Silný název, silná značka, výborná reklama. Produkt, který chcete vyzkoušet, ale když si přečtete složení, tak nevíte, co si o něm myslet. Je to nootropikum nebo pre-workout do gymu? Ze složení nejde zaměření úplně vyčíst, protože většinu ingrediencí najdete i v klasických pre-workoutech a čistých nootropik tu není mnoho. Může takovéto složení fungovat a zlepšit kognitivní funkce?

Výrobce

Produkt GODLIKE má na svědomí společnost Zaruba Corporation s.r.o., která byla založena v roce 2018 v Brně. Jednatelem je Patrik Záruba, který je spoluzakladatelem české firmy Czech Virus. Ta se zaměřuje na doplňky stravy v oblasti fitness. O zkušenosti z této oblasti tedy není nouze a na produktu to jde znát. Aktuálně společnost nabízí celkem tři produkty. Prvním je GODLIKE, který nabízejí hned ve čtyřech příchutích: blackberry, mango, apple a meloun. Druhým je Vision Guard, který je určen pro podporu zdraví očí. Posledním produktem je Lifebloom Aura, který slibuje podporu vitality a zdraví, ale prakticky se jedná o Omega 3 rybí olej s přidanými vitamíny D3, K2 a E.  Více o této společnosti a jejich produktech na webu zde.

GODLIKE

Produkt GODLIKE má širokou cílovou skupinu. Slibuje maximální příval energie, lepší soustředění a špičkové výkony při práci, studiu, tradingu nebo hraní. Na některých stránkách najdete cílení i na sportovní výkon. Vzhledem ke složení se to dá pochopit, ale dodrží svůj slib? Produkt se prodává v mnoha příchutích, já měl možnost vyzkoušet příchuť blackberry a byl jsem mile překvapen, ale hodnocení příchutě je vždy subjektivní. GODLIKE se prodává za 599,-, dostanete 250 g kdy jedna plná dávka je 10 g. Necelých 24,- na dávku, což ho řadí mezi dražší doplňky, ale stále přijatelné. Co v jedné dávce najdete?

Ingredience v jedné dávce

·      Inulin 3000 mg

·      Cholin bitartrát 1000 mg a z toho Cholin 398 mg

·      L-Tyrosin 1000 mg

·      L-Citrulin 500 mg

·      Taurin 500 mg

·      TIMERELEASE® Mikroenkapsulovaný kofein s postupným uvolňováním 250 mg a z toho čistý kofein 200 mg

·      Ginko Biloba 80 mg (extrakt z listů) z toho flavonové glykosidy 19 mg

·      Extrakt z kůry hořkého pomeranče (4 % Synefrin) 75 mg

·     Cognizin® Citikolin 50 mg

·     D-Glukuronolakton 50 mg

·     Brahmi (standardizováno na 40 % bakosidů, extrakt z byliny 70:30) 20 mg

Dále zde najdete regulátory kyselosti DL-kyselina jablečná a kyselina citronová bezvodá. Emulgátor mono a diglyceridy mastných kyselin. Přítomna jsou i sladidla Sukralóza a Steviol-glykosidy. Přírodní barviva chlorofylin a riboflavin.

DL-kyselina jablečná (E296) je velice podobná kyselině citrónové. Přirozeně se vyskytuje v ovoci např. ostružiny, meruňky, borůvky, třešně atd. Pro její hořkou a trpkou chuť se využívá na dochucení řady sladkostí a v kyselých bonbónech. Používá se také jako regulátor kyselosti do nápojů a instantních směsí. V ČR se může používat všude kromě dětské výživy. Varianta L se přirozeně vyskytuje v přírodě, ovšem varianta D je synteticky vyrobena. V potravinách se pak používá směs DL. Jedná se o bezpečnou látku, která může dráždit oči a pokožku, ale nezpůsobuje poškození zdraví. Zajímavé je, že se používá ve sportu jako doplněk stravy, protože údajně zvyšuje fyzickou odolnost sportovců a jejich výkon během hypoxické fáze tréninku. [1]

Kyselina citronová (E330) je bezpečná látka, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině. V USA je dokonce zařazena do seznamu GRAS. Do potravin je přidávána pro svoji funkci regulovat kyselost a zásaditost potraviny. Je také výborným konzervantem.

Mono a diglyceridy mastných kyselin (E471) je označení pro širší spektrum sloučenin, které se používají jako stabilizátory a emulgátory. Získávají se s živočišných tuků. Jejich hlavní nevýhoda je, že mohou obsahovat celou řadu příměsí např. transmastné kyseliny, těžké kovy, kyselinu erukovou, butanetrioly a akrolein. Běžně se v potravinách sleduje množství 3-MCPD a glycidylesterů, to jsou látky, které jsou označovány za karcinogeny a jsou genotoxické. Když výrobce použije E471 měl by provést měření těchto látek. Zajímavé jsou výsledky velké francouzské studie, která zkoumala 92 000 dospělých a dospěla k závěru, že E471 zvyšuje riziko rakoviny prostaty o 46 %, rakoviny prsu o 24 % a o 15 % vzniku rakoviny obecně. Více o studii zde.

Sukralóza (E955) je nejčastěji používané umělé sladidlo, to však neznamená že je bezpečná. Celá řada studií potvrzuje její negativní dopad na lidské zdraví. Konzumace sukralózy snižuje inzulinovou citlivost a tím přispívá ke vzniku diabetu 2. typu a obezity. [2] Sukralóza má také negativní vliv na zdraví našich střev, protože snižuje počet dobrých bakterií. Také zvyšuje chuť k jídlu a přispívá tím k nárustu tělesné hmotnosti. [3]

Steviol-glykosidy (E960) jsou získávány ze stévie. Dnes jsou považovány za bezpečné, ale úřady volají po více studiích, které by prokázaly jejich bezpečnost. Stévie zatím nebyla schválena pro použití v dětské výživě ani pro těhotné a kojící. Jedna studie zjistila vliv glykosidů stévie na růst kmenů Lactobacillus reuteri. [4] Glykosidy narušují růst těchto kmenů a zpomalují jejich množení. Vzhledem k tomu, že tyto kmeny jsou důležitým obyvatelem našeho gastrointestinálního traktu a používají se v probiotických potravinách, tak se nabízí otázka, jaký vliv má používání steviol-glykosidů na ostatní bakteriální kmeny a zda nemůže narušovat zdraví mikrobioty.

Chlorofylin (E140) je zelené přírodní barvivo, které se běžně vyskytuje v listové zelenině. Je naprosto nezávadné a v ČR i USA je povoleno do všech potravin kromě dětské výživy.

Riboflavin (E101) je žluté až oranžové přírodní barvivo. Zároveň je to také vitamín B2. V přírodě se běžně vyskytuje a pro lidské zdraví je prospěšný.

Recenze ingrediencí

Inulin: Prebiotikum, které se získává z kořene čekanky. Jedná se o jedno z nejúčinnějších prebiotik s rozpustnou vlákninou. Inulin je sacharid s dlouhým řetězcem. Oligofruktóza nebo fruktóza-oligosacharid (FOS) s krátkým řetězcem pocházejí z inulinu, který je enzymaticky rozdělen. Často se kombinují dohromady v rámci jednoho doplňku pro silnější účinky. Doplněk pak nese označení Inulin FOS. Takováto kombinace dokáže navýšit počet bifidobakterií ve vašem střevě. [5] To zase napomáhá produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, včetně acetátu, butyrátu a propionátu. [6] Suplementace Inulinem FSO napomáhá při redukci tukové tkáně a snižuje zánětlivé cytokiny. [7]

Cholin bitartrát: Zdroj cholinu by určitě neměl chybět v žádném nootropním doplňku, ale bohužel cholin bitartrát není ta nejvhodnější volba. Výrobce sáhl po cenově dostupnější variantě, i když by bylo lepší použít CDP-choline nebo Alpha-GPC. Choline bitartare se využívá ve dvou formách, L-bitartrát a DL-bitartrát. Zatímco L-bitartrát je schválen v EU a USA jako látka pro použití ve farmacii a potravinářství a je potvrzen GRAS (bezpečná potravina podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA), tak DL bitartrát nemá ani jedno a neměl by se používat v potravinářství, protože má údajně nefrotoxické účinky. Pokud výrobce uvede pouze cholin bitartrát tak se jedná většinou o formu DL, což v tomto případě výrobce neuvedl. Výrobce udává, že tu máme 1000 mg cholinu bitartrátu a z toho 398 mg čistého cholinu, ale ne všechno z tohoto množství se dostane až do mozku. CDP-choline a Alpha-GPC přecházejí do mozku ve větším množství. 

­L-Tyrosin: Zlepšuje kognitivní funkce pod stresem. Zlepšuje pracovní paměť a pomáhá lidem s ADHD. Více o něm v článku zde.

L-Citrulin: Citrulin je jednou ze tří aminokyselin, které se účastní cyklu močoviny. Další dvě jsou L-arginin a L-ornitin. Užívání citrulinu má významný vliv na zvyšování hladiny argininu a zároveň zlepšuje recyklaci amoniaku a metabolismus oxidu dusnatého. Nepřímo tak zvyšuje produkci oxidu dusnatého, který je potřeba k vazodilataci, mitochondriálnímu dýchání, vychytávání glukózy a dalším funkcím, které mají vliv i na kognitivní funkce. Citrulin zlepšuje průtok krve tkáněmi a podporuje imunitní funkce. Obecné dávkování se pohybuje v řádech gramů, zde je 500 mg.

Taurin: Taurin je výborné nootropikum, které má většina lidí spojena s energetickými nápoji. Umí toho, ale mnohem více. V našem mozku aktivuje GABA a glycinové receptory (proto se často užívá spolu s glycinem), což zlepšuje paměť i náladu. Je také silným antioxidantem, který chrání před mitochondriální dysfunkcí. Stimuluje neurogenezi, která působí proti stárnutí, a dokonce chrání mozkové buňky proti těžkým kovům a pesticidům. [8] [9]

TIMERELEASE® Mikroenkapsulovaný kofein s postupným uvolňováním: V dnešní době se na trhu vyskytuje celá řada registrovaných značek, které se snaží prodávat svojí verzi kofeinu jako tu nejlepší možnou. Můžete najít např. CaffXtend®, která užívá granulační systém pro trvalé uvolňování kofeinu, ZümXR® umožňuje modifikované uvolňování atd., TIMERELEASE® se v ničem zásadním neliší. Cíl je vždy stejný, prodloužit účinek kofeinu. Funguje to ale? Studie, která porovnávala účinek kofeinu vs kofein s postupným uvolňováním vs placebo nezjistila žádné významné rozdíly, mezi typem použitého kofeinu, v účinnosti na kognitivní funkce. [10] Mikroenkapsulace je technologie, která zahrnuje vytvoření ochranné bariéry kolem účinných látek, a ty se tak mohou postupně uvolňovat. Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Jakou formu použijete, ale není zase tak podstatné, naopak pro pozdější užití během dne, je postupné uvolňování nevhodné. Více o kofeinu v článku zde.  

Ginko Biloba (extrakt z listů): Z toho flavonové glykosidy 19 mg. Ginko Biloba je jedním z nejstarších přírodních léčiv na světe. Účinky na kognitivní funkce jsou prokázané řadou studií a určitě patří mezi výborná nootropika. Zlepšuje paměť, prokrvení mozku, celkově zvyšuje energii a podporuje dobrou náladu. Všechny tyto účinky má, ale při dlouhodobém užívání. Navíc Ginko interaguje s celou řadou léčiv, např. aspirin, léky na ředění krve, NSAID, antidepresiva, antikonvulziva, léky na cukrovku atd., takže její užívání je celkem omezeno. Doporučené dávkování se pohybuje od 100 do 600 mg, zde je 80 mg. Více informací najdete v samostatném článku zde.

Extrakt z kůry hořkého pomeranče (4 % Synefrin): Hořký pomeranč obsahuje celou řadu látek, vitamíny, minerály a fenolické sloučeniny. Má silný antioxidační a protizánětlivý účinek, který je připisován hlavně Hesperidinu, flavonový glykosid. Používá se také na léčbu plísní a pro lepší hojení ran. Možná znáte tuto složku zejména pro obsah Synefrinu, který se používá jako doplněk při redukci váhy. Tady máme 75 mg a z toho 3 mg Synefrinu. Toto množství je zanedbatelné, protože normální dávkování je v řádech desítek mg. Synefrin zrychluje metabolismus a pomáhá dostávat glukózu do buněk, ale účinek na kognitivní funkce nebyl zaznamenán.

Cognizin® Citikolin: Také znám jako CDP choline. Výborný cholinergní prekurzor, který napomáhá zvyšovat hladinu acetylcholinu v mozku. Má vliv na krátkodobou i dlouhodobou paměť. Zlepšuje koncentraci a mentální energii. Obvyklé dávkování je 250-1000 mg, zde je přítomno 50 mg. Cognizin® je patentovaná forma citikolinu, která zaručuje kvalitu, bezpečnost a účinnost suroviny. Více informací se můžete dočíst na jejich stránkách zde. Více o citikolinu v článku zde.

D-Glukuronolakton: Látka, která je tělu vlastní, a dokonce si ji umí i samo vyrobit. Velice často se přidává do energetických nápojů, protože má zvyšovat pozornost a také fyzický výkon, ale bohužel nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že by to mělo fungovat. Některé studie zkoumaly účinek glukuronolaktonu na ochranu zdraví cév, kdy má údajně zmírňovat oxidační poškození lipoproteinů z reaktivních látek a také by měl působit proti agregaci destiček. [11] Výsledky jsou však nepřesvědčivé. Účinky na fyzický výkon byly zkoumány pouze u zvířat, kdy užití 100mg/kg u myší zmenšilo míru vyčerpání během déle trvající fyzické zátěže. [12] Důkazy o účinnosti užívání glukuronolaktonu zatím chybí nebo jsou nedostatečné, proto jeho využití v nootropické komunitě nenajdeme. V běžném energetickém nápoji se vyskytuje kolem 800 mg, tady je pouze 50 mg.

Brahmi (standardizováno na 40 % bacosidů, extrakt z byliny 70:30): Brahmi neboli Bacopa Monnieri zvyšuje hladinu neurotransmiterů jako jsou serotonin, GABA, ale i acetylcholin. Díky tomu zlepšuje paměť a schopnost učit se nové věci. Zrychluje vizuální zpracovávání i učení. Je také silným antioxidantem. Chválím výrobce, že zde uvedl počet bacosidů a poměr extraktu. Máme tak přesné údaje o kvalitě použité suroviny. Na trhu seženete produkty s různým procentem bacosidů, od 15 % až 55 %, někdy i více. Takže 40 % není nejlepší, ale ani nejhorší. Prakticky jde o to, že čím více procent, tím menší množství je potřeba užívat. Např. Bacopa s obsahem 45 % bacosidů se užívá 200-450 mg denně, s obsahem 20 % bacosidů je to 750 mg denně. Z toho vyplývá, že 20 mg je nedostačující. Navíc je rozpustná v tucích, takže by se měla konzumovat se zdrojem tuku. A v poslední řadě má účinky až při dlouhodobém užívání, takže okamžitý účinek nemá žádný. Další informace se dočtete v článku zde.

Recenze účinků

Už na začátku jsem psal, že jsem ohledně účinků dost skeptický, protože mi složení připadá více jako pre-workout než nootropní stack, ale byl jsem překvapen a jsem rád, že jsem tento produkt vyzkoušel. V rámci nootropik můžete najít taková, která vám zlepší soustředění, paměť, náladu, kreativitu a mnoho dalších schopností. Godlike je jeden z těch produktů který vám dá schopnost se soustředit a věnovat se jedné konkrétní věci. Pozornost a energie, perfektní, ale zapomeňte na kreativitu nebo vymýšlení nových nápadů. Tohle je jeden z těch stimulantů, co vám dá tunelové vidění, příval energie, a to je vše. Je to špatně? Ne, pokud vás čeká dlouhé přepisování textů nebo zapisování do tabulek atd. je to přesně to co hledáte. Během zkouškového ale najdete lepší nootropické stacky se širším působením.

Pozornost

Focus, tunelové vidění, perfektní soustředění na vše, co potřebujete. V kombinaci s přívalem energie je to účinná kombinace na všechny činnosti, které vyžadují plnou koncentraci. Pozornost vám vydrží zhruba 3 hodiny.

Energie

Godlike obsahuje 200 mg kofeinu, k tomu L-Tyrosin, L-Citruline, Extrakt z kůry hořkého pomeranče a Citikolin. Kofein a L-Tyrosin tu jsou zastoupeny v účinném množství, takže i když zbytek ingrediencí tu je v menším množství než se obecně doporučuje, tak příval energie rozhodně poznáte. Nástup účinku je zhruba za 40 min a vydrží cca 3-4 hodiny, podle vaší adaptace na kofein, protože ten zajišťuje hlavní účinek. Vyprchání účinků je sice rychlejší, než bych očekával, protože když se plně soustředíte, tak si ani nevšimnete že energie ubývá a na jednou nemáte žádnou, ale je to dáno kombinací ingrediencí. Není to žádný nepříjemný dojezd, jako u jiných stimulantů, ale budete se pak cítit unavení.

Hodnocení

Godlike není čistokrevné nootropikum, ale ani pre-workout, pohybuje se někde mezi. Dostanete pořádnou dávku energie a schopnost se soustředit, ale nic víc. Nootropické stacky vám nabídnou více účinků, pre-workouty také, takže jak hodnotit? Godlike bych přirovnal k energetickému nápoji, který vypijete, protože chcete energii. Zde ale najdete lepší složení, možnost si pohrát s dávkou a případně doladit složení. Pokud je na vás 200 mg kofeinu moc, dejte klidně jen ¾ odměrky, ponížení ostatních ingrediencí účinek neovlivní.

Co se mi líbilo: Dáte jednu odměrku do 300ml studené vody, za 40 min máte energii a schopnost se soustředit. Jednoduchý, ale účinný. Jak už jsem říkal, přirovnávám to k energetickému nápoji, který si berete, když se cítíte unavení a potřebujete ještě dokončit práci, která nevyžaduje kreativní myšlení. Tento úkol plní Godlike na jedničku a nemám co vytknout. Na hodnocení to sice vliv nemá, ale líbilo se mi celkové zpracování všeho okolo: produkt dostanete v originální krabici, najdete v ní i legendu o božském nápoji atd., jde prostě vidět, že si výrobce dává záležet.

Co se mi nelíbilo: Pozornost a energie je fajn, ale to nabízejí i jiní výrobci. Chybí mi tady něco navíc. Ve složení jsou hlavně stimulující látky, které dělají to co mají, ale ostatní složky jsou buď ve špatné formě a nebo v minimálním množství. Cholin bitartrát bych úplně nahradil vyšším množstvím CDP cholinu. Ginko je tu zbytečné, a navíc přidává kontraindikace, takže pokud berete léky, tak se podívejte, zda je pro vás produkt vhodný. D-Glukuronolakton nemá prokázané účinky a Brahmi v množství 20 mg je tu jen jako doplněk a o účinnosti tu nemůže být vůbec řeč. Z přidaných látek se mi nelíbí E471, které tu nemá co dělat. Chválím výrobce za přírodní barviva, ale mohl k tomu přidat i přírodní sladidla. Ano, je tu E960, které je přírodní, ale má prokázané negativní účinky, a proč k tomu ještě přidávat E955?

GODLIKE hodnotím 5 z 10.

Tipy na upgrade

Jestli nemáte rádi příliš velký focus a tunelové vidění, tak můžete účinky zjemnit přidáním L-Theaninu.

·      L-Theanine 400 mg

Pro lepší motivaci navyšte množství Citikolinu:

·      CDP cholin 200 mg

V případě, že budete chtít vytvořit komplexní nootropický stack, tak můžete k tomu všemu ještě přidat nootropika z racetamové třídy.

Pro lepší paměť bych přidal:

·      Pramiracetam 300 mg

Pro lepší paměť, zlepšení nálady a proti úzkosti (prostě celkově pocit pohody), přidejte:

·      Oxiracetam 750 mg

·      Aniracetam 750 mg

[1] Wu JL, Wu QP, Huang JM, Chen R, Cai M, Tan JB. Effects of L-malate on physical stamina and activities of enzymes related to the malate-aspartate shuttle in liver of mice. Physiol Res. 2007;56(2):213-220. doi: 10.33549/physiolres.930937. Epub 2006 Mar 23. PMID: 16555951.

[2] ABOU-DONIA, Mohamed B, Eman M EL-MASRY, Ali A ABDEL-RAHMAN, Roger E MCLENDON a Susan S SCHIFFMAN. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. 2008.

[3]  SADOUGHI, Susan a André SOFAIR. Artificial Sweeteners Not Tied to Lower BMI and May Even Increase It. 2017.

[4] Deniņa I, Semjonovs P, Fomina A, Treimane R, Linde R. The influence of stevia glycosides on the growth of Lactobacillus reuteri strains. Lett Appl Microbiol. 2014 Mar;58(3):278-84. doi: 10.1111/lam.12187. Epub 2013 Nov 19. PMID: 24251876.

[5] Menne E, Guggenbuhl N, Roberfroid M.” Fn-type chicory inulin hydrolysate has a prebiotic effect in humans.” Journal of Nutrition. 2000;130(5):1197-1199.

[6] Boets E., Deroover L., Houben E., Vermeulen K., Gomand S.V., Delcour J.A., Verbeke K. “Quantification of in Vivo Colonic Short Chain Fatty Acid Production from Inulin.” Nutrients 2015 Oct 28;7(11):8916-29

[7] Nicolucci A.C., Hume M.P., Martinez I., Mayhengbam S., Walter J., Reimer R.A. “Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity” Gastroenterology Volume 153, Issue 3, September 2017, Pages 711-722

[8] Wu J.Y., Prentice H. “Role of taurine in the central nervous system” Journal of Biomedical Science 2010; 17(Suppl 1): S1.

[9] Schaffer S., Kim H.W. “Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent” Biomolecules & Therapeutics (Seoul). 2018 May; 26(3): 225–241.

[10] Gonzalez AM, Hoffman JR, Wells AJ, Mangine GT, Townsend JR, Jajtner AR, Wang R, Miramonti AA, Pruna GJ, LaMonica MB, Bohner JD, Hoffman MW, Oliveira LP, Fukuda DH, Fragala MS, Stout JR. Effects of time-release caffeine containing supplement on metabolic rate, glycerol concentration and performance. J Sports Sci Med. 2015 May 8;14(2):322-32. PMID: 25983581; PMCID: PMC4424461.

[11] Saluk-Juszczak J, Olas B, Nowak P, Staroń A, Wachowicz BProtective effects of D-glucaro-1,4-lactone against oxidative modifications in blood plateletsNutr Metab Cardiovasc Dis.(2008 Jul)

[12] Tamura S, Tsutsumi S, Ito H, Nakai K, Masuda MEffects of glucuronolactone and the other carbohydrates on the biochemical changes produced in the living body of rats by hard exerciseJpn J Pharmacol.