Ve světě gamingu je Nugosu známá značka a hráčům jí není třeba představovat. Nugosu se specializuje na produkty pro hráče a nabízí produkty pro navýšení energie, celkové zdraví, lepší spánek a vitamíny. Už dlouho jsem si chtěl vyzkoušet nějaký jejich produkt a konečně jsem dostal možnost. Více se o této značce můžete dočíst na jejich webu.

Nugosu SCORE

V portfoliu výrobce najdeme dva produkty, které jsou zaměřené na výkon. Nugosu SCORE je kofeinová varianta a Nugosu UNLIMITED je bez kofeinu, ale na ten se podíváme někdy jindy. Produkt Nugosu SCORE slibuje příval dlouhotrvající energie. Složení vypadá zajímavě a máte na výběr celkem z 9 příchutí. Balení se prodává za 690,-, za tu cenu dostanete 280 g prášku, který vystačí na 40 dávek. Jedna dávka tedy vyjde na 17,-, takže patří spíše k levnějším produktům. Co v jedné dávce najdete?

Ingredience v jedné dávce

·      Niacin 10 mg

·      Pantothenic acid 10 mg

·      Vitamín B6 3,5 mg

·      Vitamín B12 2,5 µg

·      Vitamín C 100 mg

·      Magnesium 100 mg

·      Potassium 100 mg

·      Sodium 100 mg

·      Zinc 5 mg

·      Taurine 1000 mg

·      Guarana seed extract 500 mg z toho kofein 110 mg

·      Kola nut seed extract 400 mg z toho kofein 40 mg

·      L-Tyrosine 400 mg

·      L-Citruline DL-Malate (1:1) 400 mg z toho L-Citruline 220 mg

·      Beetroot extract 300 mg

·      Siberian Ginseng root extract 250 mg z toho Eleutherosides 2 mg

·      Acetyl L-carnitine 200 mg

·      Choline bitartrate 150 mg

·      Rhodiola Rosea extract 100 mg z toho Rosavins 5 mg

·      L-Theanine 80 mg

·      Black Pepper fruit extract 10 mg z toho Piperine 9,5 mg

A co tu máme dále?

·      Protispékavé látky: Silicon-dioxide, Calcium salts of orthophosphoric acid

·      Citronová kyselina

·      Salt

·      Flavourings (Na obalu se píše, že se jedná o přírodní sladidlo, ale více informací jsem se nedozvěděl)

·      Sladidla: Acesulfame-K, Sukralóza

·      Inulin (z čekanky)

Na obalu pak najdeme označení VEGAN, ISO certified, GMP certified, HACCP Safety. Co tato označení znamenají?

VEGAN: Takto označený výrobek je zcela bez živočišných produktů a netestovaný na zvířatech.

ISO certified: Certifikát kvality ISO je definován jako mezinárodní norma, která specifikuje požadavky na systém managementu kvality. Firmy používají tento certifikát k prokázání schopnosti konzistentně poskytovat produkty a služby, které splňují požadavky zákazníků a regulací.

GMP certified: Good Manufacture Practice, správná či osvědčená výrobní praxe. Cílem je zvyšovat bezpečnost léčiv, potravin a dalších produktů. GMP určuje pravidla provozu, aby byla dodržena legislativa a nedocházelo např. ke kontaminaci produktu. Certifikace GMP funguje pod záštitou WHO (Světová zdravotnická organizace). Získat tuto certifikaci není jen tak jednoduché, protože WHO kontroluje veškeré výrobní aspekty: prostory kde se produkt vyrábí, výchozí suroviny, vzdělání a zkušenosti zaměstnanců, a dokonce i jejich osobní hygienu.

HACCP Safety: Analýza rizik a kritické kontrolní body (HACCP) je mezinárodní systém založený na výrobě bezpečných potravin a preventivního přístupu při výrobě. Firma s tímto certifikátem se zavazuje vyrábět nebo obchodovat pouze s bezpečnými potravinami.

Forma prášku sebou nese určité nevýhody, jednou z nich je použití protispékavých látek, které snižují hrudkovitost produktu. Silicon-dioxide, také znám jako Oxid křemičitý produkuje nanočástice, které v našem těle způsobují zánět a produkci reaktivních forem kyslíku (ROS- Reactive oxygen species). [1] Calcium salts of orthophosphoric acid, Fosforečnan vápenatý může přispívat k nadměrnému příjmu fosfátů, což má negativní vliv na organismus.

Kyselina citronová je bezpečná látka, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině. V USA je dokonce zařazena do seznamu GRAS. Do potravin je přidávána pro svoji funkci regulovat kyselost a zásaditost potraviny. Je také výborným konzervantem.

Salt, sůl je zde přítomna jako zdroj sodíku, který je uveden v nutriční tabulce Sodium 100 mg na v jedné dávce.

Vzhledem k přírodnímu sladidlu zde nevidím jediný důvod, proč jsou přítomna i umělá sladidla, která kazí čistotu produktu. Acesulfam K (E950) je asi nejkontroverznější umělé sladidlo vůbec. Najdete celou řadu studií, které tvrdí, že se jedná o silný karcinogen. Na druhé straně zase studie, které tvrdí jeho nezávadnost. Aktuální vědecké stanovisko je, že jeho užívání v minimálním množství je bezpečné a jako takový je povolen u nás i v USA. U výrobku, který má na obale „inspirováno přírodou“ bych ale rád viděl přírodní sladidla. Sukralóza (E955) je nejčastěji používané umělé sladidlo, to však neznamená že je bezpečná. Celá řada studií potvrzuje její negativní dopad na lidské zdraví. Konzumace sukralózy snižuje inzulinovou citlivost a tím přispívá ke vzniku diabetu 2. typu a obezity. [2] Sukralóza má také negativní vliv na zdraví našich střev, protože snižuje počet dobrých bakterií. Také zvyšuje chuť k jídlu a přispívá tím k nárustu tělesné hmotnosti. [3]

Inulin je prebiotikum, které se získává z kořene čekanky.

Recenze ingrediencí

Niacin (vitamín B3): Zvyšuje produkci oxidu dusnatého NO a působí jako antioxidant. [4] Stimuluje produkci dopaminu, norepinefrinu a serotoninu. Zvyšuje také BDNF. [5]

Pantothenic acid (vitamín B5): Je součástí Krebsova cyklu a podílí se tak na tvorbě ATP. Současně je také prekurzorem koenzymu-A a podílí se tak na syntéze acetylcholinu, epinefrinu a serotoninu. Je nezbytný pro přeměnu cholinu na acetylcholin.

Vitamín B6 (pyridoxine hydrochloride): Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu. [6] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. V tomto produktu je ale použit pyridoxine hydrochloride.

Vitamín B12 (kyanokobalamin): Kobalamin je kofaktorem syntézy dopaminu, GABA, norepinefrinu a serotoninu. Jako takový ovlivňuje bdělost, paměť i náladu. Ne všechny varianty naše tělo vstřebá a následně využije. Nejlepší formy jsou methylkobalamin a adenosylkobalamin, což jsou formy, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Zde je použit kyanokobalamin, který má špatnou vstřebatelnost.

Vitamín C (kyselina L-askorbová): Vitamín C je silný antioxidant a podílí se na recyklaci dalších antioxidantů. Indikuje expresi mozkového neurotrofického faktoru BDNF. [7] Vitamín C je kofaktorem syntézy norepinefrinu z dopaminu, také napomáhá uvolňování acetylcholinu. Podílí se i na zpětném vychytávání glutamátu a podporuje cirkulaci krve v mozku. Celkově vitamín C zlepšuje náladu, snižuje únavu a bojuje proti úzkostným stavům.

Magnesium (citrát hořečnatý): Hořčík je kofaktorem více než 300 enzymatických reakcí v našem těle. Díky tomu má celu řadu účinků. Pro kognitivní zdraví je důležité, že pomáhá při přeměně potravy na použitelnou formu k produkci ATP, což je primární zdroj paliva produkovaný v našich mitochondriích. Reguluje aktivitu v neuronových iontových kanálech. Reguluje synaptickou plasticitu mozku, a to je důležité pro učení a paměť. Bylo prokázáno, že zvýšení hladiny hořčíku v mozku obnovuje neuroplasticitu a zlepšuje kognitivní funkce. [8] Problém je v tom, že ne všechny formy hořčíku dokáží projít přes hematoencefalickou bariéru. Nejlepší forma pro váš mozek je magnesium treonát (Magtein). Zde použitý citrát není ideální a ve větším množství může mít projímavé účinky.

Potassium, Draslík (citrát tridraselný): Draslík je nejhojnější kation v našem těle. Pro naše tělo je důležitá jeho spolupráce se sodíkem, zejména sodíkovo-draslíková pumpa, která je nezbytná pro správný přenos nervových vzruchů, svalovou kontrakci i srdeční činnost. Při nedostatku draslíku mohou vznikat křeče, zmatenost, únava, deprese a podrážděnost.

Sodík (ve formě soli NaCl): Sodík je důležitý pro udržení rovnováhy tekutin v těle, objem krve a nervové funkce. Spolupracuje spolu s draslíkem v rámci sodíkovo-draslíkové pumpy. V mozku má sodík na starost udržovat elektrický potenciál přes membrány mozkových buněk. To je důležité pro nervovou signalizaci, která zajišťuje kognitivní funkce, mimo jiné i učení a paměť. Nedostatek sodíku se může projevovat křečemi, únavou nebo bušením srdce. Jeho nedostatek je však vzácný a hrozí při nadměrném pocení, dlouhodobém průjmu nebo zvracení.

Zinek (Zinc bisglycinate): Zinek je základní minerál, který je pro naše tělo nezbytný. V mozku inhibuje NMDA receptory, což snižuje toxicitu glutamátu. Zvyšuje BDNF a vychytávání serotoninu. Je také silným neuroprotektantem. Zinek je možné koupit v různých formách, které se liší svojí vstřebatelností. Zde je použit zinek bisglycinate, který má vstřebatelnost 60-70 %. Jedná se o jednu z nejlepších forem.

Taurine: Taurin je výborné nootropikum, které má většina lidí spojena s energetickými nápoji. Umí toho, ale mnohem více. V našem mozku aktivuje GABA a glycinové receptory (proto se často užívá spolu s glycinem), což zlepšuje paměť i náladu. Je také silným antioxidantem, který chrání před mitochondriální dysfunkcí. Stimuluje neurogenezi, která působí proti stárnutí, a dokonce chrání mozkové buňky proti těžkým kovům a pesticidům. [9] [10]

Guarana seed extract: Guarana je rostlina pocházející z Brazílie. Obsahuje řadu stimulantů jako jsou kofein, theobromin a teofylin. Dále obsahuje antioxidanty, které podporují její účinek. Stimulanty mají účinek na navýšení energie, zmírňují bolesti svalů a hlavy. Guarana také snižuje duševní únavu a zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Extrakt ze semen zde obsahuje 110 mg kofeinu na jednu dávku.

Kola nut seed extract (Cola nitida, Kolový ořech): Kolové ořechy pocházející z Kolovníku lesklého mají podobný účinek jako káva nebo guarana. Jedná se o jednu z původních ingrediencí světoznámého nápoje Coca-Cola. Účinnými látkami jsou zde kofein a theobromin. Má stimulační účinek a pomáhá také proti depresi a úzkostem. Zde obsahuje 40 mg kofeinu na jednu dávku.

L-Tyrosine: Tyrosine zlepšuje kognitivní funkce pod stresem. Zlepšuje pracovní paměť a pomáhá lidem s ADHD. Více o něm v článku zde.

L-Citrulin DL-Malate (1:1): Citrulin je jednou ze tří aminokyselin, které se účastní cyklu močoviny. Další dvě jsou L-arginin a L-ornitin. Užívání citrulinu má významný vliv na zvyšování hladiny argininu a zároveň zlepšuje recyklaci amoniaku a metabolismus oxidu dusnatého. Nepřímo tak zvyšuje produkci oxidu dusnatého, který je potřeba k vazodilataci, mitochondriálnímu dýchání, vychytávání glukózy a dalším funkcím, které mají vliv i na kognitivní funkce. Citrulin zlepšuje průtok krve tkáněmi a podporuje imunitní funkce. Ve formě doplňků stravy najdete čistý L-Citrulin a Citrulin malate. L-citrulin je přirozeně se vyskytující forma, kterou můžete najít třeba v ovoci. Malate vznikne, když k tomu přidáme kyselinu jablečnou, což může mít lepší vliv na sportovní výkon a navýšení energie, protože hraje roli v Krebsově cyklu. Zde najdeme 400 mg malatu a z toho si tělo vezme 220 mg L-Citrulinu.

Beetroot extract (Extrakt z červené řepy): Červená řepa je bohatá na dusičnany, betain, polyfenoly a antioxidanty. V tradičním léčitelství se užívá pro posílení zdraví kardiovaskulárního systému, detoxikaci jater, a dokonce ke zvýšení sportovního výkonu. Přítomnost účinných látek v řepě dokáže zlepšit průtok krve, navýšením oxidu dusnatého. To má vliv na kognitivní [11], ale i fyzický výkon. [12] Zvyšuje také mitochondriální účinnost, což zajistí více energie. Vliv na kognitivní funkce se projeví lepší mentální jasností a zrychlenou reakční dobou.

Ženšen sibiřský: Ženšen sibiřský (Eleutherococcus senticosus) je zde přítomný ve formě extraktu z kořene 250 mg. Jedná se o dobře známý adaptogen, který má příznivý vliv na zvýšení výkonu. Potlačuje únavu a má neuroprotektivní účinky. Zlepšuje koncentraci a celkově má pozitivní vliv na kognitivní funkce. Někteří výrobci uvádějí, kolik procent eleuterosidových sloučenin je v extraktu přítomno, ideální jsou 2 % a více, ale zde je pouze 0,8 %, takže 2 mg na dávku.

Acetyl L-Carnitine: ALCAR je prekurzorem acetylcholinu, takže zvyšuje jeho množství v našem mozku. Má také silný neuroprotektivní účinek a je silným antioxidantem. Více o něm v článku zde.

Cholin bitartrát: Zdroj cholinu by určitě neměl chybět v žádném nootropním doplňku, ale bohužel cholin bitartrát není ta nejvhodnější volba. Výrobce sáhl po cenově dostupnější variantě, i když by bylo lepší použít CDP-choline nebo Alpha-GPC. Choline bitartare se využívá ve dvou formách, L-bitartrát a DL-bitartrát. Zatímco L-bitartrát je schválen v EU a USA jako látka pro použití ve farmacii a potravinářství a je potvrzen GRAS (bezpečná potravina podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA), tak DL bitartrát nemá ani jedno a neměl by se používat v potravinářství, protože má údajně nefrotoxické účinky. Pokud výrobce uvede pouze cholin bitartrát tak se jedná většinou o formu DL, což v tomto případě výrobce neuvedl. Je zde přítomno pouze 150 mg, takže účinek bude minimální.

Rhodiola rosea: Extrakt z kořene standardizovaný na 5 % Rosavinu. Rhodiola je bylina, která se nejčastěji užívá pro zmírnění únavy a snížení stresu. Také má významné neuroprotektivní účinky. Více se o ní dozvíte v samostatném článku zde.

L-Theanine: L-theanine pracuje synergicky spolu s kofeinem. Zlepšuje paměť a schopnost koncentrace. Navíc dokáže snižovat stres a úzkost. Více o něm v článku zde.

Black Pepper fruit extract: Je zde 10 mg z toho Piperine 9,5 mg: Piperine je alkaloid extrahovaný z černého pepře. Používá se ke zvýšení biologické dostupnosti a metabolismu nootropik. Dokáže ale také působit sám, a to přímo na zvýšení hladin některých neutrotransmiterů. Zvyšuje hladinu serotoninu, dopaminu a norepinefrinu.[13] Má také neuroprotektivní účinky. Byl taky zkoumán jeho pozitivní vliv při léčbě depresí. [14]

Recenze účinků

Nugosu SCORE slibuje lepší mozkový výkon, koncentraci, rychlejší reakční dobu, kontrolu stresu a hydrataci. Unikátní složení má zajistit vyvážený a dlouhotrvající přísun energie bez pocitu nervozity, slabosti a svědění. Všechno zní výborně, ale jak je to ve skutečnosti? Teoreticky tu jsou všechny potřebné ingredience, které by to měli dokázat, ale ne vždy se jedná o nejlepší formy a jejich množství taky není ideální. Jednu odměrku rozmícháte ve 300 ml studené vody a získáte chuťově výborný drink. Výrobce nabízí opravdu hodně příchutí, a tak si každý může vybrat tu svojí. Účinek se dostaví zhruba za 30 min. Příval energie, jasnost myšlení a motivace. Vzhledem k tomu, že je zde pouze 150 mg kofeinu tak mě účinek na energii mile překvapil. Účinek vydrží zhruba 3 hodiny po kterém následuje jemný dojezd, nic hrozného.

Koncentrace

Pro lepší koncentraci tu máme opravdu hodně látek, které fungují. Dokážete se plně soustředit na konkrétní úkol celé hodiny, aniž by vás něco rozptýlilo. Účinek není nijak přehnaný, takže dokážete i kreativně myslet, žádné tunelové vidění jako u jiných výrobků. Dokážete udržet focus s čistou hlavou.  

Energie

Hlavní složkou pro energii je samozřejmě kofein, který tu je v množství 150 mg na dávku, ale pomáhají mu i další látky. Vzniká tak příjemný synergický efekt, který nemá žádné propady a je stabilní po celou dobu trvání účinku. L-Theanin, který dokáže eliminovat kofeinový crash je tu v množství 80 mg, kofeinu je tu téměř dvakrát více. Poměr by měl být obrácen, aby se crash úplně eliminoval. Takže stačí přidat 220 mg L-Theaninu a crash se nedostaví. Pocit slabosti, nervozity nebo svědění zde není, takže výrobce dodržel slovo.

Hydratace

Faktor, který se těžko hodnotí. Jsou určitá nootropika, u kterých je doporučeno zvýšit pitný režim, protože mohou způsobovat sucho v ústech nebo dehydrataci. Po konzumaci Nugosu SCORE jsem neměl potřebu zvýšené konzumace tekutin, žádná bolest hlavy nebo něco takového. Přesto jsem musel pít vodu, protože sladká chuť byla natolik silná, že jsem ji prostě musel zapíjet.

Reakční doba

Testy na reakční dobu jsou běžně dostupné na internetu, ale je zde hodně faktorů, které mohou výsledek ovlivnit, takže nejsem schopen posoudit účinek na rychlost reakční doby. Co jsem schopen posoudit je únava očí, kterou jsem nepociťoval ani po 3 hodinách práce. Únava očí je jedním z faktorů, které mohou ovlivnit rychlost reakční doby.

Nálada/snížení stresu

Často podceňovaný faktor, ale když se cítíte dobře, tak vám jde všechno lépe. Jsou zde přítomny ingredience, které mají pozitivní vliv na vaši náladu a zároveň zvyšují odolnost proti stresu. Výsledkem je, že se prostě cítíte fajn, žádná úzkost, stres atd.  

Hodnocení

Nugosu SCORE má být vyvinutý speciálně pro potřeby hráče. Rozhodně má zajímavé složení a účinek, který pocítíte, bude to ale stačit? Konkurence je veliká a každý výrobce se snaží přijít s něčím unikátním, aby se odlišil od konkurence. Zde je přítomen extrakt z červené řepy, který jsem zatím nikde jinde neviděl a výrobce za to chválím, protože se jedná o látku s prokázaným účinkem, a i množství je zde naprosto v pořádku. Kombinace s L-Citrulinem výborně stimuluje oxid dusnatý. Najdeme zde látky s neuroprotektivním účinkem, látky pro navýšení acetylcholinu i dalších neurotransmiterů. Složení dává smysl a jednotlivé látky spolu mají synergický efekt, takže je vidět, že u složení někdo přemýšlel.

Co se mi líbilo: Značka Nugosu se prezentuje velice dobře, má pěkný web, mnoho výrobků a prostě z ní máte dobrý pocit. Měl jsem možnost vyzkoušet více produktů a všechny fungovaly, ale vždy se najde pár drobných nedostatků. Produkt Nugosu SCORE není výjimkou, funguje dobře a plní to co slibuje. Za 30 min po konzumaci získáte příval energie, dobrou náladu a schopnost koncentrace na celý večer. V tomto ohledu nemám co vytknout.

Co se mi nelíbilo: Složení je dobré, promyšlené, a tak nechápu proč zde výrobce zvolil jako zdroj cholinu Choline bitartrate, a ještě v tak malém množství. Dnes už celá řada výrobců nabízí citicolin nebo Alphu GPC, které jsou mnohem lepší. Poměr L-Theaninu a kofeinu je zde také špatně, přitom L-Theanin není drahá ingredience, takže by ho tam mohl výrobce dát určitě více. Sibiřský ženšen mohl být v lepší formě, aby obsahoval více eleuterosidovych sloučenin. Dále se mi nelíbí lehký dojezd po odeznění účinků, protože je úplně zbytečný a dalo se mu předejít navýšením L-Theaninu. Přítomnost protispékavé látky zde ještě pochopím, ale umělá sladidla jako Acesulfam K a Sukralóza, když se na obalu výrobce chlubí, že obsahuje přírodní sladidla, to si vysvětlit nedokážu.

Nugosu SCORE hodnotím 4 z 10.

Tipy na upgrade

Možností, jak tento produkt vylepšit je hodně, záleží na tom, jaký je váš cíl.

Pro eliminaci kofeinového dojezdu přidejte L-Theanine:

·      L-Theanine 220 mg

Pro navýšení hladiny acetylcholinu přidejte jiný zdroj cholinu a navyšte množství Acetyl L-carnitinu:

·      Alpha GPC 300 mg / CDP Choline 300 mg

·      ALCAR 800 mg

V případě, že chcete využít Nugosu SCORE jako učební pomůcku, můžete přidat nootropika z racetamové třídy, zdroj cholinu a ALCAR:

·      Alpha GPC 300 mg / CDP Choline 300 mg

·      ALCAR 800 mg

·      Piracetam 4800 mg

Pro prodloužení doby účinnosti přidejte Theacrine:

·      Theacrine 200 mg



[1] Yang, Y. et al. Survey of food-grade silica dioxide nanomaterial occurrence, characterization, human gut impacts and fate across its lifecycle. Sci. Total Environ. 565, 902–912

[2] ABOU-DONIA, Mohamed B, Eman M EL-MASRY, Ali A ABDEL-RAHMAN, Roger E MCLENDON a Susan S SCHIFFMAN. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. 2008.

[3]  SADOUGHI, Susan a André SOFAIR. Artificial Sweeteners Not Tied to Lower BMI and May Even Increase It. 2017.

[4] Ying W. “NAD+ and NADH in neuronal death.” Journal of Neuroimmune Pharmacology. 2007 Sep;2(3):270-5.

[5] Cui X., Chopp M., Zacharek A., Roberts C., Buller B., Ion M., Chen J. “Niacin treatment of stroke increases synaptic plasticity and axon growth in rats.” Stroke. 2010 Sep;41(9):2044-9

[6] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26

[7] Grant M.M., Barber V.S., Griffiths H.R. “The presence of ascorbate induces expression of brain derived neurotrophic factor in SH-SY5Y neuroblastoma cells after peroxide insult, which is associated with increased survival.” Proteomics. 2005 Feb; 5(2):534-40.

[8] Wang D., Jacobs S.A., Tsien J.Z. “Targeting the NMDA receptor subunit NR2B for treating or preventing age-related memory decline.” Expert Opinion on Therapeutic Targets. 2014 Oct;18(10):1121-30.

[9] Wu J.Y., Prentice H. “Role of taurine in the central nervous system” Journal of Biomedical Science 2010; 17(Suppl 1): S1.

[10] Schaffer S., Kim H.W. “Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent” Biomolecules & Therapeutics (Seoul). 2018 May; 26(3): 225–241.

[11] Senefeld, J. W., Wiggins, C. C., Regimbal, R. J., Dominelli, P. B., Baker, S. E., & Joyner, M. J. (2020). Ergogenic Effect of Nitrate Supplementation: A Systematic Review and Meta-analysis. Medicine and science in sports and exercise52(10), 2250–2261.

[12] Miraftabi, H., Avazpoor, Z., Berjisian, E., Sarshin, A., Rezaei, S., Domínguez, R., Reale, R., Franchini, E., Samanipour, M. H., Koozehchian, M. S., Willems, M. E. T., Rafiei, R., & Naderi, A. (2021). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cognitive Function, Aerobic and Anaerobic Performances of Trained Male Taekwondo Athletes: A Pilot Study. International journal of environmental research and public health18(19), 10202.

[13] Mao Q.Q., Xian Y.F., Ip S.P., Che C.T. “Involvement of serotonergic system in the antidepressant-like effect of piperine.” Progress in Neuro-psychopharmacology and Biological Psychiatry. 2011 Jun 1;35(4):1144-7

[14] Lee S.A., Hong S.S., Han X.H., Hwang J.S., Oh G.J., Lee K.S., Lee M.K., Hwang B.Y., Ro J.S. “Piperine from the fruits of Piper longum with inhibitory effect on monoamine oxidase and antidepressant-like activity.” Chemical and Pharmaceutical Bulletin (Tokyo). 2005 Jul;53(7):832-5.