Často se mě ptáte, na již hotové produkty, protože nechcete zkoušet jednotlivá nootropika a míchat si svůj vlastní stack. Rozumím tomu, a tak jsem se rozhodl pro vás zkoušet a recenzovat již hotové produkty, abych vám vaši volbu usnadnil. Pokud chcete znát můj názor na nějaký konkrétní produkt, neváhejte mi napsat email.

Nootropika, jako doplňky stravy, ještě nejsou tak známá, alespoň u nás, a výběr z hotových produktů je dost omezený. To se pomalu, ale jistě mění, a i na náš trh se dostávají hotové směsi nootropik, které mají co nabídnout, pokud si nechcete míchat svůj vlastní stack. Zacílení produktů se může lišit, protože cílem firem je prodávat, a tak každá může mířit na jinou skupinu zákazníků. A tak se nootropika začínají objevovat i tam, kde byste je možná nečekali. Můžete je najít ve fitness, v před tréninkových doplňcích stravy, pro lepší motivaci a soustředění. Dále je najdete v obchodech se zdravou výživou, kde lákají přepracované zaměstnance a slibují jim odolnost proti stresu, energii a produktivitu. Jejich původní účel není finančně moc zajímavý, a tak není divu, že firmy hledají nové zákazníky jinde. Zajímavou cílovou skupinou je esport. Ať už je váš názor na tento sport jakýkoliv, pro velké firmy je to ohromná cílová skupina a není divu, že jdou tímto směrem. Hraní her už není jen záležitostí adolescentů, kteří se nudí. Pro zajímavost pár čísel: V roce 2022 byla velikost trhu 1 354 000 000 USD (teď je to něco kolem 1,8 miliardy USD), v tomto roce esporty sledovalo 585 000 000 lidí z celého světa. Z těchto čísel vyplývá, že tato cílová skupina určitě dává smysl. V dnešní době už je esport povolání na plný úvazek a vaším hlavním nástrojem je mozek, proto ho musíte optimalizovat.

Na produkt Warcry Gaming jsem dostal doporučení od jednoho začínajícího esport hráče a řekl jsem si, proč ne. Složení vypadalo na první pohled celkem zajímavě, reklama lákává, všechno pěkně barevné a zacílené na hráče esportu.

„S WARCRY GAMING nejste jen hráčem, ale dokonale optimalizovaným herním strojem, připraveným ovládnout jakékoli virtuální bojiště. Proto se vybavte a dovolte mu, aby se stal vaší tajnou zbraní, s níž dobudete herní svět. Vaše vítězství je naším posláním.“

Řekněte sami, kdo by si to nepřál vyzkoušet? Pojďme se na tento produkt podívat blíže.

Genius nutrition

Tato rumunská značka je známá především ve světě fitness, kde má celou řadu doplňků. Produkt Warcry Gaming je jejich první počin čistě na podporu mozkového výkonu. Rumunsko je členem EU, a tak společnost musí dodržovat veškeré standardy kvality GMP a bezpečnost potravin HACCP, takže byste se neměli bát přítomnosti nepovolených ingrediencí. Jejich suplementy mají zajímavé složení a určitě stojí za vyzkoušení. Společnost si velice zakládá na čistotě a kvalitě ingrediencí. Často využívají přírodní zdroje a rostlinné extrakty. Více se o nich můžete dozvědět na jejich stránkách: https://geniusnutrition.eu/ .


WARCRY Gaming

Doplněk WARCRY Gaming můžete koupit za 450,-. Balení je ve velikosti 240 g a obsahuje 30 dávek po 8 g. Jedna dávka tedy vychází na 15,-. Co za tuto cenu dostanete?

Ingredience v jedné dávce

·      Biotin (vitamín H) 8 µg

·      Vitamín B1                                                    0,62 mg

·      Vitamín B2                 0,59 mg

·      Niacin (vitamín B3) 30 mg

·      Pantothenic acid (vitamín B5)           0,27 mg

·      Vitamín B6                                                    0,6 mg

·      Vitamín B12                                                  6 µg

·      Vitamín C                                                      100 mg

·      Coco mineral (extract)                                  1500 mg

·      Taurine                                                          1000 mg

·      Caffeine anhydrous                                       160 mg

·      L-Theanine                                                    160 mg

·      L-Tyrosine                                                     150 mg

·      Acetyl L-Carnitine                                        150 mg

·      Bacopa Monnieri extract                              120 mg

·      DL-Choline bitartrate                                   100 mg

·      Arctic root (Rozchodnice růžová)          100 mg

Všechny tyto ingredience najdete v nutriční tabulce, co se zde však nachází dále musíte hledat ve složení. A co že tam najdete?

·      Inulin

·      DL- malic acid (kyselina jablečná)

·      Protispékavé látky: kalcium silikát, fosforečnan vápenatý, oxid křemičitý

·      Maltodextrin

·      Erythritol

·      Aroma

·      Barvivo (karamel)

Pokud nejste pečliví a čtete pouze nutriční tabulky, tak můžete přehlédnout důležité ingredience, které by tam být neměly. Protispékavé látky mohou mít škodlivé účinky na náš organismus, i když jsou povolené a považovány za bezpečné. Fosforečnan vápenatý může přispívat k nadměrnému příjmu fosfátů, což má negativní vliv na organismus. Oxid křemičitý může přispívat k zánětu a produkci reaktivních forem kyslíku. Jako sladidla jsou zde použity maltodextrin a erythritol. Vyšší příjem maltodextrinu je spojován s Crohnovou chorobou. [1] Erythritol byl dlouho považován za zcela bezpečný, ale nejnovější studie tvrdí, že jeho užívání souvisí s vyšší mírou srdečního infarktu a mozkové mrtvice. [2]

Recenze ingrediencí

Biotin (Vitamín B7, H): Biotin je nezbytný pro syntézu mastných kyselin, které se využívají k produkci energie v mozku, proto jeho nedostatek může způsobovat únavu. [3] Ovlivňuje také využití aminokyselin s rozvětveným řetězcem při syntéze a uvolňování serotoninu. [4]

Vitamín B1 (thiamin): Thiamin se účastní Krebsova cyklu, který poskytuje ATP našim mitochondriím. Pomáhá také udržovat optimální hladinu glutamátu a GABA. Přispívá k produkci enzymu pyruvátdehydrogenázy (PDH), který je nezbytný pro tvorbu acetylcholinu.

Vitamín B2 (riboflavin): Naše tělo z něho vytváří flavoproteinové koenzymy FMN a FAD, které se účastní většiny enzymatických procesů v našem těle.

Niacin (vitamín B3): Zvyšuje produkci oxidu dusnatého NO a působí jako antioxidant. [5] Stimuluje produkci dopaminu, norepinefrinu a serotoninu. Zvyšuje také BDNF. [6]

Pantothenic acid (vitamín B5): Je součástí Krebsova cyklu a podílí se tak na tvorbě ATP. Současně je také prekurzorem koenzymu-A a podílí se tak na syntéze acetylcholinu, epinefrinu a serotoninu. Je nezbytný pro přeměnu cholinu na acetylcholin.

Vitamín B6 (pyridoxin, P-5-P): Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu. [7] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. V tomto produktu je ale použit pyridoxine hydrochloride.

Vitamín B12 (kobalamin): Kobalamin je kofaktorem syntézy dopaminu, GABA, norepinefrinu a serotoninu. Jako takový ovlivňuje bdělost, paměť i náladu. Ne všechny varianty naše tělo vstřebá a následně využije. Nejlepší formy jsou methylkobalamin a adenosylkobalamin, což jsou formy, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Zde je použit methylkobalamin.

Vitamín C (kyselina L-askorbová): Vitamín C je silný antioxidant a podílí se na recyklaci dalších antioxidantů. Indikuje expresi mozkového neurotrofického faktoru BDNF. [8] Vitamín C je kofaktorem syntézy norepinefrinu z dopaminu, také napomáhá uvolňování acetylcholinu. Podílí se i na zpětném vychytávání glutamátu a podporuje cirkulaci krve v mozku. Celkově vitamín C zlepšuje náladu, snižuje únavu a bojuje proti úzkostným stavům.

Coco mineral (extract): Extrakt z kokosové vody ve formě prášku se běžně užívá ve sportovních nápojích jako zdroj minerálů, protože obsahuje draslík a sodík. Draslík je nejhojněji zastoupený kation v našem těle, takže se podílí skoro na všem. Nedostatek draslíku může vést k mozkové mlze a únavě. Draslíkové kanály fungují jako facilitátory při používání serotoninu v našem mozku, jinými slovy bez draslíku neumí náš mozek serotonin využít. [9] Sodík a draslík pracují společně a jejich rovnováha je pro nás životně důležitá. Oba zajišťují přenos nervových vzruchů.

Taurine: Taurin je výborné nootropikum, které má většina lidí spojena s energetickými nápoji. Umí toho, ale mnohem více. V našem mozku aktivuje GABA a glycinové receptory (proto se často užívá spolu s glycinem), což zlepšuje paměť i náladu. Je také silným antioxidantem, který chrání před mitochondriální dysfunkcí. Stimuluje neurogenezi, která působí proti stárnutí, a dokonce chrání mozkové buňky proti těžkým kovům a pesticidům. [10] [11]

Caffeine anhydrous: Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Více o něm v článku zde.

L-Theanine: L-theanine pracuje synergicky spolu s kofeinem. Zlepšuje paměť a schopnost koncentrace. Navíc dokáže snižovat stres a úzkost. Více o něm v článku zde.

L-Tyrosine: Tyrosine zlepšuje kognitivní funkce pod stresem. Zlepšuje pracovní paměť a pomáhá lidem s ADHD. Více o něm v článku zde.

Acetyl L-Carnitine: ALCAR je prekurzorem acetylcholinu, takže zvyšuje jeho množství v našem mozku. Má také silný neuroprotektivní účinek a je silným antioxidantem. Více o něm v článku zde.

Bacopa Monnieri extract: Bacopa zvyšuje hladinu neurotransmiterů jako jsou serotonin, GABA, ale i acetylcholin. Díky tomu zlepšuje paměť a schopnost učit se nové věci. Zrychluje vizuální zpracovávání i učení. Je také silným antioxidantem. Výrobce zde udává, že byl použit extract, ale kolik účinné látky obsahuje už nezmiňuje. Přitom množství bacosidů by se mělo pohybovat 55 % a více. Další informace se dočtete v článku zde.

DL- Choline bitartrate: Použít zdroj cholinu pro směs jako tato dává smysl, ale použitá forma není vhodná. Výrobce sáhl po cenově dostupnější variantě, i když by bylo lepší použít CDP-choline nebo Alpha-GPC. Choline bitartare se využívá ve dvou formách, L-bitartrát a DL-bitartrát. Zatímco L-bitartrát je schválen v EU a USA jako látka pro použití ve farmacii a potravinářství a je potvrzen GRAS (bezpečná potravina podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv FDA), tak DL bitartrát nemá ani jedno a neměl by se používat v potravinářství, protože má údajně nefrotoxické účinky. Pokud výrobce uvede pouze cholin bitartrát tak se jedná většinou o formu DL.

Arctic root (Rozchodnice růžová): Neboli Rhodiola rosea, je výborná v potlačování únavy a je také silný adaptogen. Zlepšuje kognitivní funkce, včetně paměti a motivace. Více informací v samostatném článku zde.


Recenze účinků

V průběhu let jsem měl možnost vyzkoušet celou řadu nootropik i hotových směsí. Tento produkt ničím speciálním nevyniká, a tak jsem nečekal nic nového, jenže já nejsem cílová skupina. Když se na to ale podívám z pohledu mého mladšího já, které hrálo po nocích videohry s energetickým nápojem v ruce, tak mi tento produkt začíná dávat smysl. Vezmete jednu odměrku a smícháte se 300 ml vody, toť vše. Chuť je čistě subjektivní, proto ji nebudu hodnotit. Účinek pocítíte za cca 30-40 min.

Odeznění únavy

Po 40 minutách se cítíte čerství, odpočatí a plní energie. Tento pocit vám vydrží zhruba 3-4 hodiny. Příjemně mě potěšilo, že necítíte žádný kofeinový dojezd. Únava přijde postupně, žádný náraz.

Koncentrace

Soustředit se na nějaký konkrétní úkol bylo mnohem snazší. Vydržíte se soustředit delší dobu a neunaví vás to. Reakční doba se vám zkrátí a celkově se cítíte více ostražití.

Celkový účinek je příjemný, žádná roztěkanost, pocity horka nebo svědění. Nejste unavení a dokážete se lépe soustředit na to co máte.

Hodnocení

Produkt WARCRY Gaming je prvním produktem od společnosti Genius Nutrition, který cílí na mozkovou optimalizaci. Složení je zajímavé a výrobce se nesnaží za každou cenu dostat do produktu co nejvíce ingrediencí. Použité ingredience dávají smysl a jedná se o prověřené látky, které mají účinek. Oceňuji použití vitamínů, které mají vliv na mozkové funkce. Škoda špatné formy vitamínu B6, pyridoxine hydrochloride, která není biologicky dostupná, a tak je tu k ničemu. Použité ingredience cílí na potlačení únavy, lepší koncentraci a náladu. Najdeme tu i zdroj cholinu, bohužel ve špatné formě DL bitartrát. Přítomnost bylinných extraktů potěší, ale výrobce neuvádí počet účinných látek u Bacopa Monnieri, takže předpokládám horší variantu. Kombinace kofeinu s L-theaninem je fajn, ale jen v poměru 1:1. Čím více ingrediencí ve stacku použijete tím nižší může být použité množství, zde je však použito hodně malé množství. Třeba ALCAR nebo L-Tyrosine má smysl při dávce 1 g a zde je použito 150 mg. Množství 100 g cholinu nestojí ani za zmínku.

Co se mi líbilo: Je vidět, že výrobce u sestavování tohoto produktu přemýšlel a snažil se sestavit ingredience, které spolu souvisí a synergizují. Účinek cítíte 3-4 hodiny a nemá žádný dojezd.

Co se mi nelíbilo: Použití špatných ingrediencí, vitamín B6 v neaktivní formě a DL-Choline bitartrate, který by zde neměl být vůbec použit, totéž platí pro oxid křemičitý, maltodextrin a erythritol. Množství jednotlivých ingrediencí je často podhodnoceno a jejich dávka je tak nedostačující.

Při cenně za 15,- na dávku je to ovšem produkt, který si své uživatele najde. Složení není ideální, ale ani nejhorší. Celkově hodnotím tento produkt jako průměrný. WARCRY Gaming slibuje okamžitou energii a koncentraci, a to vám také splní. Jestli se ale stanete herním strojem, to už budete muset vyzkoušet osobně.

WARCRY Gaming hodnotím 4 z 10.

Tipy na upgrade

Jak jsem říkal, výrobce při tomto produktu přemýšlel a ingredience dávají smysl, jen množství a formy nejsou úplně správné. Pro lepší účinek bych spolu s tímto produktem konzumoval:

·      Alpha GPC 300 mg

·      L-Tyrosine 1 g

·      L-Theanine 150 mg

Získáte tak více energie po delší dobu a schopnost koncentrace se ještě zlepší.


[1] 2012; 7(12): e52132. Published online 2012 Dec 12. doi: [10.1371/journal­.pone.0052132]; Kourtney P. Nickerson and Christine McDonald

[2] https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9.epdf?sharing_token=S6RhzXwq5vixDiTcaQrfbNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0MTnVt_Yzm2YDkmKtSZJOysYZlROr0ymfAdj9yPHH8bMVWpKjhPzPeMT8zTG9DpNMmnfRfOqNqOH8PhwI2X9sxfHMa-Tpawl-dyIWq9WdTUO2lqDJWIHLoFK3aG5AGi1YgYwh45eJcIr6Ru_oHiYM6tWV1e8xmMJVCD16hz5Vdb-g%3D%3D&tracking_referrer=www.cnn.com

[3] Tong L. “Acetyl-coenzyme A carboxylase: crucial metabolic enzyme and attractive target for drug discovery.” Cellular and Molecular Life Sciences 2005 Aug;62(16):1784-803.

[4] Hutson S.M., Sweatt A.J., Lanoue K.F. “Branched-chain [corrected] amino acid metabolism: implications for establishing safe intakes.” Journal of Nutrition. 2005 Jun;135(6 Suppl):1557S-64S.

[5] Ying W. “NAD+ and NADH in neuronal death.” Journal of Neuroimmune Pharmacology. 2007 Sep;2(3):270-5.

[6] Cui X., Chopp M., Zacharek A., Roberts C., Buller B., Ion M., Chen J. “Niacin treatment of stroke increases synaptic plasticity and axon growth in rats.” Stroke. 2010 Sep;41(9):2044-9

[7] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26

[8] Grant M.M., Barber V.S., Griffiths H.R. “The presence of ascorbate induces expression of brain derived neurotrophic factor in SH-SY5Y neuroblastoma cells after peroxide insult, which is associated with increased survival.” Proteomics. 2005 Feb; 5(2):534-40.

[9] Heurteaux C., Lucas G., Guy N., El Yacoubi M., Thümmler S., Peng X.D., Noble F., Blondeau N., Widmann C., Borsotto M., Gobbi G., Vaugeois J.M., Debonnel G., Lazdunski M. “Deletion of the background potassium channel TREK-1 results in a depression-resistant phenotype.” Nature Neuroscience 2006 Sep;9(9):1134-41.

[10] Wu J.Y., Prentice H. “Role of taurine in the central nervous system” Journal of Biomedical Science 2010; 17(Suppl 1): S1.

[11] Schaffer S., Kim H.W. “Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent” Biomolecules & Therapeutics (Seoul). 2018 May; 26(3): 225–241.