V určité fázi své sportovní kariéry se pravděpodobně zraníte, je to součást lidského bytí. V pozitivním pohledu, ale můžete brát dobu určenou na uzdravení nebo rehabilitaci jedné oblasti, jako příležitost zlepšit se v jiné oblasti. Když si zraníte horní polovinu těla, můžete se zlepšit v dolní polovině. Nemůžete cvičit nohy, zaměřte se na horní část těla. Klíčem je najít rovnováhu mezi stresem a regenerací. Vědět kdy přidat a kdy ustoupit, poslouchat svoje tělo.

Prevence zranění a rehabilitační techniky slouží k tomu, aby pomohly maximalizovat dlouhodobé přírůstky síly a eliminovaly nežádoucí bolesti, které mohou nastat v důsledku fyzického tréninku. Obejít se bez zranění je cílem každého dospělého sportovce, který má aktivní a stresující životní styl. Teď si dejte ruku na srdce, opravdu se snažíte vždy předcházet zranění a dodržujete všechny nezbytné preventivní a rehabilitační strategie? Ne vždy je čas na důkladné rozehřátí, důkladný strečink po tréninku atd. Když pomineme akutní úrazy, tak jste schopni za pomoci naslouchání svému tělu, předcházet celé řadě úrazů a chronických bolestí. Díky tomu si můžete v budoucnu ušetřit mnoho týdnů až měsíců ztraceného tréninkového času.

Poslouchejte svoje tělo

Jakmile nastane v našem těle něco špatně, tak se nás na to snaží upozornit, ale ne vždy tyto signály vyslyšíme a zařídíme se podle nich. Lehké zranění se může projevit mírným nepohodlím, které ne vždy zaznamenáme. Přitom v tomto stádiu můžeme zabránit, aby se z lehkého zranění stal vážný problém, který nás vyřadí z tréninku na delší dobu. Okamžitým zásahem a adekvátním postupem, odpočinek, rehabilitace nebo obojí, se dá lehké zranění vyřešit během pár dní. To samé platí pro běžné onemocnění jako nachlazení a další. Pár dní odpočinku vám nenaruší tréninkový plán. Úbytek síly bude minimální. Ztráta úrovně dovedností bude též minimální. Pár vynechaných dní nebude mít žádný významný dopad na váš dlouhodobý progres, proto se nebojte vzít si den nebo dva volno, abyste se mohli plnohodnotně uzdravit.

Když nebudete svoje tělo poslouchat a budete přecházet signály, které vám vaše tělo dává, může problém narůstat a zhoršovat se. Časem vaše psychická odolnost narůstající bolest nevydrží a už nebudete schopni trénovat. Když se dostanete do této fáze, tak už pravděpodobně došlo k významnému poranění tkání, ať už vazů, kloubů, chrupavek nebo dalších. V této fázi už musíte počítat s dlouhodobou rekonvalescencí v řádech týdnů až měsíců, která bude mít vliv na váš dlouhodobý progres.

Doba zotavení

Čas potřebný k vyléčení není totéž, co doba k úplnému zotavení. Musíte počítat dobu od zranění až po návrat do stejné síly a kondice jako před zraněním. Obvyklý poměr je jedna ku jedné. To už pak může mít znatelný vliv na dlouhodobý progres v tréninku, obzvlášť pokud jste profesionální sportovec. Například jeden měsíc léčení a další měsíc na úplnou obnovu sil a najednou máte výpadek dva měsíce. Dva měsíce léčení, další dva měsíce na obnovu sil a jste na čtyřech měsících atd. U vážných zraněních, kde doba léčení trvá klidně tři až šest měsíců, vypadne sportovec i na celý rok. Samozřejmě, že ne všechna drobná zranění musí přerůst ve vážný problém. Některá se sama zahojí, aniž byste museli podniknout nějaké kroky, ale vždy je lepší být opatrný.

Většinu drobných zranění je možno zvládnout během pár dní, když se jim budete věnovat. Pár dní odpočinku je určitě lepších než chronické bolesti, které se mohou táhnout měsíce.

Rady na závěr

·      Poslouchejte svoje tělo

·      Nedržte tréninkový plán za každou cenu, na úkor možného úrazu

·      Pokud na vás něco leze, dejte si den nebo dva volno

·      Každou bolest řešte hned jak se objeví, nepřecházejte ji

·      Prevence a regenerační techniky musí být součástí vaší sportovní přípravy