Meditace je technika, pomocí které můžeme lépe poznat a ovlivnit svou mysl. Může nám pomoci zlepšit duševní koncentraci, snížit stres a celkově zlepšit zdraví. Jednotlivé meditační techniky budu podrobně vysvětlovat v samostatných článcích, ale je dobré udělat si takový mini úvod.


Historie meditace

Meditace je praxe, která sahá hluboko do historie. Její kořeny lze nalézt v různých kulturách a náboženstvích po celém světě.

Jedním z nejstarších zdrojů meditace jsou Vedické texty z Indie, které se datují do 3000 př. nl Tyto texty obsahují učení o meditaci a duchovním rozvoji, které byly klíčové pro vznik hinduismu, buddhismu a dalších indických náboženství.

Buddhismus, který se objevil v Indii v 6. století př. nl, také hrál důležitou roli v rozvoji meditace. Buddhův učitel, princ Siddhartha Gautama, se po dlouhém hledání duchovního osvícení naučil meditovat a stal se prvním Buddhou. Buddhismus se rozšířil po celé Asii a stále patří k nejvýznamnějším náboženstvím v mnoha zemích.

Meditace byla také součástí duchovní praxe v dalších náboženstvích, jako je křesťanství, islám a židovství. Například v křesťanství se používala modlitba a meditace k dosažení bližšího vztahu s Bohem.

V posledních desetiletích se meditace stala populární i v západním světě, a to jako duchovní praxe i jako metoda pro zlepšení mentálního zdraví a snížení stresu. Mnoho vědeckých studií potvrdilo pozitivní účinky meditace na mozek a tělo, což přispělo k jejímu rostoucímu přijetí v medicíně a psychologii.

Dnes existuje mnoho různých druhů meditace, od klasických buddhistických a hinduistických metod po moderní techniky, jako jsou mindfulness nebo transcendentální meditace. Meditaci by se měl věnovat každý, kdo se chce naučit lépe poznat svou mysl a zvládat své emoce.

Existuje mnoho různých způsobů meditace, ale jedním z nejznámějších způsobů je věnovat pozornost dechu.


Meditace dechu

Meditace dechu je jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších forem meditace. Cílem této meditace je soustředit se na svůj dech a odbourat rušivé myšlenky a emoce.

Jak začít:

  1. Vyberte si pohodlné místo, kde vás nebude nic rušit. Sedněte si na židli nebo na podložku na zemi, pokud máte raději sedět na zemi.
  2. Položte ruce na kolena nebo je položte na stehna. Udržujte zápěstí volná a ramena uvolněná.
  3. Uzavřete oči nebo se zaměřte na jeden bod před sebou.
  4. Začněte se soustředit na svůj dech. Sledujte, jak vstupujete do vašich plic a vychází z nich. Můžete se soustředit na nádech nosem a výdech ústy nebo na nádech ústy a výdech nosem.
  5. Pokud se vám mysl začne rozptylovat, nebojte se ji bez výčitek vrátit zpět k dechu.

Pokud chcete prohloubit svou meditaci dechu, můžete se zaměřit na počet dechů, například:

  1. Nadechněte se na jedničku, vydechněte na dvojku, nadechněte se na tři atd..
  2. Nadechněte se na jedna, vydechněte na čtyři atd.

Existuje mnoho různých způsobů, jak využít dech při meditaci, zkuste několik z nich a najděte ten, který vám nejlépe vyhovuje.

Dalším způsobem meditace je věnovat pozornost svým myšlenkám a pocitům.



Pozorujte své myšlenky a pocity

Meditace, kde se věnujete svým myšlenkám a pocitům, je dalším způsobem, jak lépe poznat a ovlivnit svou mysl. Cílem této meditace je pozorovat své myšlenky a pocity jako pozorovatel, bez toho, abyste se jimi nechali unášet.

Jak začít:

  1. Vyberte si pohodlné místo, kde nebudete rušeni. Sedněte si na židli nebo na podložku na zemi, pokud máte raději sedět na zemi.
  2. Položte ruce na kolena nebo je položte na stehna. Udržujte zápěstí volná a ramena uvolněná.
  3. Zavřete oči nebo se zaměřte na jeden bod před sebou.
  4. Začněte se soustředit na své myšlenky a pocity. Pozorujte je jako pozorovatel, nereagujte na ně. Nepotlačujte své myšlenky nebo pocity, ale nechte je plynout. Když se u nějaké zastavíte, zkuste ji nechat jít dál a pokračujte v pozorování.
  5. Pokud se vám mysl začne rozptylovat, nebojte se ji bez výčitek vrátit zpět k pozorování svých myšlenek a pocitů. Rozptýlení je normální, důležité je se vrátit zpět k pozorování myšlenek.

Pokud se vám zdá, že máte nějaké silné emoce nebo myšlenky, které vás ruší, můžete se rozhodnout je pojmenovat, například: "Nyní cítím strach" nebo "Nyní přemýšlím o tom a tom". Tímto způsobem se udržíte v pozorovatelském postoji a nedovolíte, aby vás vaše myšlenky a pocity rozptýlily.

Meditace může být také vedená, když vám někdo říká, co máte dělat. Může se jednat o poslech hudby nebo poslech nahrávek, které vás provedou přes různé fáze meditace.

Doporučuje se meditovat alespoň 10-20 minut denně, pokud to vaše rozvržení dovoluje, ale začněte klidně na dvou minutách a postupně si vybudujte návyk. Meditace může být také užitečná v krizových situacích nebo v momentech, kdy potřebujete zklidnit svou mysl.

Meditace není jenom pro zkušené jedince, ale pro každého, kdo chce poznat svou mysl a naučit se zvládat své emoce. Začněte s krátkými sezeními a postupně zvyšujte délku, dokud nedosáhnete délky, která vám nejvíce vyhovuje.