Strečink je často opomíjená část silové přípravy, která ovšem ovlivňuje daleko více věcí, než jen to, zda se dotknete špiček.

Zvýšená flexibilita svalů, zejména stehen, kyčlí a spodní části zad má pozitivní vliv na:

  • Dlouhodobý emocionální stav a optimistické myšlení
  • Zlepšení atletických dovedností, např. výška skoku či rychlost běhu
  • Vytrvalost a svalová odolnost
  • Sexuální výkonnost a libido
  • Prevence bolesti zad
  • Celkové muskuloskeletární a nervosvalové zdraví
  • Pohyblivost, rovnováha, koordinace a motorika
  • Prevence zranění, ale i rychlost hojení zranění

Nejlepší na tom všem je, že nezáleží na vašem věku. Pokud jsou vaše kosti a svaly zdravé, můžete dosáhnout vysokého stupně flexibility i mobility, rychle a bezpečně. Když se budete strečinku věnovat pravidelně a správně, výsledky se brzy dostaví, nemusíte čekat roky, než poznáte rozdíl.

Silné pánevní dno je neméně důležité a je zásadní pro dlouhodobé zdraví, ale také pro náš sexuální život. Silné pánevní dno pomůže všem věkovým skupinám, ať už jste mladý vrcholový sportovec nebo rekreační sportovec v důchodovém věku. Zde jen pár benefitů, které posilováním pánevního dna získáte:

  • Zlepšená kontrola močového měchýře a střev
  • Snížení rizika prolapsu u žen i mužů
  • Lepší zotavení po porodu a gynekologických operací
  • Lepší dlouhodobé zdraví prostaty a rychlejší zotavení po operacích prostaty
  • Menší výdej svalové energie a zvýšení prožitku během sexu
  • Vede k lepšímu prokrvení v oblasti pánve, což přispívá k delší a tvrdší erekci u mužů a u žen zase k silnějšímu orgasmu
  • Mužům pomáhá k větší kontrole ejakulace, a dokonce zvyšuje počet orgasmů, které mohou muži i ženy prožít ve stanoveném časovém rámci

Silné pánevní dno pro lepší skok a rychlost

S rychlostí a výskokem jsou často spojovány hamstringy, spodní záda a svaly břicha. To je naprostá pravda a pokud chcete tyto schopnosti zlepšit, tak součástí tréninku určitě musí být tyto svalové partie, ovšem zapomíná se na svaly pánevního dna. Svaly pánevního dna se nacházejí na spojnici horní poloviny těla s dolní polovinou. Sval, který má toto spojení na svědomí je flexor kyčle. A právě svaly pánevního dna mají mimo jiné na starost i stabilizaci flexoru kyčle. Díky tomu silné pánevní dno dokáže ovlivnit váš výkon, rychlost i sílu. Budete rychlejší, skočíte výš a získáte větší kontrolu při rotačních pohybech. To oceníte v každém sportu i během všedního dne.


Skok z místa

Jedním z výborných cviků, který doporučuji zařadit do tréninku, pokud je vaším cílem lepší odraz, je rozhodně skok z místa. Velice jednoduchý cvik, který nepotřebuje žádné vybavení. V jednoduchosti je síla a tady to platí dvojnásob. I při takto obyčejném pohybu dochází k aktivaci všech svalových partií, které vám k vašemu cíli pomohou. Ideální je kombinace se silovým cvikem v supersérii (např. dřep na jedné noze), ale můžete ho zařadit i samostatně.

Věděli jste, že skok z místa byl kdysi na olympijských hrách? Rekord tehdy činil 307 cm. Kolik skočíte vy?


Poslouchejte svoje tělo

Strečink a posílení pánevního dna může jít ruku v ruce, když použijete ty správné tréninkové metody. Výsledky jsou patrné již za pár týdnů, důležitá je pravidelnost. Trénink 4x týdně je minimum, a proto se věnujte strečinku nejlépe každý den. Ideální je zařadit strečink přímo do silového tréninku a nechat si tam pro něj časové okno, abyste nikdy nevynechali, to samé platí pro posilování pánevního dna. Je důležité poslouchat svoje tělo a sval nepřetáhnout, je zde riziko natažení, popřípadě natržení. Vždy se řádně rozcvičte, nikdy neprotahujte studené svaly. Mírná bolest je normální, bez ní to nepůjde, ale vyvarujte se ostré a nesnesitelné bolesti. Pokud se zotavujete ze svalového zranění, tak se vyhýbejte dynamickému a aktivnímu strečinku, můžete provádět pouze lehký pasivní strečink.