Uridine není moc známé nootropikum, i když se jedná o přírodní látku, která je pro naše tělo životně důležitá. Uridine je přirozeně se vyskytující nukleotid, který se nachází v každém živém organismu. Jedná se o složku ribonukleové kyseliny a jako taková ovlivňuje DNA a pracuje na syntéze proteinů. Bez něj by RNA nemohla dělat svoji funkci a život, jak ho známe by nemohl existovat. Tato funkce není ale jediná, co uridine umí.

Studie ukázaly, že pokud skombinujeme uridine, zdroj cholinu a omega 3 mastnou kyselinu DHA, získáme kombinaci, která způsobí, že náš mozek začne tvořit více synapsí, kterými prochází chemické a elektrické signály. [1] Obecně řečeno, čím více synapsí, tím lepší funkce mozku.

Další funkcí je zvyšování produkce a uvolňování klíčových neurotransmitérů, zejména acetylcholinu a dopaminu. [2]

Lékařský výzkum prokázal, že má také silné neuroprotektivní vlastnosti. Může zpomalit stárnutí mozku a také zabránit vzniku Alzheimerovi choroby, demenci a dalším kognitivním dysfunkcím, které souvisí s pokročilým věkem. [3]

Uridine se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, např. řepa, brokolice, houby, ryby, petržel, rajčata, ale třeba i pivovarské kvasnice. Ačkoliv snadno prochází přes hematoencefalickou bariéru, vysoké procento přijímané potravou je absorbováno v trávicím systému a do mozku se tak dostane poměrně malé množství. Pokud máte zájem o jeho nootropní účinky, suplementace ve formě doplňku stravy je nezbytná.


Účinky

Uridine má kromě jeho základní biologické funkce, součást RNA, také celou řadu dalších, díky kterým se z něj stává účinné nootropikum.


Lepší paměť a schopnost se učit

Celá řada studií potvrdila pozitivní vliv na kognitivní funkce. Působí výborně jako synergista s ostatními nootropiky pro zlepšení paměti a učení. Studie z roku 2008 zkoumala kombinaci uridinu, zdroje cholinu a DHA a její účinnost na mozkovou činnost. Výsledky studie prokázaly měřitelné pozitivní výsledky na zlepšení mozkové činnosti. [4]

Další studie naznačují, že užívání uridinu má přímý vliv na CNS systém a díky tomu dochází ke zlepšení paměti. [5]


Vyšší bdělost a koncentrace

Bylo prokázáno, že suplementace uridinem významně zvyšuje bdělost a schopnost se soustředit, a to hlavně u lidí, kteří s tím měli problémy. Staří lidé, kteří dostávali uridine v kombinaci s vinpocetinem a dalšími nootropiky, prokázali zlepšení krátkodobé paměti, rozpoznávání a vybavování. [6]


Lepší nálada, léčba deprese a bipolární poruchy

Uživatelé uridinu popisují jeho pozitivní účinky na zlepšení nálady. Tento účinek potvrzuje i probíhající výzkum. Je známo, že uridine reguluje produkci a uvolňování dopaminu. [7] Tento účinek je z velké části zodpovědný za lepší náladu.

Uridine také zmírňuje depresi u dospělých i dospívajících a jeho suplementace pomáhá i pacientům trpících depresí v kombinaci s bipolární poruchou. [8]

Údajně také snižuje negativní dopady stresu na organismus. V mozku se přeměňuje na fosfolipidy, které jak je známo snižují negativní účinky kortizolu.


Lepší kognitivní funkce u osob s hypertenzí

Hypertenze může mít negativní dopady na mozkovou vaskularitu a průtok krve. To může mít za následek rozvoj kognitivních poruch. Studie ukazují, že suplementace uridinu spolu se zdrojem cholinu může účinně zlepšit kognitivní deficity u zvířat i osob trpících hypertenzí. Došlo u nich ke zlepšení selektivní pozornosti a prostorového učení. [9]


Prevence Alzheimerovi choroby a dalších forem demence

Uridin má veliký potenciál při léčbě a prevenci Alzheimerovi choroby, Parkinsonovi choroby a dalších forem demence. Studie prokázala, že suplementace uridinu, cholinu a DHA významně urychluje tvorbu synaptické membrány a řeší poškození mozku, které je jednou z primárních příčin demence. [10]


Zmírnění vlivu stáří na kognitivní funkce

Je známo, že uridine zvyšuje neuroplasticitu neboli schopnost mozku adaptovat se, pamatovat si a učit se vytvářením a reorganizací synaptických spojení. Stárnutím se snižuje počet synapsí a spojení nervových buněk, na kterých neurotransmitery přenášejí informace do těla i mozku. Uridin podávaný spolu s cholinem a DHA nejen snižuje rychlost synaptického rozpadu tím, že podporuje vznik synaptické membrány, ale také aktivuje mechanismy, kterými se tvoří nové synapse.


Snížení zánětu a bolesti

Uridin má silné protizánětlivé účinky, což z něj činí výbornou doplňkovou léčbu celé řady onemocnění, od DNY a artritidy [11] až po plicní fibrózu. [12]

Silný protizánětlivý účinek byl také prokázán u pacientů s karpálním tunelem. Ve studii byla užita kombinace uridinu, vitamínu B12 a kyseliny listové. U pacientů došlo ke snížení bolestivosti a souvisejících příznaků do té míry, že 77 % pacientů přestalo užívat analgetika a jinou protizánětlivou léčbu. [13]


Jak funguje?

Uridin se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, ale je syntetizován v játrech a do krve vylučován jako uridinmonofosfát. [14] I když je tedy přijímán v potravě, do mozku se moc nedostane a vliv na kognitivní funkce je minimální. Naproti tomu uridin přijímaný ve formě doplňku stravy snadno přechází přes hematoencefalickou bariéru a můžeme tak pocítit jeho účinek na náš mozek. V mozku se uridin přeměňuje na CDP cholin, který se dále přeměňuje na fosfatydylcholin (PC). Jeho část se stává součástí fosfolipidové vrstvy, která obaluje nové synapse. Čím více uridinu v mozku, tím více CDP cholinu a tím lépe jsou chráněny a posilovány nové synapse.

Studie také ukazují, že uridin významně zvýšil, jak počet neuritů na buňku, tak množství větvení všech neuritů v buňce. [15] To samozřejmě vede k lepším kognitivním funkcím.

Fosfatidylcholin se v mozku také přeměňuje na cholin, který pak mozek využívá na tvorbu acetylcholinu.

Uridin je také znám tím, že zvyšuje produkci a uvolňování dopaminu. [16] Vyšší hladina dopaminu má pozitivní vliv na motivaci, náladu i kognitivní funkce.

Všechny tyto akce, které uridin v mozku dokáže, od stimulace nových synapsí, přes poskytnutí cholinu až po produkci dopaminu, to vše vede k posílení a zlepšení neuroplasticity. Neuroplasticita je schopnost mozku se reorganizovat a přeskupovat v reakci na učení. [17] Neuroplasticita je nezbytná pro všechny aspekty kognice. Ztráta neuroplasticity má negativní vliv na paměť a další kognitivní funkce. Udržení dobré neuroplasticity je velice důležité jako prevence Alzheimerovi choroby a dalších stavů souvisejících s věkem, které narušují kognitivní funkce.



Dávkování

Uridin je bezpečný a dobře tolerovaný, když se užívá v rozmezí 500-1000 mg, někteří uživatelé však doporučují až 2000 mg pro maximální účinky. Doporučuje se ho užívat v kombinaci s jinými doplňky, aby bylo dosaženo jeho maximálního potenciálu. Nejčastěji se kombinuje se zdrojem cholinu, folátem a vitamínem B12. Užívat se může jak nalačno, tak spolu s jídlem. Těhotné a kojící ženy by se před užitím měli poradit se svým lékařem.


Vedlejší účinky

Při užívání v doporučeném rozmezí se vyskytují vedlejší účinky jen výjimečně. Někteří uživatelé zmiňují bolesti hlavy, nervozitu, nevolnost, únavu nebo překyselení žaludku. Všechny tyto vedlejší účinky po vysazení zmizely. Při užívání vyšších, než doporučených dávek se může vyskytnout horečka a průjem, které opět vymizí po vysazení.


Stacking

Mr. Happy Stack

Tato kombinace byla navržena uživatelem MrHappy na fórech longecity.org. Stack je velice jednoduchý a účinný, proto se stal rychle velice oblíbeným.

Stack je vhodný pro:

  • Zlepšení učení a paměti
  • Povznášející a stabilní nálada
  • Snížení stresu a úzkosti
  • Zlepšení strukturálního zdraví mozku
  • Prevence zhoršení kognitivních funkcí
  • Modulace uvolňování dopaminu
  • Zlepšení kvality spánku

První dva týdny užívejte:

  • 150-250 mg Uridine Monophosphate (2x denně)
  • Rybí olej
  • Multivitamín

Po dvou týdnech zařaďte a postupně navyšujte:

  • Alpha GPC nebo CDP choline, začněte na 50 mg a postupně zvedejte až na 300 mg (pokud z cholinu pociťujete depresivní příznaky, přerušte užívání a zvolte ALCAR jako alternativu)


Závěrem

Uridin je jedním z nejvšestrannějších nootropik. Přirozeně se vyskytuje v každém živém organismu a je součástí RNA. Výborně spolupracuje s dalšími nootropiky, zejména s cholinem, DHA a vitamínem B12. V mozku zajišťuje celou řadu zásadních funkcí, od ochrany stávajících synapsí až po podporu růstu nových. Poskytuje nezbytný cholin a stimuluje produkci dopaminu. Pomáhá ke zlepšení paměti, lepší nálady a celkově vylepšuje kognitivní funkce. Uridin je příslibem i pro léčbu a prevenci neurodegenerativních onemocnění včetně Alzheimerovi choroby a demence. Zmírňuje bolest, snižuje zánět a zlepšuje průtok krve mozkem. Uridin ve formě doplňků stravy je dobře tolerovaný a bezpečný. Pokud hledáte nootropikum pro dlouhodobé užívání, které má všestranné působení, podložené celou řadou studií, tak je pro vás uridine ideální.

[1] Wurtman RJ A Nutrient Combination that Can Affect Synapse Formation Nutrients 2014.

[2] Patterson PH, Chun LL The Influence of Non-Neuronal Cells on Catecholamine and Acetylcholine Synthesis and Accumulation in Cultures of Dissociated Sympathetic Neurons Proc Natl Acad Sci U S A. 1974

[3] Kilvenyi P, et al. Neuroprotective effects of oral administration of triacetyluridine against MPTP neurotoxicity NeuroMolecular Medicine 2004

[4] Holguin S, et al. Dietary uridine enhances the improvement in learning and memory produced by administering DHA to gerbils. (2008)

[5] Dobolyi A, et al. Uridine function in the central nervous system. (2011)

[6] Richter Y, et al. Cognitex supplementation in elderly adults with memory complaints: an uncontrolled open label trial. (2011)

[7] Cansev M, et. al Restorative Effects of Uridine Plus Docosahexaenoic Acid in a Rat Model of Parkinson’s Disease Neurosci Res. 2008

[8] Douglas G, et al. Open-Label Uridine for Treatment of Depressed Adolescents with Bipolar Disorder. (2011)

[9] De Bruin NM, et al. Combined uridine and choline administration improves cognitive deficits in spontaneously hypertensive rats. (2003)

[10] Wurtman RJ, et al. Nutritional modifiers of aging brain function: use of uridine and other phosphatide precursors to increase formation of brain synapses. (2010)

[11] Patel SS, et al. Evaluation of anti-inflammatory potential of the multidrug herbomineral formulation in male Wistar rats against rheumatoid arthritis. (2013)

[12] Cicko S, et al. Uridine supplementation exerts anti-inflammatory and anti-fibrotic effects in an animal model of pulmonary fibrosis. (2015)

[13] Goldberg H, et. al A double-blind, randomized, comparative study of the use of a combination of uridine triphosphate trisodium, cytidine monophosphate disodium, and hydroxocobalamin, versus isolated

[14] Goldberg H, et. al A double-blind, randomized, comparative study of the use of a combination of uridine triphosphate trisodium, cytidine monophosphate disodium, and hydroxocobalamin, versus isolated

[15] Pooler AM, et al. Uridine enhances neurite outgrowth in nerve growth factor-differentiated PC12 [corrected]. (2005)

[16] Wand L, et al. Dietary uridine-5′-monophosphate supplementation increases potassium-evoked dopamine release and promotes neurite outgrowth in aged rats. J Mol Neurosci. 2005

[17] Wurtman R, et al. Nutritional modifiers of aging brain function: Increasing the formation of brain synapses by administering uridine and other phosphatide precursors Nutr Rev. 2010