Noopept

Noopept je syntetické nootropikum, které zvyšuje činnost mozku a je silný neuroprotektant. Byl vyvinut v Rusku a dodnes se zde používá jako lék na předpis při léčbě různých kognitivních poruch, cerebrální vaskulární nedostatečnosti a snížené kognitivní funkce způsobené vyšším věkem. V USA a Kanadě je jeho prodej neregulovaný a lze ho zakoupit jako doplněk stravy. Noopept je často srovnáván s piracetamem, i když se nejedná o nootropikum z racetamové třídy. Má stejné účinky jako piracetam, zvyšuje poznávací funkce, má psychostimulační a anti-úzkostné účinky a je silným neuroprotektantem. Noopept má však jinou chemickou strukturu a díky tomu je údajně až 1000x silnější než piracetam a má rychlejší nástup účinků. [1]


Účinky

Paměť a učení

Noopept byl vyroben jako lék pro léčbu kognitivních poruch a patří mezi nejlepší posilovače mozku a paměti. Pomáhá s formováním paměti, ale přináší i další řadu výhod jako je konsolidace a načítání paměti. [2] Z ruských studií vyplývá, že noopept dokáže vylepšit všechny fáze zpracovávání informací, od počátečního zpracování informací až po konsolidaci a vybavování si informací. [3] Všechny studie byli prováděny na osobách, které měli nějakým způsobem narušenou funkci kognitivních funkcí nebo paměť, např. osoby po mrtvici, organické onemocnění mozku, neurodegeneraci způsobenou věkem atd. Prozatím nejsou žádné studie, které by testovali účinnost Noopeptu na zdravých jedincích. Vycházíme tedy pouze z recenzí uživatelů, kteří Noopept osobně vyzkoušeli. Někteří dokonce popisují i zlepšení zraku a sluchu.


Zvýšení hladiny NGF a BDNF

Studie prováděné na zvířatech zjistily, že Noopept dokáže zvednout hladiny dvou velice důležitých látek, a těmi jsou Nerve Growth Factor (NGF), nervový růstový faktor, a Brain- Derived Neurotrophic Factor (BDNF), mozkový neurotrofický faktor. NGF je velice důležitý pro růst, údržbu a životnost nervové buňky. Díky tomu dokáže vytvářet nové nervové buňky. BDNF má podobnou funkci na NGF, ale působí hlavně v hipokampu, kůře a předním bazálním mozku. Tyto oblasti hrají největší roli při učení a tvorbě paměti. BDNF je důležitý jak pro krátkodobou, tak dlouhodobou paměť. [4]


Neuroprotektivní vlastnosti

Bylo zjištěno, že Noopept má významné neuroprotektivní vlastnosti. Jedná se o silný antioxidant [5], který chrání mozkové buňky před volnými radikály, a o účinný protizánětlivý prostředek. [6] Systémový zánět je často spojován se ztrátou prostorového vnímání, zhoršenou krátkodobou pamětí a schopností se učit novým věcem.


Snížení úzkosti

Noopept byl také zkoumán při snižování úzkosti. V jedné studii, která byla prováděna na lidech s mírnou kognitivní poruchou, bylo zjištěno, že podávání dávky 10 mg Noopeptu dvakrát denně, vedlo ke snížení úzkosti. [7]


Jak funguje?

Noopept se velice rychle vstřebává v trávicí soustavě, pak metabolizuje v játrech a prochází hematoencefalickou bariérou. Maximální koncentrace v krvi dosahuje už po 25 minutách. Přesné mechanismy působení nejsou známy, ale předpokládá se, že má senzibilační účinek na procesy acetylcholinu, což zvyšuje reakci mozku na tento neurotransmiter. Zvyšování exprese NGF a BDNF hraje zásadní roli v procesu učení a paměti. Jak již bylo zmíněno je také silným antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Obě tyto vlastnosti celkově zlepšují funkčnost mozku. Dále bylo zjištěno, že podporuje eliminaci přebytečného glutamátu a vápníku a zlepšuje průtok a složení krve. [8] Regulace hladiny glutamátu vede k tomu, že nedochází k toxicitě glutamátu a zvyšuje se neuroplasticita mozku.


Dávkování

Noopept je velice účinný, a proto není třeba užívat vysoké dávky. Standartní dávka je 10 mg užívaná 2x denně po jídle. Nedoporučuje se užívat ve večerních hodinách kvůli možnému narušení spánkového cyklu. Účinky pociťujete zhruba do jedné hodiny. Dávkování je možné navýšit až na 30 mg denně, ale většinou není potřeba, naopak někteří uživatelé uvádějí, že při vyšších dávkách se účinky snižují. Noopept se užívá 1,5-3 měsíce, poté následuje 1 měsíc pauza. Toto cyklování pomáhá předcházet vzniku tolerance.


Stacking

Noopept působí velice dobře sám o sobě, ale můžeme ho podpořit i jinými nootropiky pro synergické účinky. Často bývá spojován s piracetamem, protože oba působí na trochu jiném mechanismu, zatímco Noopept podporuje acetylcholin, piracetam podporuje glutamát. K piracetamu je vhodné přidat zdroj cholinu.

Užívejte 1- 2x denně:

  • 10 mg Noopept
  • 2 g Piracetam
  • 300 mg Alpha GPC

Možné jsou i další kombinace, např. pokud bychom chtěli přidat účinek pro lepší náladu a proti úzkosti, můžeme udělat kombinaci s Aniracetamem a Sulbutiaminem. Tyto účinky na náladu a úzkost mohou vést k lepší kreativitě a duševním výkonům. Sulbutiamin musí být cyklován, aby nedošlo k tvorbě tolerance.

Užívejte 1- 2x denně:

  • 10 mg Noopept
  • 750 mg Aniracetam
  • 200 mg Sulbutiamin
  • 300 mg Alpha GPC



Vedlejší účinky

Noopept je obecně velice dobře snášen a nemá žádné vážné vedlejší účinky. Vedlejší účinky se objevují až při užívání vyšších dávek a patří mezi ně nevolnost, bolesti hlavy, závratě nebo podrážděnost. Kontraindikací je těhotenství, kojení, nesnášenlivost laktózy, selhání ledvin či jater, hypertenze a všechny osoby mladší 18 let.


Závěrem

Noopept je velice populární nootropikum a většina uživatelů si ho nemůže vynachválit. Je cenově dostupný, účinný, užívá se malé množství a má okamžitý efekt. Může se užívat samostatně i ve stacku. Důležité je užívat ho v cyklech, aby nedošlo k toleranci.

[1] Ostrovskaia RU, Gudasheva TA, Voronina TA, Seredenin SB. [The original novel nootropic and neuroprotective agent noopept].Eksp Klin Farmakol. 2000

[2] Ostrovskaia RU, et al. The original novel nootropic and neuroprotective agent noopept. (2002)

[3] Noopept Encyclopedia of medicines and goods of pharmaceutical assortment rlsnet.ru

[4] Ostrovskaya RU, et al. Noopept stimulates the expression of NGF and BDNF in rat hippocampus. (2008)

[5] Bekinschtein P, et al. BDNF and memory processing. (2014)

[6] Alekseeva SV, et al. An experimental study of the anti-inflammatory action of noopept and its effect on the level of cytokines. Eksp Klin Farmakol. 2012

[7] Neznamov GG, et al. Comparative studies of Noopept and piracetam in the treatment of patients with mild cognitive disorders in organic brain diseases of vascular and traumatic origin. (2009)

[8] Neznamov GG, et al. Comparative studies of Noopept and piracetam in the treatment of patients with mild cognitive disorders in organic brain diseases of vascular and traumatic origin. (2009)