V dnešní uspěchané době je velice důležité najít si během dne čas, kdy přestanete řešit všechny problémy, pracovní, rodinné a jiné. Čas, kdy zaměříte svoje myšlenky pouze na jednu věc, jediný cíl. Meditace je velice populární a výborný nástroj, ale ne každému vyhovuje, meditaci v pohybu jsem rozebíral v minulém článku, takže pokud jste ještě nečetli, určitě doporučuji. Další možností je váš trénink. Tělocvična je izolovaný prostor, kde byste měli upřít svou pozornost jen na trénink a zdokonalování sebe sama. Bohužel, když se dnes rozhlédnu po tělocvičně, tak většina lidí klábosí, je na mobilu anebo se jiným způsobem poflakuje. Trénink není společenská událost, ale čas, kdy se můžete uzavřít sami do sebe a posouvat se dále. Můžete si ale říkat můj sparing partner mě posune dále, a navíc si bezva pokecáme. Je to ovšem pravda?

Sparing partner je osoba, která jde na trénink s vámi, měla by vás posouvat dále, motivovat, podporovat, ale ne každý sparing partner takový je. Jak si tedy vybrat sparingpartnera?

  1. Musí být trochu na vyšší úrovni, než jste vy sami: Když si vyberete příliš dobrého sparing partnera, trénink vás bude časem demotivovat, že nedosahujete stejných výsledků jako on. Navíc trénink nebude bavit ani jeho, protože nebudete stačit jeho tempu. Naopak sparing partner, který je na nižší úrovni, než jste vy, vás také nikam neposune. Maximálně se budete cítit dobře, že jste lepší než on, ale o tom to není.
  2. Přílišná motivace a povzbuzování není na místě. Nadměrné povzbuzování může mít opačný efekt, než jak je zamýšleno. Někteří lidé si pokřikování tipu: makej! Ještě! To dáš! Může pře interpretovat negativně a jejich výkon se sníží. Naučte se pracovat s vnitřním hlasem a motivací, pak nepotřebujete nikoho, kdo na vás bude křičet.
  3. Posmívání nemá nikdo rád, a když celý trénink posloucháte od sparing partnera, že vám něco nejde, že máte malé ruce atd., tak váš trénink nebude stát za nic. Chcete podporu a ne dobírání.
  4. Kecálek vás v tréninku bude jenom zdržovat. Někteří lidé si chodí do tělocvičny jen popovídat a cvičení není hlavním cílem. Takovému člověku se obloukem vyhněte.
  5. Nemoc nás dokáže vyřadit z tréninku až na několik týdnů, teď si ale představte, že onemocní váš sparing partner. To není přeci tak zlé, no jo, ale je dokázáno, že téměř polovina lidí, kteří chodí cvičit se sparing partnerem, si sami zacvičit nejdou. Takže tu máme během roku vaše nemoci, kdy nemůžete cvičit, a navíc nemoci sparing partnera, během kterých také cvičit nebudete. To už je hodně vynechaných tréninků během roku.

Sparing partner vás musí posouvat dále, jinak pro něj není v tréninku místo. Pokud nemáte možnost mít toho správného, naučte se trénovat sami. Vy musíte najít vnitřní motivaci, proč to děláte. Porovnávat se pouze sami se sebou a věnovat plnou pozornost jen tréninku. Když se to naučíte, uvidíte že soustředěnost a pevnou vůli z tréninku si převedete i do jiných aspektů vašeho života.

Gymnastický trenér Christopher Sommer říká: „Trénink je posvátný“. Tím má na mysli, že v tělocvičně by mělo být vše prováděno s naprostou soustředěností, maximálním úsilím, a dokonce i s vášní. Do tělocvičny máte přijít s jasným záměrem, již hotovým tréninkovým plánem pro daný den a plně motivovaní splnit plán. Vše ostatní nechte před dveřmi tělocvičny. Omezte sociální interakci a klábosení a věnujte se cvičení.

Moderní technologie ano, ale jen když vás nerozptylují a neodvádí od tréninku. V dnešní době si málokdo umí představit fungovat bez mobilu, ale v tělocvičně omezte jeho používání na minimum. Pokud si píšete tréninkový plán do mobilu, během tréninku vypněte veškeré notifikace, ať vás nic neruší. Ideální je psaní tréninkového plánu v papírové podobě.


Hudba během tréninku. Dokážete si představit trénink bez muziky? Vliv hudby na náš mozek je vědecky dokázaný a pomáhá nám jak ve fyzickém, tak kognitivním výkonu. Máto však svá ALE. Příliš hlučná hudba anebo vám nepříjemný styl hudby bude mít na váš trénink opačný efekt. Nadměrný hluk v tělocvičně je také kontraproduktivní, ale ne každý má možnost si vybrat denní dobu, kdy je tělocvična méně naplněna. Sluchátka nám umožňují vybrat si hudbu podle našeho stylu a také zvolit ideální hlasitost. Dnes je má v tělocvičně téměř každý. Pokud ovšem cvičíte kalisteniku nebo gymnastiku a děláte koordinačně náročné prvky, jako salta, stojky atd., tak sluchátka mohou narušit váš výkon. Dnešní moderní funkce aktivní potlačení okolního hluku, kterou sluchátka mají, vás odizoluje od okolí více než chcete. Sluch je jedním z našich smyslů a při koordinačních cvicích tělo potřebuje přijímat informace z co nejvíce smyslů (pomineme čich a chuť). Zrak, sluch a hmat jsou nezbytné. Pokud nevěříte, tak zkuste obyčejnou stojku, jednou se zavřenýma očima, poté s chrániči sluchu na uších, a poté v zimních rukavicích. Cítili jste rozdíl? Vyřazení jednoho jediného smyslu z této trojky, značně zhorší přesnost provedení a dělá prvek náročnějším.

Ať už cvičíte sami nebo se sparing partnerem, s hudbou nebo bez ní, trénink by pro vás měl být „posvátný“. Čas, který věnujete jen sami sobě a plně se soustředíte na svůj cíl. A jak to máte s tréninkem vy?