Produkt Delta Energy mě oslovil hned na první pohled. Nešlo o složení, ale o unikátní řešení kapsle, kterou jsem ještě neměl možnost vyzkoušet. Výrobce ji popisuje jako inovativní lékovou formu a v podstatě se jedná o kapsli v kapsli. Díky tomu může docházet k postupnému vstřebávání účinných látek, které vede k prodloužení účinků.

Delta Innovations

Za touto společností stojí dvě osoby, otec a syn, Lukáš Černák a Alexandr Černák. Oba dva se pohybují v oblasti farmacie a na jejich produktech to jde vidět. Jejich vize: pomoci dnešní společnosti s narůstajícím stresem, špatným spánkem a životosprávou se promítá do portfolia nabízených produktů. Aktuálně nabízejí dva produkty. Prvním z nich je Delta Energy, který si dnes rozebereme podrobněji. A tím druhým je Delta Sleep, který slibuje kvalitní spánek a obnovu energie. Více o této společnosti na jejich stránkách zde.

Delta Energy

Delta Energy je nootropní doplněk, který vám má zajistit energii a vitalitu. Doplněk vyniká unikátní kapslí, která zajišťuje postupné uvolňování účinných látek a energie. Díky tomu prý máte být po celý den aktivní a plní energie, k tomu ale později. Delta Energy cílí na lidi v pracovním a studentském prostředí, kteří hledají trvalou vitalitu a zlepšenou produktivitu. Celkem široké zaměření, ale proč ne. Výrobce se na svém webu chlubí konkurenční výhodou, která spočívá v unikátní lékové formě a inovativním spojením látek. Uvidíme, zda to bude stačit a jak Delta Energy obstojí proti konkurenci. Tento doplněk se prodává za 377,- a v balení najdete 30 kapslí. To máme cca 12,5,- na dávku. Co za tuto cenu dostanete?

Ingredience v jedné dávce

·      MCT olej C8 393 mg

·      Maca 70 mg

·      Mladý ječmen 50 mg

·      Kofein 40 mg

·      Guarana 30 mg

·      Vitamín B6 (pyridoxin hydrochlorid) 13,64 mg

Všechny ingredience jsou v unikátní kapsli, která je vyrobena z HMPC. Kapsle v kapsli je celkem novinka, která je tu zatím jen pár let. V České republice ji poprvé použila farmaceutická společnost FAVEA v roce 2022. Tzv. Combicaps nabízejí jedinečné řešení, jak zkombinovat různé typy látek, např. prášek s olejem. Víme, že některé látky jsou pro tělo dostupnější, když se smíchají s tukem. Combicaps tento nedostatek elegantně vyřeší. Další možností je dostat více různých látek do jedné kapsle, např. probiotika, magnesium a omega 3, kdy běžně musíte zkonzumovat 3 kapsle. Při řešení v Combicaps vám postačí jen jedna kapsle. Jedná se o velmi povedené řešení a doufám, že ho na trhu s nootropiky uvidím častěji.

Recenze ingrediencí

MCT olej C8: Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem z kokosového oleje, tzv. MCT. Označení C za názvem značí počet molekul uhlíku v řetězci od 8 do 12. C8 je označení pro kyselinu kaprylovou, C10 je kyselina kaprinová a C12 je kyselina laurová. C12 se v našem trávicím traktu chová jako kyselina s dlouhým řetězcem, a tak není moc vhodná a uvidíte ji jen v nekvalitních MCT olejích. C8 a C10 obcházejí náš lymfatický systém, a tak jdou přímo do jater, kde se přemění na ketony. Ketony jsou alternativní zdroj paliva pro syntézu ATP v mitochondriích. [1] Mastné kyseliny obecně nemohou procházet přes hematoencefalickou bariéru, ale pokud není C8 v játrech změněna na ketony, tak dokáže touto bariérou projít a v mozku ji využijí gliové buňky k vytvoření ketonů přímo v buňkách našeho mozku. [2] Varianta C8 je tedy nejlepší pro nootropní účinek. Využití ketonů na tvorbu ATP zlepšuje bdělost, kognitivní funkce, náladu i paměť. Ketony v mozku dokáží také zvýšit hladinu serotoninu, díky tomu poskytují antistresový účinek. Kokosový olej je také výborné neuroprotektivum, protože snižuje mitochondriální dysfunkci, která může být způsobena plaky amyloid-β. Proto se jeho užívání doporučuje při Alzheimerově chorobě. [3] Doporučené množství je 10-30 ml denně.

Maca (Lepidium meyenii): Maca je peruánská rostlina, která roste v Andách. Používá se již přes 2000 let, zejména ke zvýšení plodnosti u lidí, ale i zvířat. Neurohackeři ji používají ke zvýšení energie, sportovní vytrvalosti [4], duševní jasnosti, ale i zvýšení libida u mužů i žen. Pomáhá také zmírňovat příznaky PMS včetně nálady a syndromu chronické únavy. Maca obsahuje celou řadu aminokyselin, minerálů a metabolitů. Na trhu objevíte červenou, žlutou a černou Macu, přičemž každá má trochu jiné složení metabolitů a tím pádem i účinek na náš organismus. [5] Účinků na tělo má celou řadu, ale na mozek vynikají hlavně dva. Maca posiluje anandamid, který je znám jako molekula blaženosti. Anandamid se váže na kanabinoidní receptory v našem mozku. [6] Tomuto mechanismu se přisuzuje zvýšení libida, regulace hormonů a metabolismu, ale i lepší paměť. [7] Maca snižuje úzkost a mírní deprese. Co je ovšem důležité, že tohoto efektu dosahuje bez hormonálních změn. [8] Maca také chrání náš mozek před oxidativním stresem a poškozením volnými radikály. Zajímavostí je, že snižuje hemoglobin, a tím nás chrání před chronickou horskou nemocí. Jak je to tedy s těmi barvami? Všechny tři druhy poskytují účinek proti depresi a úzkosti. Černá Maca je nejlepší pro zlepšení kognitivních funkcí a učení. [9] Červená Maca je nejlepší pro zlepšení nálady, energie a horskou nemoc. [10] Doporučená dávka je kolem 5 g, zde je přítomno 70 mg. Výrobce neuvádí, o jakou formu se jedná.

Mladý ječmen: Zelená superpotravina, kterou si vychvalují příznivci detoxikačních diet a procedur. Ječmen je bohatý na aminokyseliny, antioxidanty, minerály a vitamíny. Mladý proto, protože se zpracovávají mladé rostliny ječmene, které ještě nezačaly vytvářet semena. V této fázi obsahuje rostlina nejvíce účinných látek. Obsahuje karoten, vitamíny B1, B2 a B12 a hořčík. Dále obsahuje pro mozek důležitou GABA, tryptofan a také cholin. Hlavním antioxidantem je tu Superoxiddismutáza, která neutralizuje volné radikály.

Kofein: Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Více o něm v článku zde.

Guarana: Guarana je rostlina pocházející z Brazílie. Obsahuje řadu stimulantů jako jsou kofein, theobromin a teofylin. Dále obsahuje antioxidanty, které podporují její účinek. Stimulanty mají účinek na navýšení energie, zmírňují bolesti svalů a hlavy. Guarana také snižuje duševní únavu a zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Bohužel zde výrobce neuvádí, zda se jedná o extrakt ze semen, popřípadě jaké obsahuje množství kofeinu.

Vitamín B6: Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu.[11] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. Zde je ve formě pyridoxin hydrochlorid v množství 13,64 mg, tedy 714 % NRV. NRV je označení pro nutriční referenční hodnotu, tedy doporučená denní dávka.   

Recenze účinků

Delta Energy obsahuje šest účinných látek a všechny jsou nějakým způsobem zaměřeny na zvýšení energie, což je také hlavním cílem tohoto doplňku. Sám výrobce se porovnává s energetickými nápoji a tvrdí, že nepocítíte žádné výkyvy energie, které jsou pro energetické nápoje typické. Při užití kapsle na lačný žaludek pocítíte účinek zhruba po 40 minutách. Pokud jste v ketóze tak účinek cítíte už po 20 minutách a je intenzivnější.

Energie a vitalita

Delta Energy obsahuje pouze 40 mg kofeinu, ale zvýšení energie je mnohem vyšší. Zajímavá kombinace látek působí na navýšení energie z různých úhlů, a ono to funguje skvěle. MCT olej se využije při tvorbě ATP, Maca na to jde přes anandamid, kofein se dobře doplňuje s guaranou a vitamín B6 reguluje využití glukózy v mozku. Vše dobře funguje a plní svoji práci. Pokud jste ve stavu ketózy, tak z tohoto doplňku vytěžíte ještě více, protože využijete MCT olej na plno. Účinek trvá okolo 3 hodin, v ketóze se dostanete na 4 hodiny.

Doporučená dávka je 1 kapsle denně, ale vzhledem k množství jednotlivých ingrediencí a délce trvání bych se nebál použít i více kapslí. Pokud nejste zvyklí na MCT olej, tak zůstaňte u jedné kapsle.

Hodnocení

Na testování doplňku Delta Energy jsem se velice těšil, protože Combicaps jsem ještě nezkoušel. Jednotlivé ingredience nejsou v ničem speciální, ale v této kombinaci a v Combicaps to vše nádherně funguje a plní to co má. Výrobce slibuje stabilní nárůst energie, alternativu k energetickým nápojům. Žádné zbytečné sliby o zlepšování paměti, motivace atd. Chcete energii, tady ji máte, nic víc nic míň. A to produkt Delta Energy plní dokonale.

Co se mi líbilo: Unikátní kapsle, která se zatím běžně nevyskytuje. Navýšení energie je příjemné, vydrží celé 3 hodiny a nemá dojezd. Účinek můžete umocnit ketózou, kdy se dostanete i na 4 hodiny účinku.

Co se mi nelíbilo: Na složení není skoro nic, co by se mi nelíbilo. Kdyby tu byl vitamín B6 ve formě P-5-P tak by bylo složení téměř perfektní, ale to je snad jediné. Nelíbí se mi maličkosti, které kazí celkový dojem doplňku.  Delta Energy vám přijde v nádherné krabičce, kde najdete krabičku Delta Energy, bonbón, vizitku a kartičku s nutričními informacemi. Vše vypadá precizně a jde vidět, že si s tím dal výrobce práci, jenže. Kartička s nutričními informacemi obsahuje pouze přesné množství vitamínu B6, nic víc. Stejnou informaci najdete i na obalu krabičky, která sice jmenuje i další ingredience, ale ne v jakém množství se zde nachází. Nedozvíte se jakou formu má maca, kofein ani guarana, ani kolik mg kofeinu produkt obsahuje. Informace nejsou uvedeny ani na webu výrobce. O všechny tyto informace jsem si musel osobně napsat výrobci, který sice odpověděl okamžitě, za což děkuji, ale už jenom to, že si o tyto základní informace musíte napsat je zarážející.

DELTA ENERGY hodnotím 6 z 10.

Tipy na upgrade

Nebojte se použít 2 tablety najednou pro navýšení účinku.

Pro zjemnění a lepší harmonizaci bych přidal:

·      L-Theanine 200 mg

Pro větší motivaci a energii přidejte:

·      L-Tyrosin 2000 mg


[1] Costantini L.C., Barr L.J., Vogel J.L., Henderson S.T. “Hypometabolism as a therapeutic target in Alzheimer’s disease” BMC Neuroscience 2008; 9 (Suppl 2): S16.

[2] Ebert D., Haller R.G., Walton M.E. “Energy contribution of octanoate to intact rat brain metabolism measured by 13C nuclear magnetic resonance spectroscopy.” Journal of Neuroscience 2003 Jul 2;23(13):5928-35.

[3] Nafar F., Mearow K.M. “Coconut oil attenuates the effects of amyloid-β on cortical neurons in vitro.” Journal of Alzheimer’s Disease 2014;39(2):233-7. 

[4] Stone M., Ibarra A., Roller M., Zangara A., Stevenson E. “A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen.” Journal of Ethnopharmacology. 2009 Dec 10;126(3):574-6

[5] Clément C., Diaz Grados D.A., Avula B., Khan I.A., Mayer A.C., Ponce Aguirre D.D., Manrique I., Kreuzer M. “Influence of colour type and previous cultivation on secondary metabolites in hypocotyls and leaves of maca (Lepidium meyenii Walpers)” Journal of the Science of Food and Agriculture. 2010 Apr 15; 90(5):861-9

[6] Hajdu Z., Nicolussi S., Rau M., Lorántfy L., Forgo P., Hohmann J., Csupor D., Gertsch J. “Identification of endocannabinoid system-modulating N-alkylamides from Heliopsis helianthoides var. scabra and Lepidium meyenii.” Journal of Natural Products. 2014 Jul 25;77(7):1663-9

[7] Vu H. “Fatty Acid Amide Hydrolase (FAAH) Inhibitors: Discovery in Lepidium meyenii (Maca) Extracts.” Proceedings of The National Conference On Undergraduate Research (NCUR) 2012

[8] Stojanovska L., Law C., Lai B., Chung T., Nelson K., Day S., Apostolopoulos V., Haines C. “Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women.” Climacteric. 2015 Feb;18(1):69-78.

[9] Rubio J., Caldas M., Dávila S., Gasco M., Gonzales G. “Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice” BMC Complementary and Alternative Medicine. 2006; 6: 23.

[10] Gonzales-Arimborgo C., Yupanqui I., Alarcón-Yaquetto D.E., Zevallos-Concha A., Caballero L., Gasco M., Zhao J., Khan I.A., Gonzales G.F. “Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study.” Pharmaceuticals (Basel, Switzerland). 2016 Aug 18;9(3). pii: E49

[11] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26