhů na světě. Popsáno jich je v současné době pouze několik desítek tisíc, ale údajně jich existuje minimálně 6 280 000 druhů. Z těch desítek tisíc popsaných jich je kolem 2000 tisíc jedlých. Potenciální terapeutické využití má aktuálně jen 270 druhů, které příznivě ovlivňují naše zdraví. Houby se v léčitelství využívají už tisíce let, ale zatím víme pouze o 6 houbách, které mají pozitivní přínos pro náš mozek. To je strašně malé číslo, když si vezmeme, kolik hub na světě existuje. Ještě pár let zpátky se o houbách moc nemluvilo, ale dnes se dělají stovky studií, které zkoumají jejich léčivé účinky. Můžete si je běžně koupit a zařadit je tak do svého nootropního stacku. A kdo ví, třeba za pár let objevíme houbu, která dokáže vyřešit neurodegenerativní onemocnění a třeba i zlepšit výkonnost mozku.

Každá houba obsahuje stovky účinných látek (polysacharidy, betaglukany atd.). Najít v nich pouze jedinou, která by měla požadovaný léčivý efekt, je velice složité. Proto můžete houby v rámci doplňků stravy nakupovat celé ve formě prášku nebo extrakty, kde je zvýšený obsah účinné látky, u které se ví, že má potřebný efekt. Houby mají širokospektrální účinky a neovlivňují tak pouze jednu tělesnou soustavu nebo orgán, ale vždy více najednou.

Nootropní houby

Chaga, Rezavec šikmý

Chaga má protinádorové, antimutagenní, antivirové, antidiabetické, antioxidační a analgetické účinky. Studie na zvířatech, ale prokázaly, že Chaga je také inhibitor acetylcholinesterázy, který zvyšuje hladinu acetylcholinu v mozku. To má pozitivní vliv na naši paměť a učení. [1]

Cordyceps, Housenice čínská

Cordyceps je asi nejvíce studovaná houba současnosti. Již ve staré Číně ji využívali císaři k podpoře dlouhověkosti. Ve více něž 200 klinických studiích bylo prokázáno, že Cordyceps zlepšuje výkonnost zvýšením průtoku krve a zvýšením syntézy ATP pro více energie. Působí také jako antioxidant a zvyšuje clearance laktátu. Zvyšuje uvolňování katecholaminů a snižuje oxidační stres a únavu. [2]

Lion’s Mane, Korálovec ježatý

V nootropní komunitě asi nejznámější houba. Už historicky se používala na udržení mozkových funkcí ve vyšším věku, a tak není divu, že se o ní, ve spojitosti s mozkem, nejvíce mluví. Stimuluje produkci enzymů, které uvolňují nervový růstový faktor (NGF). Studie, z roku 2013 prováděná v Kuala Lumpur, zjistila že extrakt z Korálovce ježatého zvyšuje syntézu NGF a podporuje růst neuritů. [3]

Maitake, Trsnatec lupenitý

Maitake má mimo jiné pozitivní vliv na naši náladu. Poskytuje antidepresivní účinek senzibilizací AMPA receptorů. Doporučení z některých studií dokonce říkají, že pacienti mohou jíst Maitake jako doplněk k léčbě deprese. [4]

Pleurotus ostreatus, Oyster mushroom, Hlíva ústřičná

V našich končinách asi nejznámější houba, protože ji můžete běžně najít v lese. Byla to také jedna z prvních hub, která se u nás prodávala ve formě doplňků stravy, protože má pozitivní vliv na imunitu. Má ale také antibakteriální, antivirové, protinádorové a protizánětlivé účinky. Dokáže také potlačit oxidační stres a bojovat proti volným radikálům.

Reishi, Lesklokorka lesklá

Reishi je hojně využívaná v tradiční čínské medicíně. Má účinky proti úzkostem a při chronickém únavovém syndromu. Reishi ale také dokáže zvyšovat nervový růstový faktor (NGF) a díky tomu zlepšuje proces učení, paměť a příznivě ovlivňuje dlouhověkost.

Podrobněji se bubu každé houbě věnovat v samostatném článku někdy příště.

Jak si vybrat správný doplněk z hub?

Doplňků stravy, které obsahují houby, je celá řada. Jak si vybrat ten, který bude mít účinek? Jak už jsem psal na začátku, každá houba obsahuje stovky účinných látek. Jenže, který produkt jich tedy obsahuje nejvíce?

Houba se skládá ze dvou částí: podhoubí a plodnice. Plodnice je ten nádherný klobouk, který má většina hub. Podhoubí můžeme pak dále rozdělit na třeň (nožička) a podhoubí (to v podzemí). Pro nás je však hlavní rozdíl v tom, že podhoubí tvoří mycelium. Nejvíce účinných látek se nachází v plodnici houby. Plodnice obsahuje např. Beta-D-glukany, které podporují váš imunitní systém, snižují zánět, kontrolují hladinu cukru v krvi, bojují proti únavě a zlepšují vytrvalost a výkonnost. [5] V myceliu je účinných látek méně a je tu i další problém. Mycelium prorůstá do substrátové hmoty a vzájemně se proplétají. Během výroby doplňku stravy však tyto dvě složky nelze oddělit, a tak se nachází v doplňku i substrát. Hodně výrobců pak tvrdí, že jejich produkt obsahuje čistý „houbový“ extrakt, ale ve skutečnosti dostáváte doplněk mycelia, který je z velké části tvořen substrátem. Další problematikou mohou být také těžké kovy a pesticidy.

Závěrem

Kupujte jen takové houbové doplňky stravy, které obsahují plodnice a ne podhoubí (mycelium). Žádoucí je laboratorní testování na obsah těžkých kovů a pesticidů. Čtěte etikety a složení doplňků stravy, protože tyto informace se na přední straně obalu nedozvíte.  


[1] Mishra S.K., Kang J.H., Kim D.K. "Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice." Journal of Ethnopharmacology. Sep 28 2012;143(2):524-532

[2] Hrisch K.R., Smith-Ryan A.E., Roelofs E.J., Trexler E.T., Mock M.G. "Cordyceps militaris improves tolerance to high intensity exercise after acute and chronic supplementation" Journal of Dietary Supplements 2017 Jan 2; 14(1): 42–53.

[3] Lai P.L., Naidu M., Sabaratnam V., Wong K.H., David R.P., Kuppusamy U.R., Abdullah N., Malek S.N. "Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia." International Journal of Medicinal Mushrooms. 2013;15(6):539-54

[4] Boa H. Ran P., Sun L., Hu W., Li W., Xiao C., Zhu K. Du J., "Griflola frondosa (GF) produces significant antidepressant effects involving AMPA receptor activation in mice" Pharmaceutical Biology 2017; 55(1): 299–305.

[5] Akramiene D., Kondrotas A., Didziapetriene J., Kevelaitis E. "Effects of Beta-Glucans on the Immune System" Medicina 2007;43(8):597-606.