Pramiracetam je syntetický derivát piracetamu. Má obdobné účinky jak piracetam, ale je mnohem silnější. [1] V 70. letech ho vynalezl Parke Davis, jako lék, který měl léčit kognitivní problémy a ztrátu paměti u osob trpících Alzheimerovou chorobou. Slouží také jako potencionální léčba při mozkových traumatech či různých poruch nervového systému. Klinické studie prokázaly měřitelné výsledky u zdravých dospělých, kteří trpěli ztrátou paměti [2] a dokonce zlepšuje kognitivní funkce i u mladých osob. [3] V nootropní komunitě se šíří informace o tom, že pramiracetam dokáže optimalizovat funkce mozku, zvyšuje koncentraci a produktivitu. To z něj činí velice oblíbené nootropikum zejména mezi studenty. Z právního hlediska nebyl pramiracetam nikdy schválen USFDA pro žádný konkrétní účel a je v USA neregulovaný, můžete ho legálně koupit i užívat. V Evropě je k dostání na předpis jako lék na ADHD, dyslexii, demenci a problémy způsobené Alzheimerovou chorobou. Můžete ho zakoupit pod obchodními názvy jako jsou Neupramir, Pramistar a další.


Účinky

Pramiracetam je výborné nootropikum s celou řadou účinků.


Zlepšení paměti

Pozitivní vliv na paměť byl potvrzen celou řadou studií, jak na zvířatech, tak na lidech. Pramiracetam posiluje paměť přímým působením na hipokampus, který je zodpovědný za vytváření nových vzpomínek. [4] Působí také jako silné antiamnesikum, snižuje zapomětlivost. [5] Toto dvojí působení z něj činí ideální nootropikum pro posílení paměti. Uživatelé také zmiňují zlepšené vybavování vzpomínek.


Zvýšená bdělost a navýšení kapacity učení

Pramiracetam je velice oblíbený mezi studenty, protože dokáže zvýšit bdělost a soustředění a zároveň navyšuje kapacitu učení, takže jste schopni se déle učit a více si toho zapamatujete. I když tento efekt nebyl zatím studován v žádné klinické studii na lidech, recenze uživatelů se na těchto účincích shodují. Tento efekt je přisuzován schopnosti pramiracetamu zvýšit aktivitu syntázy oxidu dusnatého (NOS) neuronového typu v hipokampu. Aktivita NOS je spojována s neurálním vývojem a plasticitou mozku. [6] Pramiracetam také dokáže zvýšit vychytávání cholinu s vysokou afinitou v hipokampu. To nepřímo způsobí zvýšenou produkci acetylcholinu.


Léčba demence

Studie prováděná na pacientech s primární degenerativní demencí zjistila, že pramiracetam účinně zvrátil amnézii, zlepšil paměť a snížil míru zapomínání.[7] V další studii se zaměřili na působení více nootropik najednou, jedním z nich byl právě pramiracetam, u pacientů s mírnou až středně těžkou demencí. Výsledky byli pozoruhodné, došlo ke zlepšení paměti i kognitivních funkcí. [8] V USA sice nebyl pramiracetam nikdy schválen jako lék na demenci a Alzheimerovu chorobu, ale v Evropě se k tomu účelu běžně předepisuje.


Sociální plynulost

Tento efekt je čistě subjektivní, nikdy nebyl zkoumán klinickými studiemi, ale shoduje se na něm většina uživatelů. Uživatelé uvádějí, že je pramiracetam činí konverzačně kreativnějšími a sociálně otevřenějšími. Odstraňuje se sociální úzkost a konverzace s lidmi je mnohem jednodušší. Tento efekt je připodobňován k Ritalinu.


Neuroprotektant

Pramiracetam byl zkoumán u osob s traumatem mozku, a bylo zjištěno, že má silné neuroprotektivní účinky, které jsou schopny zlepšit kognitivní schopnosti i u osob s traumatem mozku. [9]


Jak funguje?

Pramiracetam ovlivňuje uvolňování neurotransmitérů, i když nepřímo. Většina nootropik působí přímo na konkrétní neurotransmitérové receptory a tím ovlivňují funkce mozku. Pramiracetam však primárně zvyšuje vychytávání cholinu v hipokampu. Touto stimulací se nepřímo moduluje uvolňování acetylcholinu a zvyšuje funkce hipokampu. Hipokampus je nezbytný pro tvorbu vzpomínek a při zvýšené funkci dochází k lepšímu uchovávání krátkodobých i dlouhodobých vzpomínek. Zvyšuje se také průtok krve mozkem, což vede k větší bdělosti a zlepšení kognitivních funkcí. Pramiracetam může mít i jiný mechanismus účinku. Vědci se např. domnívají, že působí také na periferních místech mimo mozek, zejména pak v nadledvinkách. Některé studie na zvířatech naznačují, že dokáže zvýšit, a dokonce obnovit tekutost mozkové membrány, což vede k lepší buněčné signalizaci. [10] Rozdíl od ostatních nootropik racetamové třídy, je že nepůsobí přímo na žádný neurotransmitér, díky tomu nedokáže působit aktivně na bdělost ani emocionální stav. Tento efekt mají jiné racetami, které přímo působí např. na serotonin, dopamin či GABA.

Pramiracetam je rozpustný v tucích. Maximální biologické hodnoty dosahuje zhruba do 30 minut. Poločas rozpadu je 4,5-6,5 hodiny.



Dávkování

V klinických studiích na lidech se užívalo 1200mg pramiracetamu rozdělených do dvou až tří dávek na den. [11] Toto množství nebylo vyhodnoceno jako optimální, ale dosahovalo se na něm pozitivních účinků. Množství berte spíše jako orientační, abyste věděli, jak s dávkováním začít a postupně si optimalizujte dávkování individuálně podle vašich potřeb. Pramiracetam je ve vodě špatně rozpustný, a proto je vhodné užívat ho spolu s tukem, ideálním řešením je malé množství oleje, třeba MCT. Kombinace s tukem vede k lepší absorpci a biologické dostupnosti.


Stacking

Pramiracetam je velice účinný sám o sobě, ale bylo zjištěno, že je silným potenciátorem dalších nootropik a dokáže zesílit jejich účinek. Často se kombinuje s nootropiky racetamové třídy a zdrojem cholinu, aby se předcházelo bolestem hlavy a dalším možným vedlejším účinkům. Než se pustíte do kombinace s dalšími nootropiky, tak je vhodné vyzkoušet pramiracetam nejprve samotný, abyste vyzkoušeli jeho působení.


Pramiracetam a Oxiracetam stack

Kombinace pramiracetamu se stimulantem typu adrafinil nebo oxiracetam, dokáže zvýšit duševní bdělost a prodloužit dobu působení.

Užívejte 1x denně:

  • 300mg Pramiracetam
  • 750mg Oxiracetam
  • 300mg Alpha GPC

Pramiracetam a Aniracetam stack

Jak již bylo zmíněno pramiracetam nepůsobí na emocionální stav, a proto se často kombinuje s nootropiky, které tuto vlastnost mají. V kombinaci s aniracetamem získáte nejen lepší pozornost a koncentraci, ale i lepší náladu a snížení úzkosti. Tato kombinace se často využívá pro podporu sociální plynulosti a schopnosti vystupovat na veřejnosti.

Užívejte 1x denně:

  • 300mg Pramiracetam
  • 750mg Aniracetam
  • 300mg Alpha GPC

Vedlejší účinky

Pramiracetam je obvykle velice dobře snášen a nemá žádné vedlejší účinky ani při dlouhodobém užívání. Není návykový. Vedlejší účinky jsou spojovány s nadměrným příjmem nebo vyčerpáním zásob cholinu. Tomu lze předejít užíváním v kombinaci se zdrojem cholinu. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří bolesti hlavy, gastrointestinální potíže, pocity nervozity nebo podrážděnost.


Závěrem

Pramiracetam je velice silné a účinné nootropikum, které prokazatelně zlepšuje paměť, kognitivní funkce a zároveň působí jako neuroprotektivum. V Evropě je předepisován na léčbu demence, ale nejčastěji se užívá off-label jako studijní pomůcka. Největší výhodou je jeho bezpečnost, je dobře snášen, není návykový a má prokazatelné účinky. Nevýhodou může být horší chuť a cena, protože bývá obvykle dražší než jiné racetami. Pokud hledáte nootropikum, které zlepšuje paměť, rychlost učení, mentální bystrost a sociální plynulost, pramiracetam může být první volbou.

[1] Angeles, Adrian & Ples, Michael & Vitor II, Rodel Jonathan The effect of pramiracetam in the myelination of the hippocampus in the BALB/c mouse (Mus musculus). National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology 2017.

[2] De Vreese LP, Neri M, Boiardi R, Ferrari P, Belloi L, Salvioli G. Memory training and drug therapy act differently on memory and metamemory functioning: evidence from a pilot study. Arch Gerontol Geriatr. 1996

[3] McLean A Jr, Cardenas DD, Burgess D, Gamzu E. Placebo-controlled study of pramiracetam in young males with memory and cognitive problems resulting from head injury and anoxia. Brain Inj. 1991

[4] Murray CL, Fibiger HC. The effect of pramiracetam (CI-879) on the acquisition of a radial arm maze task. Psychopharmacology (Berl). 1986

[5] Yoshimoto T, Kado K, Matsubara F, Koriyama N, Kaneto H, Tsura D. Specific inhibitors for prolyl endopeptidase and their anti-amnesic effect. J Pharmacobiodyn. 1987

[6] Corasaniti MT, Paoletti AM, Palma E, Granato T, Navarra M, Nisticò G. Systemic administration of pramiracetam increases nitric oxide synthase activity in the cerebral cortex of the rat. Funct Neurol. 1995

[7] Inxight: Drugs Pramiracetam National Institutes of Health/NCATS, Butler DE, Nordin IC, L’Italien YJ, Zweisler L, Poschel PH, Marriott JG. Amnesia-reversal activity of a series of N-[(disubstituted-amino)alkyl] -2-oxo-1-pyrrolidineacetamides, including pramiracetam. J Med Chem. 1984

[8] Gouliaev AH, Senning A. Piracetam and other structurally related nootropics. Brain Res Brain Res Rev. 1994

[9] Pugsley TA, et al. Some neurochemical properties of pramiracetam (CI‐879), a new cognition‐enhancing agent. (1983)

[10] Müller WE, et al. Effects of piracetam on membrane fluidity in the aged mouse, rat, and human brain. (1997)

[11] Chang T, et al. Pharmacokinetics of oral pramiracetam in normal volunteers. J Clin Pharmacol. 1985