A máme tu další produkt od českého výrobce INSTINKT. Českých firem se zaměřením na hráče neustále přibývá a díky tomu máme na trhu opravdu z čeho vybírat. Konkurence je zdravá a možná donutí výrobce konečně udělat produkt, který bude stát za to a odliší se od jiných produktů. Předchozí produkt od této firmy nedopadl v hodnocení nejlépe, tak se pojďme podívat, zda to bude tentokrát lepší.

INSTINKT

INSTINKT je česká firma, která se specializuje na doplňky stravy pro počítačové a konzolové hráče. Ve svém portfoliu má tři doplňky, které se snaží nabídnout hráčům zdravější alternativy k běžným energetickým nápojům. Na zlepšení kognitivního výkonu a zvýšení energie se zaměřují dva doplňky. Prvním je BOOST, jehož recenzi si můžete přečíst zde, a druhým je EVOLVE, na který se podíváme dnes. Posledním doplňkem je RELOAD, který má pomáhat hráčům se spánkem. Na jejich webu instinkt.gg také najdete bohatou nabídku merche.

EVOLVE

Doplněk INSTINKT EVOLVE se na stránkách společnosti prodává za 690,-, ale na jiných shopech ho koupíte i levněji. V balení se nachází 290 g prášku, který vám postačí na 30 dávek. To znamená, že jedna dávka stojí 23 korun. Jenom pro srovnání, produkt INSTINKT BOOST má jednu dávku za 7 korun. EVOLVE se prodává hned ve čtyřech příchutích: firestorm (třešeň), surge (jablko), sunstrike (mango) a berryblast (ostružina). Já měl možnost vyzkoušet Berryblast a byl jsem příjemně překvapen, ale chuť je čistě subjektivní názor. Jedna dávka jsou dvě odměrky produktu, které rozmícháte v 500 ml vody. Rozpustnost je výborná, takže nezůstanou žádné kousky na dně sklenice. Výrobce doporučuje užívat maximálně 2 nápoje denně s odstupem alespoň 3 hodin. Co dostanete v jedné dávce?

Ingredience v jedné dávce (9,6 g)

·      Guarana (Paullinia cupana) extrakt ze semen 10 % kofeinu 160 mg

·      Zelený čaj (Camellia sinensis) extrakt z listu 50 % polyfenolů 50 mg

·      Cola nitida extrakt ze semen 10 % kofeinu 300 mg

·      Kofein (bezvodý) 25 mg

·      Citikolin (CDP cholin) 50 mg

·      Měsíček lékařský (Calendulla officinalis) extrakt 12 % luteinu 84 mg

·      Borůvka (Vaccinium Myrtillus) extrakt z plodu 25 % antokyaninů 10 mg

·      Chlorella (60 % proteinů) 30 mg

·      Astaxanthin (Haematococcus pluvialis) 0,6 mg

·      Laktobacillus acidophilus 0,5 mld. CFU

·      Vitamin C (kyselina L-askorbová) 40 mg (50 % RHP)

·      Thiamin (thiamin hydrochlorid, vit. B1) 1,1 mg (100 % RHP)

·      Vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid) 1,4 mg (100 % RHP)

·      Vitamin D (cholekalciferol) 5 µg (100 % RHP)

·      Vitamin B12 (kyanokobalamin) 10 µg (200 % RHP)

·      Biotin (D-Biotin, vit. B7) 50 µg (100 % RHP)

·      Vitamín K2 (MK7 menachinon) 25 µg (33 % RHP)

·      Sodík (hydrogenuhličitan sodný) 100 mg

·      Zinek (citrát zinečnatý) 5 mg (50 % RHP)

·      Draslík (citrát tridraselný) 110 mg (5,5 % RHP)

·      Hořčík (citrát hořečnatý) 40 mg (10,7 % RHP)

·      Vápník (mléčnan vápenatý) 150 mg (18,8 % RHP)

Produkt BOOST jsem chválil za to, že neobsahoval žádné zbytečné přidané látky a kapsle byla HPCM. Vzhledem k tomu, že EVOLVE je ve formě prášku a obsahuje příchutě, tak zde další přidané látky najdeme, konkrétně: Maltodextrin, inulin - plnivo, laktát vápenatý, kyselina citronová - regulátor kyselosti, uhličitan hořečnatý – protispékavá látka, sladidla acesulfam K a sukralóza. Všechny příchutě obsahují přírodní aroma i barvivo. V případě berryblast se jedná o přírodní ostružinové aroma, přírodní barvivo červená řepa a borůvka. Výrobce zde navíc uvádí, že jedna dávka obsahuje celkem 70 mg kofeinu, takže nemusíte nic složitě počítat ze složení.

Maltodextrin je sacharid, který se používá v potravinářství jako přídatná látka: zahušťovadlo, plnivo anebo konzervant. Dokáže velice rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, proto by ho neměli užívat lidé s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí. Glykemický index se pohybuje v hodnotách 106-136, přičemž bílý chléb má 100. Maltodextrin je často spojován s Crohnovou chorobou, protože má vliv na střevní mikrobiom. [1] Také bylo zjištěno, že zvyšuje adhezi E. coli k buněčným stěnám ve střevech. Napomáhá k přežití bakterií salmonely, které způsobují různá chronická zánětlivá onemocnění. V poslední řadě potlačuje antimikrobiální obranu, což může vést k zánětlivému onemocnění střev. [2] Citlivým jedincům a ve vyšších dávkách může způsobovat trávicí obtíže. Je důležité zmínit, že všechny tyto účinky jsou spojovány s vysokým příjmem maltodextrinu, zejména v potravinách, kde slouží ke zvýšení energetického obsahu. Zde je ho minimální množství, ale i tak existují lepší alternativy.

Inulin je prebiotikum, které se získává z kořene čekanky. Jedná se o výborné prebiotikum a jeho přítomnost zde bude hlavně kvůli obsahu Laktobacillus acidophilus. Kombinace probiotik a prebiotik je naprosto v pořádku a chválím za ní.

Laktát vápenatý, znám také jako Mléčnan vápenatý, E327. Je to sůl kyseliny mléčné, která upravuje kyselost produktu, ale také zvyšuje účinnost antioxidantů. Laktát vápenatý se využívá v holistické medicíně pro doplnění vápníku a posílení imunitního systému. Často je používán vegany, protože se jedná o jednoduchý doplněk vápníku, který není vyroben z mléka. Všude po světě je uznáván jako bezpečná látka a může být použit i do potravin určených pro děti. U citlivých jedinců může způsobit průjmy, zvracení nebo překyselení.

Kyselina citronová je bezpečná látka, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině. V USA je dokonce zařazena do seznamu GRAS. Do potravin je přidávána pro svoji funkci regulovat kyselost a zásaditost potraviny. Je také výborným konzervantem.

Uhličitan hořečnatý, E504i, je protispékavá látka, která zamezuje hrudkovatění. Výborně také pohlcuje vlhkost. Uhličitan hořečnatý je velice dobře známá látka, i když ne každý si ji spojuje s potravinami. Pokud jste někdy v tělocvičně nebo na lezení použili magnesium, tak to není nic jiného než čistý uhličitan hořečnatý. Jeho přítomnost zde není kvůli zdroji hořčíku pro vaše tělo, protože jeho biologická dostupnost je minimální, ale slouží jako protispékavá látka.

Bohužel se zde nachází i umělá sladidla, která kazí čistotu produktu. Acesulfam K (E950) je asi nejkontroverznější umělé sladidlo vůbec. Najdete celou řadu studií, které tvrdí, že se jedná o silný karcinogen. Na druhé straně zase studie, které tvrdí jeho nezávadnost. Aktuální vědecké stanovisko je, že jeho užívání v minimálním množství je bezpečné a jako takový je povolen u nás i v USA. U výrobku, který má na obale „inspirováno přírodou“ bych ale rád viděl přírodní sladidla. Sukralóza (E955) je nejčastěji používané umělé sladidlo, to však neznamená že je bezpečná. Celá řada studií potvrzuje její negativní dopad na lidské zdraví. Konzumace sukralózy snižuje inzulinovou citlivost a tím přispívá ke vzniku diabetu 2. typu a obezity. [3] Sukralóza má také negativní vliv na zdraví našich střev, protože snižuje počet dobrých bakterií. Také zvyšuje chuť k jídlu a přispívá tím k nárustu tělesné hmotnosti. [4]

Přítomnost umělých sladidel mi tady nejde na rozum, protože produkt obsahuje přírodní barviva i aroma, tak proč ne i přírodní sladidla?

Recenze ingrediencí

Guarana (Paullinia cupana): Guarana je rostlina pocházející z Brazílie. Obsahuje řadu stimulantů jako jsou kofein, theobromin a teofylin. Dále obsahuje antioxidanty, které podporují její účinek. Stimulanty mají účinek na navýšení energie, zmírňují bolesti svalů a hlavy. Guarana také snižuje duševní únavu a zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Extrakt ze semen zde obsahuje 10 % kofeinu.

Zelený čaj (Camellia sinensis): O zeleném čaji je obecně známo, že má příznivý vliv na naše kognitivní funkce, mentální jasnost, ale i fyzickou relaxaci. Zelený čaj obsahuje celou řadu fytochemikálií, např. kofein, L-theanin a epigalokatechin galát. Všechny tyto látky mají prokázaný pozitivní vliv na kognitivní funkce. [5]

Cola nitida (Kolový ořech): Kolové ořechy pocházející z Kolovníku lesklého, mají podobný účinek jako káva nebo guarana. Jedná se o jednu z původních ingrediencí světoznámého nápoje Coca-Cola. Účinnými látkami jsou zde kofein a theobromin. Má stimulační účinek a pomáhá také proti depresi a úzkostem.

Kofein (bezvodý): Kofein eliminuje únavu a přispívá tak k větší energii. Zlepšuje jasnost uvažování a krátkodobou paměť. Bezvodý kofein se vyrábí z kávových zrn, kdy je extrahován z bobů a následně dehydratován, proto bezvodý. Výsledkem je vysoce koncentrovaný kofeinový prášek. Více o něm v článku zde.  

Citikolin (CDP cholin): Výborný cholinergní prekurzor, který napomáhá zvyšovat hladinu acetylcholinu v mozku. Má vliv na krátkodobou i dlouhodobou paměť. Zlepšuje koncentraci a mentální energii. Obvyklé dávkování je 250-1000 mg, zde je přítomno 50 mg. Více o něm v článku zde.

Měsíček lékařský (Calendulla officinalis): Měsíček je známá bylinka, která má celou řadu pozitivních účinků na naše tělo. Podporuje normální trávení, činnost jater i střev. Také podporuje činnost dýchacího systému a tak dále. Zde je ale kvůli obsahu luteinu, který má příznivý vliv na naše oči. Lutein je přírodní pigment a karotenoid, patřící do skupiny xantofylů. Lutein je složkou ochranné vrstvy v centrální části sítnice, kterou nazýváme makula. Makula působí jako přirozený filtr, který chrání oko před modrým světlem a před oxidačním stresem. Jedná se tedy o nezbytnou složku pro zdraví našich očí. Doporučené dávkování Luteinu je 6-8 mg denně, zde je přítomno 10 mg. 

Borůvka (Vaccinium Myrtillus): Borůvka byla jednou z prvních potravin, která byla označena za superpotravinu. Obsahuje celou řadu účinných látek: antokyanidy, antioxidanty, kyselina ellagová a další. Díky tomu má také široké spektrum účinků: zlepšuje krevní tlak, snižuje riziko srdečních onemocnění, antioxidant, zlepšuje zdraví očí, podporuje imunitu a správnou činnost trávení, snižuje zánět v těle. Snížení zánětu je hlavní důvod proč se studují borůvky a jejich přínos při boji proti kognitivním onemocněním mozku, jako jsou Alzheimerova choroba a další. Antokyany také chrání naše mozkové buňky před poškozením a mohou zlepšovat kognitivní funkce.

Chlorella: Chlorella je druh zelené řasy, která se často používá jako doplněk stravy kvůli jejím potenciálním zdravotním přínosům. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je známá také pro svoje detoxikační účinky. Některé studie naznačují, že chlorella dokáže podporovat imunitní funkce a pomáhat odstraňovat těžké kovy z těla. Účinky chlorelly na mozek jsou také zřejmé, protože obsahuje vitamíny C, E a B12. Dále obsahuje polyfenolové kyseliny, které redukují volné radikály a aktivují glutathion, který patří mezi nejsilnější antioxidanty. Doporučené dávkování se pohybuje v řádech gramů, zde je pouze 30 mg.

Astaxanthin (Haematococcus pluvialis): Astaxanthin je silný antioxidant, který patří mezi karotenoidy. Chrání náš mozek před neurodegenerativním onemocněním. [6] Pomáhá snižovat duševní únavu. [7] Má také pozitivní účinky na zdraví očí. Astaxanthin je rozpustný v tucích, a proto je žádoucí ho konzumovat spolu s tuky. Doporučené dávkování je 4-16 mg denně, zde je pouze 0,6 mg. Účinky pocítíte až při dlouhodobém užívání.

Laktobacillus acidophilus: Probiotikum, které se nachází ve fermentovaných mléčných výrobcích, např. v jogurtech. Hraje významnou roli při udržování zdravé rovnováhy dobrých a špatných bakterií ve střevě. Omezuje kvasinkové infekce a pomáhá při trávení mléka. Je také známý svou schopností produkovat vitamín K1, z kterého naše tělo dále vytváří vitamín K2. Probiotika se obecně skladují na temném a chladném místě, ideálně v ledničce, aby se zachovalo co největší množství bakterií, o tom se zde ale výrobce nezmiňuje, takže kdo ví kolik bakterií z původních 0,5 mld v jedné dávce zbylo. Každopádně o propojenosti střev a mozku se už ví, takže chválím výrobce za přítomnost probiotik.   

Vitamin C (kyselina L-askorbová): Vitamín C je silný antioxidant a podílí se na recyklaci dalších antioxidantů. Indikuje expresi mozkového neurotrofického faktoru BDNF. [8] Vitamín C je kofaktorem syntézy norepinefrinu z dopaminu, také napomáhá uvolňování acetylcholinu. Podílí se i na zpětném vychytávání glutamátu a podporuje cirkulaci krve v mozku. Celkově vitamín C zlepšuje náladu, snižuje únavu a bojuje proti úzkostným stavům.

Thiamin (thiamin hydrochlorid, vit. B1): Thiamin se účastní Krebsova cyklu, který poskytuje ATP našim mitochondriím. Pomáhá také udržovat optimální hladinu glutamátu a GABA. Přispívá k produkci enzymu pyruvátdehydrogenázy (PDH), který je nezbytný pro tvorbu acetylcholinu.

Vitamin B6 (pyridoxin hydrochlorid): Je nezbytný koenzym pro syntézu dopaminu, adrenalinu, GABA, melatoninu, norepinefrinu i serotoninu. [9] Hraje také roli v regulaci glukózy v mozku. Některé formy vitamínu B6 bohužel nejsou biologicky dostupné a naše tělo je nedokáže využít. Jediná forma, která je aktivní a doporučená pro nootropní užití je P-5-P (pyridoxal 5-fosfátová forma), jiná se nevstřebává. V tomto produktu je použit pyridoxine hydrochloride a nezachrání to ani množství 100 % RHP.

Vitamín D (cholekalciferol): Vitamín D je v tucích rozpustný vitamín, který má vliv i na kognitivní funkce. Podílí se na syntéze serotoninu, GABA, glutamátu, glutaminu a dopaminu. [10] Chrání naší DNA před poškozením preventivním zkracováním telomer a inhibicí aktivity telomerázy. Podílí se také na neuromodulaci, regulaci neutrotrofických faktorů, neuroprotekci, neuroplasticitě a vývoji mozku. [11]

Vitamin B12 (kyanokobalamin): Kobalamin, zvyšuje bdělost, kognitivní schopnosti, energii, zlepšuje zrak a náladu, snižuje úzkost a bolest. Ne všechny varianty naše tělo vstřebá a následně využije. Nejlepší formy jsou methylkobalamin a adenosylkobalamin, což jsou formy, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Bohužel zde použitá forma kyanokobalamin se špatně vstřebává a ve vašem těle navíc vytváří malé množství kyanidu.

Biotin (D-Biotin, vit. B7): Biotin je nezbytný pro syntézu mastných kyselin, které se využívají k produkci energie v mozku, proto jeho nedostatek může způsobovat únavu. [12] Ovlivňuje také využití aminokyselin s rozvětveným řetězcem při syntéze a uvolňování serotoninu. [13]

Vitamín K2 (MK7, menachinon): Vitamín K je pro tělo důležitý vitamín. Máme dvě formy vitamínu K: vitamín K1 (fylochinon) a vitamín K2 (menachinon). Vitamín K2 má pak další formy, z nichž nejdůležitější jsou MK-4 a MK-7. Vitamín K je nezbytný pro syntézu sfingolipidů, které přispívají k tvorbě myelinových pochev izolujících axony v mozku. [14] Hraje také primární roli při tvorbě krevních sraženin. Vitamín MK-4 má pozitivní vliv v boji proti oxidativnímu stresu a zánětům. Jedna studie zjistila, že zvýšený příjem vitamínu K ve stravě je spojen s lepší pamětí u starších osob. [15] V nootropické komunitě se doporučuje užívat doplněk vitamínu K, který obsahuje všechny formy tohoto vitamínu, tedy K1 i K2 (jak MK-4 tak MK-7).

Sodík (hydrogenuhličitan sodný): Sodík je důležitý pro udržení rovnováhy tekutin v těle, objem krve a nervové funkce. Spolupracuje spolu s draslíkem v rámci sodíkovo-draslíkové pumpy. V mozku má sodík na starost udržovat elektrický potenciál přes membrány mozkových buněk. To je důležité pro nervovou signalizaci, která zajišťuje kognitivní funkce, mimo jiné i učení a paměť. Nedostatek sodíku se může projevovat křečemi, únavou nebo bušením srdce. Jeho nedostatek je však vzácný a hrozí při nadměrném pocení, dlouhodobém průjmu nebo zvracení.

Zinek (citrát zinečnatý): Zinek je základní minerál, který je pro naše tělo nezbytný. V mozku inhibuje NMDA receptory, což snižuje toxicitu glutamátu. Zvyšuje BDNF a vychytávání serotoninu. Je také silným neuroprotektantem. Zinek je možné koupit v různých formách, které se liší svojí vstřebatelností. Zde je použit citrát zinečnatý, který má vstřebatelnost 31 %. Najdete formy s lepší, ale i horší vstřebatelností. Toto je takový průměr.

Draslík (citrát tridraselný): Draslík je nejhojnější kation v našem těle. Pro naše tělo je důležitá jeho spolupráce se sodíkem, zejména sodíkovo-draslíková pumpa, která je nezbytná pro správný přenos nervových vzruchů, svalovou kontrakci i srdeční činnost. Při nedostatku draslíku mohou vznikat křeče, zmatenost, únava, deprese a podrážděnost.

Hořčík (citrát hořečnatý): Hořčík je kofaktorem více než 300 enzymatických reakcí v našem těle. Díky tomu má celu řadu účinků. Pro kognitivní zdraví je důležité, že pomáhá při přeměně potravy na použitelnou formu k produkci ATP, což je primární zdroj paliva produkovaný v našich mitochondriích. Reguluje aktivitu v neuronových iontových kanálech. Reguluje synaptickou plasticitu mozku, a to je důležité pro učení a paměť. Bylo prokázáno, že zvýšení hladiny hořčíku v mozku obnovuje neuroplasticitu a zlepšuje kognitivní funkce. [16] Problém je v tom, že ne všechny formy hořčíku dokáží projít přes hematoencefalickou bariéru. Nejlepší forma pro váš mozek je magnesium treonát (Magtein).

Vápník (mléčnan vápenatý): Vápník je nejhojnější minerál v našem těle. Hraje klíčovou roli jako sekundární posel a podílí se na uvolňování neurotransmitérů z neuronů. Je také nesmírně důležitý pro ukládání a obnovu paměti.

Recenze účinků

EVOLVE je velice bohatý na množství ingrediencí, ne vždy je to výhodou, ale tady dávají jednotlivé ingredience smysl, a i když nejsou vždy v nejlepší možné formě, tak účinek je rozhodně znát. EVOLVE míří hned na několik oblastí, které chce podpořit. Nástup účinku pocítíte cca za 30 min.

Více energie

Za přísun energie se nejvíce zaslouží samozřejmě kofein, který tu ale máme hned z několika přírodních zdrojů, a to guarana, zelený čaj a kolový ořech. Proti čistému kofeinu to má výhodu v tom, že jsou zde přítomny i další účinné látky, které se v těchto přírodních zdrojích nachází jako polyfenoly atd. Celkové množství kofeinu je 70 mg, takže přival energie není přehnaný, ale tím pádem necítíte ani žádný dojezd. Energie vám vydrží cca 3 hodiny.

Žádná únava očí

Proti únavě očí a pro jejich zdraví tu je měsíček lékařský a borůvka. Vliv na zdraví nebude kdovíjaký, protože byste museli tyto látky užívat dlouhodobě, ale proti únavě očí to funguje výborně. Necítil jsem žádnou únavu ani po 3 hodinách práce na počítači.

Koncentrace a mentální jasnost

Z nootropik tu je přítomen CDP cholin, který zajišťuje motivaci a koncentraci a svůj úkol plní dobře. Jen bych navýšil množství, protože 50 mg je málo.  

Stejný účinek po celou dobu trvání

Přítomnost antioxidantů, vitamínů, elektrolytů a probiotik nepocítíte, účinek je jemný a celkově dolaďuje účinek produktu. Účinek je stále stejný i po 3 hodinách, takže žádné výkyvy nebo vnímání dojezdu jednotlivých ingrediencí. U některých produktů cítíte, že se účinek mění po několika hodinách, např. když smícháte krátkodobě působící a dlouhodobě působící nootropika a někdy to může mít nepříjemný rušivý efekt. Tady je to ale pěkně vyladěné a ústup účinků cítíte ne v propadu energie, ale ve ztrátě koncentrace, v ten moment můžete dát další dávku a jedete dále, protože nízké množství kofeinu vám toto umožňuje.

Hodnocení

Produkt Instinkt EVOLVE mě příjemně překvapil. Po předchozí zkušenosti s BOOSTem jsem neměl velká očekávání, ale toto je úplně jiný šálek kávy. Instinkt EVOLVE cílí na hráče, takže jeho složení není určené pro co nejlepší paměť a další nootropické benefity, proto zde najdeme také „jen“ CDP choline, ale to vůbec nevadí. Produkt slibuje komplexní zlepšení zdraví a osobního výkonu. Potenciál na zlepšení zdraví tu v rámci ingrediencí sice je, ale některé by se musely brát ve větším množství, ale hlavně pravidelně a na to není tento produkt vhodný kvůli přítomnosti maltodextrinu a umělým sladidlům. Pro zlepšení osobního výkonu vám EVOLVE poskytne dobrý základ ve formě energie a dalších účinků na cca 3 hodiny.

Co se mi líbilo: Relativně nízký obsah kofeinu, který ale i tak ucítíte. Dále oceňuji látky na zmírnění únavy očí, protože ty jsou pro esporty rozhodně lepší než další stimulanty. Výborná je i stálost účinků a přítomnost probiotik.

Co se mi nelíbilo: Formy vitamínů B6 a B12 jsou ve špatné a pro tělo nevyužitelné formě. Vitamín K je tu pouze ve formě MK-7, ocenil bych i zbytek forem. Přítomnost umělých sladidel, jako jsou Acesulfam K a Sukralóza. Ty jsem opravdu nepochopil, protože jinak se jedná o výborný produkt.

INSTINKT EVOLVE hodnotím 4 z 10, ale nebýt pár přešlapů, tak by dostal více.

Tipy na upgrade

Instinkt EVOLVE funguje dobře, ale vše se dá vylepšit.

Pro prodloužení účinku na zhruba 6 hodin a trochu více energie je vhodné přidat:

·      Kofein 100 mg

·      Theacrine 200 mg

Pro více motivace a koncentrace bych přidal:

·      CDP choline 250 mg

·      L-Tyrosine 1 g

[1] 2012; 7(12): e52132. Published online 2012 Dec 12. doi: [10.1371/journal­.pone.0052132]; Kourtney P. Nickerson and Christine McDonald

[2] Nickerson K.P., Chanin R., McDonald C. “Deregulation of intestinal anti-microbial defense by the dietary additive, maltodextrin.” Gut Microbes 2015;6(1):78-83

[3] ABOU-DONIA, Mohamed B, Eman M EL-MASRY, Ali A ABDEL-RAHMAN, Roger E MCLENDON a Susan S SCHIFFMAN. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. 2008.

[4]  SADOUGHI, Susan a André SOFAIR. Artificial Sweeteners Not Tied to Lower BMI and May Even Increase It. 2017.

[5] Dietz C, Dekker M. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800. PMID: 28056735.

[6] Lobos, P., Bruna, B., Cordova, A., Barattini, P., Galáz, J. L., Adasme, T., Hidalgo, C., Muñoz, P., & Paula-Lima, A. (2016). Astaxanthin Protects Primary Hippocampal Neurons against Noxious Effects of Aβ-Oligomers. Neural plasticity2016, 3456783.

[7] Imai, A., Oda, Y., Ito, N., Seki, S., Nakagawa, K., Miyazawa, T., & Ueda, F. (2018). Effects of Dietary Supplementation of Astaxanthin and Sesamin on Daily Fatigue: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Two-Way Crossover Study. Nutrients10(3), 281.

[8] Grant M.M., Barber V.S., Griffiths H.R. “The presence of ascorbate induces expression of brain derived neurotrophic factor in SH-SY5Y neuroblastoma cells after peroxide insult, which is associated with increased survival.” Proteomics. 2005 Feb; 5(2):534-40.

[9] Clayton P.T. “B6-responsive disorders: a model of vitamin dependency.” Journal of Inherited Metabolic Disease. 2006 Apr-Jun;29(2-3):317-26

[10] Jiang P., Zhang L.H., Cai H.L., Li H.D., Liu Y.P., Tang M.M., Dang R.L., Zhu W.Y., Xue Y., He X. “Neurochemical effects of chronic administration of calcitriol in rats.” Nutrients. 2014 Dec 22;6(12):6048-59

[11] Fernandes de Abreu D.A., Eyles D., Féron F. “Vitamin D, a neuro-immunomodulator: implications for neurodegenerative and autoimmune diseases.” Psycho-neuroendocrinology. 2009 Dec;34 Supplement 1:S265-77.

[12] Tong L. “Acetyl-coenzyme A carboxylase: crucial metabolic enzyme and attractive target for drug discovery.” Cellular and Molecular Life Sciences 2005 Aug;62(16):1784-803.

[13] Hutson S.M., Sweatt A.J., Lanoue K.F. “Branched-chain [corrected] amino acid metabolism: implications for establishing safe intakes.” Journal of Nutrition. 2005 Jun;135(6 Suppl):1557S-64S.

[14] Ferland G. “Vitamin K and the Nervous System: An Overview of its Actions” Advances in Nutrition, Volume 3, Issue 2, 1 March 2012, Pages 204–212

[15] Soutif-Veillon A., Ferland G., Rolland Yl, Presse N., Boucher K., Feart C., Annweiler C. “Increased dietary vitamin K intake is associated with less severe subjective memory complaint among older adults.” Maturitas. 2016 Nov;93:131-136.

[16] Wang D., Jacobs S.A., Tsien J.Z. “Targeting the NMDA receptor subunit NR2B for treating or preventing age-related memory decline.” Expert Opinion on Therapeutic Targets. 2014 Oct;18(10):1121-30.