Máme tu další produkt, který cílí na esport hráče. MADMONQ má výbornou reklamní kampaň, díky které na jejich produkty narazíte téměř všude. Sponzorují velké akce a jejich výrobky propaguje celá řada streamerů. V této recenzi se podíváme podrobně na jejich produkt MADMONQ, který slibuje více energie a motivace, lepší koncentraci a pozitivní vliv na zdraví mozku a paměť. Navíc obsahuje celou řadu adaptogenů, které zvyšují odolnost na stres. Při prvním pohledu na složení mě překvapily originální ingredience, které jsem v jiném nootropním doplňku zatím neviděl, proto jsem se na testování tohoto produktu opravdu těšil.

Značka MADMONQ®

Jedná se o evropský startup, který byl založen v roce 2017. Zakladatelem je Michal Noga, který hledal způsob, jak zlepšit zdraví a výkonnost hráčů. Zdraví je hlavním cílem této firmy a snaží se hráčům poskytnout osvědčené přírodní ingredience v kombinaci s prověřenými nootropiky. Produkty MADMONQ se vyrábí přímo u nás v České republice. Z původně malého startupu vznikla veliká společnost, která prodává své produkty už ve více než 40 zemích světa. Aktuálně mají v nabídce tři produkty, ale jen tento je na podporu mentálního výkonu, takže se na něj podíváme podrobněji. Více o značce na jejich webu: madmonq.gg

MADMONQ

Doplněk MADMONQ vás zaujme na první pohled, má originální tvar krabičky, který jasně odlišuje tento produkt. Tablety jsou také originální, ve tvaru šestiúhelníku a jejich barva ladí s obalem na krabičce. Tablety můžete cucat nebo rozkousat, to už záleží na vás. Cena balení je 515,- a v ní se nachází 28 tabletek. Jedna dávka vás tedy vyjde na 18,-. Co se nachází v jedné tabletce?

Ingredience v jedné dávce


·      Ženšen sibiřský (extrakt z kořene min. 10:1–100 mg): 1000 mg

·      Klanopraška čínská (Schizandra, extrakt z ovoce min. 30:1-30 mg): 300 mg  

·      Meduňka lékařská (extrakt z listů min. 5:1-20 mg): 100 mg

·      Brainberry (Aronia melanocarpa, extrakt z plodů standardizovaných na 25 % kyanidin-3-0 glykosidů): 65 mg

·      SpectraTM (antioxidační komplex z 29 extraktů bylin, ovoce a zeleniny): 50 mg

·      Brahmi (extrakt z listů standardizovaný na 20 % bakosidů): 21,2 mg

·      Rhodiola rosea (extrakt z kořene standardizovaný na 4 % rosavinu): 20 mg

·      Vitamín B6 (pyridoxin HCL): 4,2 mg

·      Vitamín B12 (kyanokobalamin): 50 μg

·      Zinek (citrát zinečnatý): 2,5 mg

·      Kofein (z kávy): 155 mg

·      L-Tyrosin: 80 mg

·      L-Theanin (ze zeleného čaje): 60 mg

·      VitaCholine (choline bitartrate): 50 mg

·      Acetyl-L-Karnitin: 50 mg

Toto jsou všechny účinné látky, které zde najdeme. Co je tu ale dále?

·      Sladidla: erytritol, xylitol, sorbitol, steviol-glykosidy, sukralóza

·      Aromata: malina, lesní plody, vanilka

·      Barvivo: červená řepa

·      Protispékavé látky: hořečnaté soli mastných kyselin, oxid křemičitý

·      Regulátor kyselosti: kyselina jablečná

Sladidlům se v takových produktech nevyhnete, ale tady se jich vyskytuje rovnou pět:

Erythritol (E968) je podle nejnovějších studií spojován s vyšší mírou srdečního infarktu a mozkové mrtvice. [1]

Xylitol (E967) je považován za bezpečný a zatím se neví o žádných negativních účincích na lidský organismus. Pokud přijmete větší množství, tak se mohou objevit gastrointestinální potíže. Zajímavé je, že Xylitol může být toxický pro psy, proto pokud váš pes sní potravinu s obsahem xylitolu, vezměte ho k veterináři.

Sorbitol (E420) je také považován za bezpečný v omezeném množství, větší příjem Sorbitolu může přivodit průjem. Sorbitolu by se měly vyhnout děti a osoby trpící IBS syndromem. Jeho bezpečnost však zůstává otázkou a jsou zapotřebí další studie.

Steviol-glykosidy (E960) jsou získávány ze stévie. Dnes jsou považovány za bezpečné, ale úřady volají po více studiích, které by prokázaly jejich bezpečnost. Stévie zatím nebyla schválena pro použití v dětské výživě ani pro těhotné a kojící. Jedna studie zjistila vliv glykosidů stévie na růst kmenů Lactobacillus reuteri. [2] Glykosidy narušují růst těchto kmenů a zpomalují jejich množení. Vzhledem k tomu, že tyto kmeny jsou důležitým obyvatelem našeho gastrointestinálního traktu a používají se v probiotických potravinách, tak se nabízí otázka, jaký vliv má používání steviol-glykosidů na ostatní bakteriální kmeny a zda nemůže narušovat zdraví mikrobioty.

Sukralóza (E955) je asi nejčastěji používané umělé sladidlo, to však neznamená že je bezpečná. Celá řada studií potvrzuje její negativní dopad na lidské zdraví. Konzumace sukralózy snižuje inzulinovou citlivost a tím přispívá ke vzniku diabetu 2. typu a obezity. [3] Sukralóza má také negativní vliv na zdraví našich střev, protože snižuje počet dobrých bakterií. Dále zvyšuje chuť k jídlu a přispívá tím k nárustu tělesné hmotnosti. [4]

Všechna umělá sladidla potřebují ještě mnoho dalších studií, než budeme moci říct s jistotou, že škodí našemu zdraví. Mnoho studií bylo provedeno pouze na myších nebo v petriho miskách a použité množství bylo často mnohonásobně vyšší, než jaké je použito v potravinách. Všechna použitá sladidla v tomto produktu jsou povolená, ale je třeba zmínit jejich možné nežádoucí účinky, navíc když je možnost použít čistě přírodní formy.

Dále tu jsou použita aromata: malina, lesní plody a vanilka. Aromata můžete najít i pod označením přírodní aromata, kde alespoň 95 % musí tvořit složky přírodního původu. Ve složení jsem nenašel, jakého původu jsou použitá aromata, a tak předpokládám, že přírodní nebudou.

Použité barvivo červená řepa je naprosto v pořádku, protože se jedná o bezpečné přírodní barvivo.

Pokud výrobce zvolí formu tablet tak se bohužel nevyhne protispékavým látkám. Zde jsou použity hořečnaté soli mastných kyselin a oxid křemičitý. Hořečnaté soli mastných kyselin jsou syntetické látky, které se získávají z tuků, většinou živočišného původu. Údajně nezávadné, ale moc dostupných informací o nich není. Oxid křemičitý produkuje nanočástice, které v našem těle způsobují zánět a produkci reaktivních forem kyslíku (ROS- Reactive oxygen species). [5]

Regulátory kyselosti jsou látky, které mají na starost pH produktu. Kyselina jablečná je bezpečná látka, která může mít vedlejší účinky při konzumaci vyššího množství. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří gastrointestinální problémy nebo alergická reakce.

Recenze ingrediencí

Ženšen sibiřský: Ženšen sibiřský (Eleutherococcus senticosus) je zde přítomný ve formě extraktu z kořene min. 10:1–100 mg. Jedná se o dobře známý adaptogen, který má příznivý vliv na zvýšení výkonu. Potlačuje únavu a má neuroprotektivní účinky. Zlepšuje koncentraci a celkově má pozitivní vliv na kognitivní funkce. Někteří výrobci uvádějí, kolik procent eleuterosidovych sloučenin je v extraktu přítomno, ideální jsou 2 % a více, ale zde to uvedeno není.

Klanopraška čínská (Schizandra): Další adaptogen, který pochází ze severní Číny. Výrobce udává, že se jedná o extrakt z ovoce min. 30:1-30 mg. Schizandra se využívá pro posílení organismu proti stresu, fyzickému i emočnímu. Zvyšuje fyzickou i psychickou energii.

Meduňka lékařská: Relaxační účinky jsou známé již po staletí, ale působí také dobře na zlepšení nálady a potlačení úzkosti. Dále má protizánětlivé účinky [6] a je silný antioxidant. [7] Její účinky jsou závislé na velikosti použité dávky, zatímco vyšší mají sedativní účinky, tak nižší naopak zlepšují bdělost a schopnost matematického uvažování. [8] Dokonce byly prováděny studie na pacientech s Alzheimerovou chorobou, kdy se použil meduňkový extrakt, a výsledkem bylo zlepšení kognitivních funkcí. [9]

Brainberry (Aronia melanocarpa): Brainberry je přírodní extrakt z bobulí Arónie melanocarpa, Temnoplodec černoplodý. Označení Brainberry znamená, že aktivní složka je standardizovaná na 25 % kyanidin-3-0-glykosidů. Brainberry je zajímavá látka, ale studie jsou nejednoznačné. Nutriční složení bobulí áronie je podobné borůvkám, jsou bohaté na minerální látky, vitamíny, antioxidanty atd, ale ničím se extra neliší od jiných bobulovin. Ve složení se zmiňují antokyany a flavonoidy, což jsou látky, které mají prokázané účinky na naše kognitivní funkce a zdraví mozku, ale při dlouhodobém užívání. Když se podíváte na web brainberry.eu a budete chtít vyhledat více informací, tak se toho moc nedozvíte. V sekci klinicky ověřené výhody se odkazují na jednu dvojitě zaslepenou studii, ale odkaz na ní jsem nenašel. U subjektů mělo dojít ke zlepšení psychomotoriky a koncentrace, ale až po dlouhodobém užívání, 6-12 týdnů. Více účinků je popsaných na webu solabianutrition.com. V popisu Brainberry se odkazují na účinky antokyanů, ale zmiňované studie zkoumaly pomerančový džus [10], černý rybíz [11] a třešňový džus [12]. Podle závěrů studií sice dochází ke zlepšení kognitivních funkcí, ale jen minimálně. Co se potvrdilo je vliv na psychomotoriku, která se významně zlepšuje. Dále se na webu brainberry dozvíte o pozitivních účincích na BDNF, které zjistila nejnovější studie, odkaz ale chybí. Osobně jsem našel pouze jednu studii, která by zkoumala účinky áronie. Tato randomizovaná studie [13] zkoumala užívání extraktu áronie po dobu 24 týdnů. Z výsledků vyplývá, že nedošlo k žádnému významnému zlepšení kognitivních funkcí, kromě jednoho aspektu, a to psychomotorická rychlost, ta se prokazatelně zlepšila. Došlo také k nepatrnému zlepšení krevního tlaku. Co je ale důležité, že nebyly prokázány žádné účinky týkající se pozornosti, kognitivní flexibility, nálady ani zvýšení sérových koncentrací BDNF. Společnost BioActor provedla v roce 2021 otevřenou studii na účinky Brainberry u aktivních hráčů. Studie zjistila významný vliv na psychomotoriku, koncentraci, reakční dobu a energii. To zní pěkně, ALE. Jaké jsou nedostatky této studie? Studie byla prováděna společností, která vlastní registrovanou značku Brainberry a je hlavním prodejcem. To nemusí být nutně špatně, ale může to být střet zájmu. Studie je otevřená, takže testované subjekty vědí předem co konzumují. Chybí srovnání s placebem. Studie se účastnilo 21 hráčů a byla prováděna online. Výsledky byly hodnoceny online dotazníkem. V praxi to tedy vypadalo tak, že sedm dní hrajete 2,5 hodiny denně hru podle vašeho výběru (každý den musela být stejná), poté vyplníte online dotazník a hotovo. Neznáme systém hodnocení ani co přesně bylo hodnoceno. Závěry si udělejte sami. Pro zajímavost zde uvedu studii z roku 2019 [14], která zkoumala vliv bobulovitého ovoce na kognitivní funkce. Testující konzumovali smoothie ze 75 g jahod, borůvek, ostružin a malin. Studii zde zmiňuji, protože hodnotí okamžitý účinek, a to do 6 hod po konzumaci, ne dlouhodobý. Z výsledků je patrné, že bobulovité ovoce má pozitivní vliv na kognitivní funkce, i když jen nepatrně, ale byla tu jedna zajímavost. Bobulovité ovoce eliminuje kognitivní únavu, takže během dne nemáte žádné výkyvy.

SpectraTM: Antioxidační komplex z 29 extraktů bylin, ovoce a zeleniny. Pod tímto názvem se skrývají následující ingredience. Přírodní koncentráty z: klíčků brokolice, Camu Camu, rajčat, brokolice, acai, kurkumy, česneku, bazalky, oregana, skořice, černého bezu, mrkve, mangostanu, třešní, ostružin, aronie, malin, špenátu, kapusty kadeřavé a růžičkové. Dále přírodní extrakt z: kávy Arabica, zeleného čaje, cibule, jablka, aceroly, černého rybízu, borůvky kanadské, borůvky evropské a quercetin. O pozitivních účincích antioxidantů na mozek se již dlouhodobě ví, takže tuto složku oceňuji.

Brahmi (Bacopa Monnieri): Brahmi je bylina, která se využívá již po staletí. Má prokazatelné účinky na paměť, zlepšuje proces učení a také snižuje úzkost a stres. Více o ní se dozvíte v samostatném článku zde. Nachází se zde extrakt z listů standardizovaný na 20 % bakosidů. Množství bakosidů by se mělo pohybovat v množství 55 % a více, takže zde použitá forma není nejlepší. Důležité také zmínit, že Brahmi má účinek až při dlouhodobém užívání, tady jeho použití nedává moc smysl.

Rhodiola rosea: Extrakt z kořene standardizovaný na 4 % rosavinu. Rhodiola je bylina, která se nejčastěji užívá pro zmírnění únavy a snížení stresu. Také má významné neuroprotektivní účinky. Více se o ní dozvíte v samostatném článku zde.

Vitamín B6 (pyridoxin HCL): Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu. [15] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. V tomto produktu je použit pyridoxine hydrochloride.

Vitamín B12 (kyanokobalamin): Kobalamin je kofaktorem syntézy dopaminu, GABA, norepinefrinu a serotoninu. Jako takový ovlivňuje bdělost, paměť i náladu. Vitamín B12 můžete najít v několika formách, přičemž každá má jinou vstřebatelnost. Bohužel zde použitá forma kyanokobalamin se špatně vstřebává a ve vašem těle navíc vytváří malé množství kyanidu.

Zinek (citrát zinečnatý): Zinek je základní minerál, který je pro naše tělo nezbytný. V mozku inhibuje NMDA receptory, což snižuje toxicitu glutamátu. Zvyšuje BDNF a vychytávání serotoninu. Je také silným neuroprotektantem. Zinek je možné koupit v různých formách, které se liší svojí vstřebatelností. Zde je použit citrát zinečnatý, který má vstřebatelnost 31 %. Najdete formy s lepší, ale i horší vstřebatelností. Toto je takový průměr.

Kofein (z kávy): Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Více o něm v článku zde.

L-Tyrosin: Tyrosine zlepšuje kognitivní funkce pod stresem. Zlepšuje pracovní paměť a pomáhá lidem s ADHD. Více o něm v článku zde.

L-Theanin (ze zeleného čaje): L-theanine pracuje synergicky spolu s kofeinem. Zlepšuje paměť a schopnost koncentrace. Navíc dokáže snižovat stres a úzkost. Více o něm v článku zde.

VitaCholine (choline bitartrate): Označení VitaCholine je registrovaná značka pro Cholin L-bitartrate. L-bitartrát je schválen v EU a USA jako látka pro použití ve farmacii a potravinářství a je potvrzen GRAS (bezpečná potravina podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA). Tato forma je lepší než DL-bitartrate. Choline bitartate je molekula cholinu navázaného na kyselinu vinnou, díky tomu se zvýší jeho biologická dostupnost. Obecně má choline pozitivní účinek na zdraví našeho mozku, srdce, jater a taky pomáhá tělu se zánětem. Jeho účinek na mozek zlepšuje náladu a zvyšuje duševní energii. Pomáhá produkovat neurotransmiter acetylcholin [16], díky tomu zlepšuje naši paměť. Přispívá také ke vzniku nových mozkových buněk a k opravě těch poškozených.

Acetyl-L-Karnitin: ALCAR je prekurzorem acetylcholinu. Zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Je také silným antioxidantem a chrání mozek před působením volných radikálů a špatného životního stylu. Dokáže zmírňovat příznaky stárnutí, zejména vliv na paměť. Více o něm v článku zde.

Recenze účinků

Reklama slibuje okamžitý nástup účinku s dlouhodobými efekty na mysl a celkové zdraví organismu. Po přečtení složení je jasné, že takový efekt dostanete, ALE. Když jsem si vzal jednu tabletku a rozkousal v ústech, můžete ji také cucat jako bonbón, tak se účinek dostavil za 30-40 min. Síla účinku a délka působení je dána vaší tolerancí na kofein, protože to je hlavní stimulující složka.

Energie a mentální jasnost

Zhruba po 40 min jsem cítil příjemný nástup: příval energie a mentální jasnosti. Cítil jsem se plný energie, i když byl večer a tělo se mělo připravovat ke spánku. Hlava byla čistá, žádné víření myšlenek.

Dobrá nálada a motivace

Příjemně mě překvapil pozitivní účinek na náladu a motivaci. Cítíte se dobře a chcete plnit vše co máte v plánu, ať už je to hraní her nebo práce na počítači.

Koncentrace

Schopnost koncentrace se zlepšila. Vydržíte se soustředit na jednu věc, tak dlouho, jak potřebujete a nic vás jen tak nevyruší. Návrat do stavu flow byl také mnohem rychlejší, pokud k vyrušení došlo.

Účinek mě příjemně překvapil. Jemný nástup a přitom efektivní. Při srovnání s produktem WARCRY Gaming je účinek mírnější, ale příjemnější. WARCRY Gaming vás připoutá k monitoru a jste jako stroj, který musí splnit misi. MADMONQ vás posadí za monitor a cítíte se dobře, pracujete na čem máte, ale bez zbytečného stresu, prostě pohodička. Doba působení je přibližně 3-4 hod, podle vaší tolerance na kofein. Dojezd zde necítíte, únava přichází postupně, ale spolu s ní přijde i menší propad nálady, protože efekt na dobrou náladu vymizí.

Hodnocení

MADMONQ je velice zajímavý produkt, který cílí na hráče esportu. Přichází se zajímavým složením, které slibuje nejenom maximální výkon, ale i zdraví mozku. Společnost MADMONQ to se zdravím hráčů myslí vážně a zbylé dva produkty (multivitamín a greens) od této společnosti jsou cílené na celkové zdraví organismu. Tento přístup se mi líbí a těším se na další produkty od této značky. O to více mě mrzí, že produkt MADMONQ není tak dokonalý, jak by mohl. Jednotlivé ingredience, které jsou v MADMONQ většinou dávají smysl, ale ne vždy je použita správná forma a množství. Použití éček se dá odpustit, ale zde je jich rovnou pět, přičemž některé z nich mají prokázaný negativní dopad na lidské zdraví. Aromata by mohla být přírodního původu. Protispékavé látky sice musí být přítomny, u této formy tablet, ale oxid křemičitý zvyšuje zánětlivost organismu. Líbí se mi použití nootropik převážně rostlinného původu. Hlavní antioxidační účinek zde má na starost SpectraTM, což je ingredience, kterou jinde nenajdete. Brainberry je zajímavá ingredience, ale studie o jejím účinku jsou nejednoznačné. Použití Brahmi má účinky až při dlouhodobém užívání, proto zde nemá žádný smysl, navíc obsahuje pouze 20 % bakosidů. Vitamín B6 bych ocenil v lépe vstřebatelné formě (P-5-P) a vitamín B12 ve formě kyanokobalaminu má také špatnou vstřebatelnost. Zinek je tu ve formě citrátu zinečnatého v množství 2,5 mg, při vstřebatelnosti 31 %, to je množství 0,775 mg, které se za ideálních podmínek vstřebá. To není mnoho. Je zde přítomen kofein (155 mg) a L-theanin (60 mg), bohužel ne v ideálním poměru 1:2, ale použití Meduňky tento nepoměr trochu vyrovnává. L-tyrosin je přítomen, ale v malém množství, to samé platí pro cholin L-bitartrate a ALCAR. Výborná nootropika, ale v tomto množství budou mít minimální účinek.

Co se mi líbilo: Použití přírodních ingrediencí a bylinných nootropik. Zajímavé ingredience, které u konkurence jen tak nevidíte: SpectraTM a Brainberry. Účinek má příjemný nástup a dobrá nálada je příjemný bonus.  

Co se mi nelíbilo: Zhoršení nálady po odeznění účinků. Použití některých nootropik není v té nejlepší možné formě, Brahmi, vitamín B6 a B12. Přítomnost pěti sladidel a protispékavých látek. Množství některých ingrediencí je nedostačující a výrobce se jen snaží přidat další položky na seznam účinných látek.

Jedna tabletka stojí 18,-, za tu cenu dostanete energii, mentální jasnost, lepší koncentraci a náladu. Vliv na paměť nebude kdovíjak veliký, protože látky, které by ji mohli ovlivnit jsou zde přítomny v malém množství a musejí se brát delší dobu. MADMONQ vypadá v reklamě jako dokonalý produkt, tváří se jako zdravá tabletka, ale bohužel nesplňuje to, co slibuje. Forma tabletek je sice uživatelsky příjemná a originální, ale znemožňuje uživateli pohrát si s množstvím, které chce přijmout. Celkově by mohl výrobce na tomto produktu více zapracovat.

MADMONQ hodnotím 3 z 10.

Tipy na upgrade

Nedostatků v tomto produktu je hodně, ale můžete přidat některé látky pro zesílení účinků:

·      L-Theanine 200 mg

·      Kofein 45 mg

·      L-Tyrosin 500 mg

·      ALCAR 500 mg

·      CDP choline 300 mg

Přidáním těchto látek prodloužíte účinek na 5-6 hod. Získáte více mentální energie, lepší koncentraci a zlepší se vám krátkodobá i dlouhodobá paměť.


[1] Witkowski, M., Nemet, I., Alamri, H. et al. The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nat Med 29, 710–718 (2023). https://doi.org/10.1038/s41591-023-02223-9

[2] Deniņa I, Semjonovs P, Fomina A, Treimane R, Linde R. The influence of stevia glycosides on the growth of Lactobacillus reuteri strains. Lett Appl Microbiol. 2014 Mar;58(3):278-84. doi: 10.1111/lam.12187. Epub 2013 Nov 19. PMID: 24251876.

[3] ABOU-DONIA, Mohamed B, Eman M EL-MASRY, Ali A ABDEL-RAHMAN, Roger E MCLENDON a Susan S SCHIFFMAN. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. 2008.

[4]  SADOUGHI, Susan a André SOFAIR. Artificial Sweeteners Not Tied to Lower BMI and May Even Increase It. 2017.

[5] Yang, Y. et al. Survey of food-grade silica dioxide nanomaterial occurrence, characterization, human gut impacts and fate across its lifecycle. Sci. Total Environ. 565, 902–912

[6] Rampart M, Beetens JR, Bult H, Herman AG, Parnham MJ, Winkelmann J. Komplement-dependentní stimulace biosyntézy prostacyklinu: inhibice kyselinou rosmarinovou. Biochem Pharmacol . 1986;35(8):1397-1400,3516156

[7] Mimica-Dukic N, Bozin B, Sokovic M, Simin N. Antimikrobiální a antioxidační aktivity esenciálního oleje Melissa officinalis L. (Lamiaceae). J Agric Food Chem . 2004;52(9):2485-2489,15113145

[8] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosom Med. 2004;66(4):607-613.15272110

[9] Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, Ohadinia S, Jamshidi AH, Khani M. Melissa officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer's disease: a double blind, randomised, placebo controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2003;74(7):863-866.12810768

[10] Alharbi MH, Lamport DJ, Dodd GF, Saunders C, Harkness L, Butler LT, Spencer JP. Flavonoid-rich orange juice is associated with acute improvements in cognitive function in healthy middle-aged males. Eur J Nutr. 2016 Sep;55(6):2021-9. doi: 10.1007/s00394-015-1016-9. Epub 2015 Aug 18. PMID: 26280945; PMCID: PMC5009163.

[11] Anthony W. Watson, Crystal F. Haskell-Ramsay, David O. Kennedy, Janine M. Cooney, Tania Trower, Arjan Scheepens, Acute supplementation with blackcurrant extracts modulates cognitive functioning and inhibits monoamine oxidase-B in healthy young adults, Journal of Functional Foods, Volume 17, 2015, Pages 524-539, ISSN 1756-4646

[12] Kent K, Charlton K, Roodenrys S, Batterham M, Potter J, Traynor V, Gilbert H, Morgan O, Richards R. Consumption of anthocyanin-rich cherry juice for 12 weeks improves memory and cognition in older adults with mild-to-moderate dementia. Eur J Nutr. 2017 Feb;56(1):333-341. doi: 10.1007/s00394-015-1083-y. Epub 2015 Oct 19. PMID: 26482148.

[13] Ahles S, Stevens YR, Joris PJ, Vauzour D, Adam J, de Groot E, Plat J. The Effect of Long-Term Aroniamelanocarpa Extract Supplementation on Cognitive Performance, Mood, and Vascular Function: A Randomized Controlled Trial in Healthy, Middle-Aged Individuals. Nutrients. 2020 Aug 17;12(8):2475. doi: 10.3390/nu12082475. PMID: 32824483; PMCID: PMC7468716.

[14] Whyte AR, Cheng N, Butler LT, Lamport DJ, Williams CM. Flavonoid-Rich Mixed Berries Maintain and Improve Cognitive Function Over a 6 h Period in Young Healthy Adults. Nutrients. 2019 Nov 6;11(11):2685. doi: 10.3390/nu11112685. PMID: 31698695; PMCID: PMC6893475.

[15] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26

[16] Hollenbeck C.B. “An introduction to the nutrition and metabolism of choline.” Central Nervous System Agents in Medicinal Chemistry. 2012 Jun;12(2):100-13.