Phenylpiracetam je upravená verze piracetamu vyvinutého na Ruské akademii věd v roce 1983. Byl vytvořen jako léčba dlouhodobého stresu, který prožívají kosmonauti při misích v rozšířeném vesmíru. Výzkum na lidech je značně omezený, ale bylo prokázáno že jeho užívání může zlepšovat náladu, paměť, kognitivní funkce, a dokonce i sportovní výkon. Klinické studie poukazují na zlepšení neurologických funkcí u pacientů po mrtvici nebo zlepšení deprese a úzkosti. V Rusku se prodává jako lék na předpis. Phenylpiracetam nebyl schválen pro jakékoli použití americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a je neregulovaný v USA, ale je možné jej legálně prodávat a kupovat. Zajímavé je, že Phenylpiracetam byl zakázán Světovou antidopingovou agenturou kvůli jeho stimulačním vlastnostem a schopnosti pomáhat uživatelům snášet extrémně nízké teploty.


Účinky

Paměť a kognitivní funkce

Klinické studie prokázali zlepšení paměti a kognitivních funkcí u pacientů po mozkové mrtvici [1] a u pacientů s organickými mozkovými lézemi. [2] Neexistují žádné studie, které by zkoumali jeho účinky u mladých lidí, ale uživatelé uvádějí zvýšení bdělosti, motivace a produktivity. Někteří uživatelé uvádí také lepší vybavování si již starých vzpomínek, z dob před mnoha lety. Studie prováděné na krysách zjistili také antineoplastické vlastnosti (protinádorové).


Zvýšení energie

Je známo, že phenylpiracetam působí jako psychostimulant, což je účinek, který může být částečně způsoben jeho chemickou podobností s fenethylaminovými látkami, jako je Adderall. Rozsah energizujícího účinku phenylpiracetamu na člověka nebyl zatím prostudován, ale testování na zvířatech potvrzuje, že zvyšuje pohybovou aktivitu. [3] Patentová přihláška z roku 2015 pro použití phenylpiracetamu jako léčby poruchy spánku uvádí, že testy na potkanech ukázaly, že schopnost sloučeniny bojovat proti ospalosti a zlepšovat motivaci je silnější než u methylfenidátu a amfetaminu. [4] Někteří uživatelé přirovnávají účinky k modafinilu, snižuje pocit únavy zlepšuje produktivitu a sociální plynulost. Společnost WADA zařadila phenylpiracetam na seznam zakázaných stimulantů.


Snížení úzkosti a antidepresivum

Studie na zvířatech naznačují, že phenylpiracetam může působit jako antidepresivum a anxiolytikum. [5] Zatím neexistují žádné studie zkoumající tento účinek na lidech, ale řada uživatelů popisuje významné antidepresivní a anti-úzkostné účinky.

Bývalý ruský kosmonaut Aleksandr Serebrov, který užíval phenylpiracetam během svého 197denní vesmírného letu, uvedl, že je předepisován pro jeho schopnost zvyšovat výkon mysli i těla ve vysokém stresu. Serebov popsal phenylpiracetam jako „ekvalizér celého organismu“ a „zcela vylučující impulzivitu a podrážděnost, nevyhnutelné v podmínkách vysokého nervového napětí vesmírného letu.“


Jak funguje?

Phenylpiracetam má stejnou chemickou strukturu jako piracetam, ale k molekule piracetamu je připojena fenylová skupina. Díky tomu je více rozpustný v tucích a tělo ho dokáže lépe absorbovat. To vysvětluje, proč je účinnější než piracetam, protože dokáže snáze projít přes hematoencefalickou bariéru. V mozku je detekovatelný již 30 min po požití. Poločas rozpadu je 2-3 hodiny. V mozku má phenylpiracetam několik mechanismů účinku, z nichž většina zahrnuje stimulaci produkce různých neurotransmiterů. Působí jako ampakin a zvyšuje hladinu excitačního neurotransmiteru glutamátu stimulací receptorů AMPA. Tímto způsobem zlepšuje kognitivní funkce, paměť, soustředění a celkově poznávání. Studie na zvířatech ukázaly, že phenylpiracetam také zvyšuje hladinu extracelulárního dopaminu, a to jak aktivací dopaminergního systému, tak působením jako inhibitor zpětného vychytávání dopaminu. [6] Dopamin je neurotransmitér jehož účinky už dobře známe, zlepšuje náladu, pozornost, paměť a reguluje emoce. Dopamin je také přímým prekurzorem stimulačního neurotransmiteru norepinefrinu, který zvyšuje srdeční frekvenci, krevní tlak a hladinu tuku a cukru v krvi. Předpokládá se, že tyto účinky souvisejí s energií a schopností zvyšovat vytrvalost. Phenylpiracetam je nootropikum racetamové třídy a stejně jako ostatní zvyšuje hladinu acetylcholinu. Proto je vhodné kombinovat phenylpiracetam se zdrojem cholinu.


Dávkování

Phenylpiracetam se užívá 3x denně s jídlem v dávce 100- 250mg. Nepřekračujte denní množství 750mg. Začněte na nejmenší možné dávce a postupně množství navyšujte. Tolerance na phenylpiracetam se vyvíjí docela rychle, a proto je vhodné jeho užívání v cyklech anebo jen příležitostně. Při toleranci se omezuje hlavně účinek na fyzickou energii a vytrvalost, účinky na mozek prý zůstávají, ale i přesto uživatelé nedoporučují jeho dlouhodobé užívání.


Stacking

Stacking je samozřejmě možný a je vhodné ho zaměřit hlavně na podporu zdraví mozku a správné činnosti. K tomu přidat pro příležitostné užití phenylpiracetam. Uvedený stack slouží ke zlepšení motivace, soustředění, energie, snížené spotřebě spánku, zvýšenou fyzickou výdrž a lepší náladu.

Denně užívejte:

  • 300 mg Alpha GPC
  • 3 g rybí olej
  • 1x multivitamín

V případě potřeby (studium, cvičení, testy atd.):

  • 100 mg phenylpiracetam
  • 200 mg sulbutiamin

Vedlejší účinky

Stejně jako u ostatních racetamů je užívání v předepsaném množství bezpečné a má minimum vedlejších účinků. Případné bolesti hlavy jsou způsobené nedostatkem cholinu, a proto je vhodné kombinovat užívání phenylpiracetamu se zdroji cholinu. Někteří uživatelé zmiňují podrážděnost a vznik mozkové mlhy den po požití, něco jako kocovina. Jiní popisují při užívání vysokých dávek potíže se spánkem a depresi.


Závěrem

Phenylpiracetam je silná droga se zajímavou historií a působivým seznamem potenciálních výhod. Zlepšuje motivaci a náladu, paměť a soustředění a obecně zlepšuje kognitivní funkce. Jeho účinky na fyzický výkon jsou natolik prokazatelné, že je na seznamu zakázaných látek WADA. Zajímavý je jeho účinek pro lepší snášení extrémního chladu. Vedlejší účinky nejsou vážné a objevují se spíše při špatném dávkování. Zodpovědné užívání phenylpiracetamu ve správném množství, ve správném stacku a cyklech, může jeho uživatelům poskytnout významnou fyzickou a kognitivní podporu.

[1] Koval’chuk VV, Skoromets AA, Koval’chuk IV, Stoianova EG, Vysotskaia ML, Melikhova EV, Il’ianen EV. Efficacy of phenotropil in the rehabilitation of stroke patients Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2010

[2] user pinnacle Another Phenylpiracetam review LongeCity Brain Health oct. 2013

[3] Dambrova Investigation into Stereoselective Pharmacological Activity of Phenotropil Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology 2011

[4] Google Patents Use of (r)-phenylpiracetam for the treatment of sleep disorders (section 0101) 2015

[5] Samotrueva MA1, Tyurenkov IN, Teplyi DL, Serezhnikova TK, Khlebtsova EB. Psychoimmunomodulatory effect of phenotropil in animals with immune stress. Bull Exp Biol Med. 2011

[6] Google Patents Use of (r)-phenylpiracetam for the treatment of sleep disorders (section 01024,0025,0026) 2015