Další český výrobek zaměřený na hráče esportu. Jak už jsem psal dříve, tak toto odvětví je na vzestupu a doplňky stravy cílené na tuto skupinu uvidíme stále častěji. Když se podíváte na složení některých výrobků, tak vám dojde, že jsou víceméně dost podobné jiným nootropním mixům, a tak nevidím jediný důvod, proč nepoužívat tyto doplňky i na jiné věci, než na hraní her. Zvýšená energie, schopnost se soustředit, lepší paměť anebo zrychlená reakční doba, to jsou věci, které se mohou hodit. INSTINKT Boost je produktem české značky, což mě těší a jsem rád, že máme v České republice firmy s tímto zaměřením. Jedinou nevýhodou je omezený počet ingrediencí s nootropním účinkem, které se u nás mohou používat. V USA, ale i v jiných zemích, jsou na tom o poznání lépe a jejich nootropní mixy mohou využívat lepší ingredience. Pojďme se ale podívat na produkt Boost, který se chlubí synergickou kombinací přírodních a syntetických nootropik.

INSTINKT

INSTINKT je česká firma specializující se na doplňky stravy pro počítačové a konzolové hráče. Ve svém portfoliu má tři doplňky. Všechny se snaží nabídnout hráčům zdravější alternativy k běžným energetickým nápojům. Na zlepšení kognitivního výkonu a zvýšení energie se zaměřují dva doplňky. Prvním je BOOST, který si rozebereme v této recenzi, a druhým je EVOLVE, ten se své recenze také dočká. Posledním doplňkem je RELOAD, který má pomáhat hráčům se spánkem. Na jejich webu instinkt.gg také najdete bohatou nabídku merche.

Boost

Doplněk INSTINKT Boost se prodává za 445,-. V balení se nachází 60 kapslí. To znamená, že jedna dávka stojí něco málo přes 7 korun. Co se nachází v jedné kapsli?

Ingredience v jedné dávce

·      Caffeine 160 mg

·      L-arginine 100 mg

·      Bacopa monnieri extract 4:1 90 mg

·      Choline bitartrate 84 mg

·      L-tyrosine 40 mg

·      DMAE bitartrate 10 mg

·      Vitamín B12 10 µg

·      Vitamín B6 3 mg

·      Piperine 95 % 3 mg

Dále se na obalu dozvíte, že kapsle je vegan friendly. Kapsle jsou HPCM, tzn. že je hlavní složkou Hydroxypropyl Methylcelluose, zde jsou navíc přidané hořečnaté soli mastných kyselin. HPCM je v dnešní době asi nejlepší možné řešení, takže chválím. A to je vše, žádné další schované přidané látky jako u jiných výrobců.

Výrobce se na obalu chlubí hned třemi certifikáty, a to konkrétně:

IFS FOOD certified: International food standart, norma kvality a bezpečnosti potravin je publikována unií německých řetězců supermarketů HDE. Zaměřuje se na bezpečnost, kvalitu a zákonné požadavky při výrobě potravin. Pokud výrobce získá certifikaci, tak je registrován na IFS portálu, kam mají přístup zainteresované obchodní řetězce, které si zde mohou vybírat a hodnotit své dodavatele.

ISO 9001 certified: Certifikát kvality ISO 9001 je definován jako mezinárodní norma, která specifikuje požadavky na systém managementu kvality. Firmy používají tento certifikát k prokázání schopnosti konzistentně poskytovat produkty a služby, které splňují požadavky zákazníků a regulací.

HACCP certified: Analýza rizik a kritické kontrolní body (HACCP) je mezinárodní systém založený na výrobě bezpečných potravin a preventivního přístupu při výrobě. Firma s tímto certifikátem se zavazuje vyrábět nebo obchodovat pouze s bezpečnými potravinami.

Všechny tyto certifikáty nám mají říci, že se jedná o dobrou společnost, která klade důraz na kvalitu a bezpečnost jejich produktů.

Na obalu dále najdete, že produkt obsahuje 0 kalorií, je vegan i keto friendly, neobsahuje žádný cukr ani lepek. Celkem zbytečné informace, které jen zaplňují místo na krabičce, ale proč je zde neuvést že?

Recenze ingrediencí

Caffeine: Kofein je nejpoužívanější stimulant, takže bude logicky ve většině takovýchto produktů. Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Více o něm v článku zde. Použití kofeinu je nejjednoduší možností, ale vzhledem k tomu, že esport často probíhá ve večerních hodinách, tak není tou nejlepší volbou. Kofein má dlouhý poločas rozpadu, 5-7 hodin, a jeho užití večer tak negativně ovlivňuje spánek. Navíc na něj postupně vzniká tolerance, proto bych rád viděl i jiné stimulanty, které by bylo možné užívat i ve večerních hodinách.

L-arginine: Tato ingredience je známá hlavně ve světě fitness, ale v nootropní komunitě má také svůj význam. L-arginine je aminokyselina, která podporuje produkci oxidu dusnatého. Ten v našem těle způsobuje vazodilataci cév. To zajistí větší průtok krve, která pak může přinést více kyslíku a živin do potřebných tkání. Dále má také vliv na náš imunitní systém, působí protizánětlivě a zlepšuje hustotu kostí. Podílí se také na neuroplasticitě mozku, pomáhá zlepšovat přenos informací mezi buňkami a ukládat informace do dlouhodobé paměti. [1]

Bacopa monnieri extract 4:1: Bacopa zvyšuje hladinu neurotransmiterů jako jsou serotonin, GABA, ale i acetylcholin. Díky tomu zlepšuje paměť a schopnost učit se nové věci. Zrychluje vizuální zpracovávání i učení. Je také silným antioxidantem. Výrobce zde udává, že byl použit extract 4:1, což nám neříká nic o množství bakosidů a ani nevíme, zda je to extract ze stonku nebo z celé rostliny. Množství bakosidů by se mělo pohybovat v množství 55 % a více. Účinky můžete pocítit zhruba po 7 týdnech užívání, jednorázové užití nemá téměř žádný účinek. Další informace se dočtete v článku zde.

Choline bitartrate: Choline bitartare se využívá ve dvou formách, L-bitartrát a DL-bitartrát. Zatímco L-bitartrát je schválen v EU a USA jako látka pro použití ve farmacii a potravinářství a je potvrzen GRAS (bezpečná potravina podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA), tak DL bitartrát nemá ani jedno a neměl by se používat v potravinářství, protože má údajně nefrotoxické účinky. Pokud výrobce uvede pouze cholin bitartrát tak se jedná většinou o formu DL. Je žádoucí, aby výrobce udával přesnou formu.

L-tyrosine: Tyrosine zlepšuje kognitivní funkce pod stresem. Zlepšuje pracovní paměť a pomáhá lidem s ADHD. Více o něm v článku zde.

DMAE bitartrate: Zajímavá molekula, ale často o ní kolují nepřesné informace. Dimethylaminoethanol je strukturně podobný cholinu, ale není přímým prekurzorem acetylcholinu, jak se můžete někde dočíst. DMAE pomáhá eliminovat lipofuscin a volné radikály z mozkových buněk. Dále zabraňuje vychytávání cholinu buňkami a díky tomu je v našem systému k dispozici více volného cholinu. Může mít také pozitivní vliv na naši náladu a energii. Jak je to ale s tím acetylcholinem? Vědci se původně domnívali, že DMAE dokáže zvýšit hladiny acetylcholinu v mozku inhibicí metabolismu cholinu v periferních tkáních. Ale, tím že brání použití cholinu jinými tkáněmi, tak brání i syntéze acetylcholinu. Výsledkem je navýšení hladiny cholinu v krevním řečišti. Jakmile projde DMAE hematoencefalickou bariéru, tak se to samé stane v mozku a opět se zvýší hladina cholinu. Vyšší hladina cholinu znamená vyšší hladinu acetylcholinu, nebo ne? Problém je v tom, že když přejde DMAE do mozku přestane se cholin přeměňovat na acetylcholin. [2] A tak dochází ke zvýšení cholinu v mozku, ale ne acetylcholinu. Znamená to, že tedy nefunguje? Vůbec ne, pořád má neuroprotektivní účinky a zvyšuje energii. Někteří uživatelé na něj nedají dopustit, ale nebude fungovat u všech. Síla účinku bude záviset na vašem cholinergním systému [3], zda je zdravý nebo ne. Pokud máte málo cholinu v mozku, DMAE ho dokáže zvýšit [4] a pak pocítíte účinky, pokud je ale váš cholinergní systém v pořádku, tak zvolte jinou látku na zvýšení hladiny acetylcholinu. Zde je použita forma DMAE bitartrate, což znamená že 37 % je DMAE a zbytek 63 % je kyselina vinná.  Z 10 mg je tedy pouze 3,7 mg čistého DMAE, přičemž doporučené dávkování je 100-200 mg.  

Vitamín B12: Kobalamin, zvyšuje bdělost, kognitivní schopnosti, energii, zlepšuje zrak a náladu, snižuje úzkost a bolest. Ne všechny varianty naše tělo vstřebá a následně využije. Nejlepší formy jsou methylkobalamin a adenosylkobalamin, což jsou formy, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Nikde jsem ale nenašel, jaká forma je použita tady, takže nemohu hodnotit.

Vitamín B6: Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu.[5] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. Výrobce zde použitou formu nikde neudává, takže nevím, jaká je zde.

Piperine 95 %: Jedná se o alkaloid, který je extrahovaný z černého pepře. Používá se ke zvýšení biologické dostupnosti a metabolismu nootropik. Dokáže ale také působit sám, a to přímo na zvýšení hladin některých neutrotransmiterů. Zvyšuje hladinu serotoninu, dopaminu a norepinefrinu.[6] Má také neuroprotektivní účinky. Bylo taky zkoumán jeho pozitivní vliv při léčbě depresí. [7]

Recenze účinků

Boost neobsahuje zbytečně moc ingrediencí. Zaměřuje se pouze na několik vědecky ověřených nootropik a proto ani účinek není v ničem speciální. Nástup účinku je zhruba po 40 minutách.

Zmírnění únavy

Cítíte se příjemně odpočatí a plni energie, ale ne přehnaně moc. Není to takový účinek jako např. WARCRY Gaming, kdy jste úplně nabití, ale i tak je cítit rozdíl. Energie vám vydrží cca 3 hodiny, záleží na vaší citlivosti na kofein.

Jasnost uvažování

Vaše hlava je čistá a získáte nadhled při řešení komplikovaných úkolů. Máte jasné uvažování a jste schopni plnit vše co je potřeba bez zbytečného stresu.

Koncentrace

Schopnost koncentrace se také zlepší, ale když to porovnám s jinými doplňky, tak účinek není tak veliký. Jste schopni se soustředit, ale není to až tak silné, že byste nebyli schopni se od dané činnosti odtrhnout.

Hodnocení

Boost vypadá na první pohled jako zajímavý doplněk, snaží se vypadat jako zdravý, přírodní produkt, který zlepší výkonnost vašeho mozku. Myšlenka tohoto doplňku není špatná, ale výrobce nám dává zbytečné informace navíc, jen aby vypadal lépe. Pěkná reklama i merch, ale Boost je takový nemastný, neslaný. Cena za jednu kapsli 7,- je více než poloviční oproti konkurenci, ale na výsledku to jde bohužel znát. Ocenil bych přesnější popis ingrediencí, abych věděl o jakou formu se jedná, než informace že je výrobek bez cukru, glutenu, keto a vegan friendly. Výběr ingrediencí dává smysl (až na Bacopu) a oceňuji zařazení L-argininu a DMAE, které jinde běžně nenajdete, ale použité množství je nedostačující. Nejvíce zde ucítíte účinek kofeinu, kterého je tu 160 mg, a to je další problém. Kdybyste chtěli užít 2 kapsle, abyste zvýšili množství ingrediencí, tak se dostanete na 320 mg kofeinu, a to je množství, které ne každý ustojí bez vedlejších účinků. Bacopa monnieri má efekt až při dlouhodobém užívání, takže tady nemá smysl. Zdroj cholinu je ve špatné formě i množství. L-tyrosine v množství 40 mg neucítíte. DMAE z jedné kapsle získáte pouze 3,7 mg a doporučené dávkování začíná na 100 mg. U vitamínů B6 a B12 výrobce neudává přesnou formu, takže o vstřebatelnosti nic nevíme. Piperine je dobrá látka, ale množství pro zvýšení biologické dostupnosti nootropik se doporučuje 5-20 mg, takže množství 3 mg, které je zde, je opět nedostatečné.  

Co se mi líbilo: Výrobce použil L-arginine a DMAE, které v jiných doplňcích moc nevidím. Velice chválím použití HPCM kapsle.

Co se mi nelíbilo: Množství použitých ingrediencí je nedostačující a jediný účinek, který pocítíte, je z kofeinu.

Když se podíváte na cenu a použité ingredience, tak vypadá produkt dobře. Ale po bližším prozkoumání zjistíte, že kromě 160 mg kofeinu zde není nic zajímavého, protože také nic jiného neucítíte. Společnost INSTINKT cílí na zdraví hráčů a kvalitu produktů, to také dokazují jejich certifikáty, ale mohli by se zaměřit více na účinnost produktu než na propagaci. Boost je pro mě veliké zklamání a pokud hledáte nějaký nootropický mix, tak se určitě podívejte po jiném.

INSTINKT Boost hodnotím 2 z 10.

Tipy na upgrade

Rád bych vám dal radu, jak tento výrobek vylepšit, ale nejlepší možností je zvolit jiný výrobek. Jen pro zajímavost vám navrhnu jednoduchou alternativu. Cena jedné kapsle Boost je 7,-. Kofein v prášku seženete za cenu méně než 1,- na 200 mg. L-theanine v prášku se pohybuje za cenu méně než 3,- za 400 mg. Ingredience jsou v čisté formě, žádné přidané látky. Můžete si pohrát si množstvím podle sebe, ale dodržujte poměr kofein:L-theanine 1:2.

·      Kofein 200 mg

·      L-theanine 400 mg

Když vezmete kofein a L-theanin, tak získáte lepší a silnější účinek, to celé ještě levněji.


[1] Paul V, Ekambaram P. Involvement of nitric oxide in learning & memory processes. Indian J Med Res. 2011 May;133:471-8. PMID: 21623030; PMCID: PMC3121276.

[2] Jope R.S., Jenden D.J. “Dimethylaminoethanol (deanol) metabolism in rat brain and its effect on acetylcholine synthesis.” Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 1979 Dec;211(3):472-9.

[3] Kostopoulos G.K., Phillis J.W. “The effects of dimethylaminoethanol (deanol) on cerebral cortical neurons.” Psychopharmacology Communications. 1975;1(3):339-47.

[4] Haubrich D.R., Gerber N.H., Pflueger A.B. “Deanol affects choline metabolism in peripheral tissues of mice.” Journal of Neurochemistry. 1981 Aug;37(2):476-82.

[5] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26

[6] Mao Q.Q., Xian Y.F., Ip S.P., Che C.T. “Involvement of serotonergic system in the antidepressant-like effect of piperine.” Progress in Neuro-psychopharmacology and Biological Psychiatry. 2011 Jun 1;35(4):1144-7

[7] Lee S.A., Hong S.S., Han X.H., Hwang J.S., Oh G.J., Lee K.S., Lee M.K., Hwang B.Y., Ro J.S. “Piperine from the fruits of Piper longum with inhibitory effect on monoamine oxidase and antidepressant-like activity.” Chemical and Pharmaceutical Bulletin (Tokyo). 2005 Jul;53(7):832-5.