Nootropika a smart drugs (chytré drogy) jsou často spojovány do jedné skupiny látek, ale nic nemůže být dále od pravdy. Zatímco nootropika mají prokazatelné účinky na mozek a kognitivní funkce, tak smart drugs ne vždy ovlivňují kognitivní funkce a někdy se jedná jen o stimulanty. Na internetu stále více článků vyzdvihuje smart drugs jako účinná nootropika, která vám pomohou s učením i v práci, ale měli byste znát i rizika s jejich užíváním.

V případě, že jste ve světě nootropik začátečník, tak není těžké podlehnout přesvědčení, že syntetické smart drugs musí být účinnější než přírodní nootropika a okamžitě si poběžíte k lékaři pro předpis, protože je musíte vyzkoušet. Ale rizika spojená s jejich užíváním jsou daleko větší než u přírodních nootropik. V tomto článku se podíváme na nejužívanější smart drugs, jejich rizika, ale hlavně jejich přírodní alternativy.

Nejčastěji narazíte na Ritalin, Adderall, Aricept a Modafinil, existují i další, ale u nás nejsou tak běžná.

Ritalin, Methylphenidate

Ritalin je inhibitor zpětného vychytávání dopaminu a norepinefrinu. Díky tomu dojde k navýšení hladin těchto dvou neurotransmiterů ve vašem mozku. Ritalin je veden jako lék při léčbě ADHD a narkolepsie. V ČR je to lék první volby při léčbě ADHD u osob do 18 let věku, pro starší se předepisuje Atomoxetin.

Neurohackeři využívají Ritalin ke zvýšení bdělosti, zlepšení soustředění a paměti. Funguje to ale? Ritalin je velice účinný při léčbě ADHD a ADD. Má prokázané účinky, je relativně bezpečný a má minimální nežádoucí účinky, u osob, co mají diagnostikované ADHD. [1] [2]

Jak ale funguje u zdravých lidí? Byla provedena metaanalýza celkem 48 studií, která zahrnuje téměř 1500 zdravých osob bez ADHD, a vědci došli k překvapivému výsledku: „Dospěli jsme k závěru, že účinek amfetaminu a methylfenidátu na zkoumané aspekty zdravé kognice je pravděpodobně celkově skromný “ [3]

Účinek u zdravých lidí tedy není moc přesvědčivý a jaká se k tomu pojí rizika?

Nejčastější vedlejší účinky jsou úzkost, sucho v ústech, podrážděnost, ztráta chuti k jídlu, letargie, bolesti žaludku, palpitace, vysoký krevní tlak, zrychlená srdeční frekvence, rozmazané vidění, sucho v očích, deprese, zmatenost a dokonce i snížené prokrvení horních a dolních končetin. V případě psychotických pacientů může zhoršit psychózu a u osob s bipolární poruchou může vzniknout manická epizoda.

U zdravých lidí může užívání Ritalinu dokonce narušit neuroplasticitu mozku. [4]

Jaké jsou přírodní alternativy k Ritalinu?

Pro zvýšení hladin dopaminu v mozku se využívá L-tyrosin nebo N-acetyl L-tyrosin (NALT).

Adderall

U nás není tak známý, protože v ČR se na ADHD předepisuje pouze Ritalin, ale v USA je Adderall nejpoužívanější smart drug. Adderall je kombinací čtyř solí, přičemž dvě z nich jsou ze skupiny amfetaminů, levoamfetamin a dextroamfetamin. Tyto amfetaminy jsou agonisty TAAR1 a interagují s monoaminovým transportérem VMAT2. To způsobuje uvolňování dopaminu a norepinefrinu ze synaptických váčků. TAAR1 pak tyto neurotransmitery zadrží v buňce nebo naopak transportuje ven. Tento mechanismus pak působí jako stimulant centrálního nervového systému. [5]

Amfetaminy jsou ve většině zemí považovány za drogy, popřípadě patří mezi léky na předpis a může vám je předepsat pouze kvalifikovaný psychiatr k léčbě ADHD nebo narkolepsie. Celá řada studentů však využívá Adderall při učení, protože vám pomáhá udržet pozornost a soustředit se, i když jste pod stresem. Funguje to?

Studie z roku 2011 zkoumala účinnost stimulantů na předpis, které nazvala jako Smart Pills. Výsledkem bylo, že smart pills mohou zlepšit deklarativní paměť, posílit konsolidaci paměti a kognitivní kontrolu. [6] Výsledky však nebyly nijak závratné, když vezmeme v potaz možná rizika s užíváním.

Mezi největší rizika při užívání amfetaminů patří vznik závislosti. Dále můžete mít vysoký tlak, zvýšenou srdeční frekvenci, erektilní dysfunkci, bolesti žaludku, ztráta chuti k jídlu, nespavost, krvácení z nosu atd. Tyto vedlejší účinky se uvádějí při terapeutickém užívání, kdy množství užité látky je mnohem nižší, než při rekreačním užívání.

Aricept, Donepezil

Donepezil funguje jako inhibitor acetylcholinesterázy a používá se k léčbě Alzheimerovi choroby. Prakticky navyšuje množství acetylcholinu v mozku. V rámci neurohackingu se Donepezil používá ke zlepšení paměti a koncentrace, údajně pomáhá při řešení složitých úkolů. Bohužel důkazy o jeho účinnosti u zdravých osob jsou minimální.

Metaanalýza z roku 2018, kterou provedla Oxfordská univerzita, přezkoumala výsledky 30 studií, ty zahrnovaly celkem 8257 pacientů s Alzheimerovou chorobou. Zjistilo se, že užívání Donepezilu má jen minimální účinek na zlepšení kognitivních funkcí. [7]

Neurohackeři, kteří doporučovali užívání Donepezilu se opírali o výsledky studie, která byla ovšem vyvrácena a tím pádem neexistuje žádná klinická studie, která by potvrdila účinnost u zdravých lidí. [8]

Mezi nejběžnější rizika při užívání patří průjem, zvracení, nevolnost, nespavost a svalové křeče. Proč tedy užívat lék, který nemá žádný prokázaný přínos a může způsobovat vedlejší účinky? Výbornou přírodní alternativou je Huperzine-A, který je také inhibitor acetylcholinesterázy.

Modafinil, Provigil

Modafinil je inhibitor zpětného vychytávání dopaminu, který se sice váže na stejný přenašeč dopaminu jako kokain, ale jiným způsobem, a díky tomu je mnohem menší riziko vzniku závislosti. [9] Více informací o něm najdete v samostatném článku zde. Neurohackeři využívají Modafinil pro jeho účinky na bdělost, zvýšení reakční doby, motivaci a zlepšení kognice. Funguje to ale opravdu tak dobře?

Modafinil, je smart drug na který nedá celá řada lidí dopustit, ale studie o jeho účinnosti nejsou tak přesvědčivé. Pojďme si některé z nich ukázat.

Jedna studie zkoumala 39 šachistů, kteří odehráli celkem 3000 partií. Modafinil zpomalil reakční dobu šachistů, což je známka hlubšího myšlení a celkově se zvýšilo skóre všech hráčů. [10]

Další studie tentokrát z Cambridge zkoumala účinek 200 mg Modafinilu u zdravých dobrovolníků. Výsledkem byla vyšší výkonnost a radost při řešení úkolů, zlepšilo se také plánování a pracovní paměť. Vliv na učení však nebyl žádný. [11]

Modafinil má prokázané účinky, ale má své specifické účinky a s tím musíte počítat. Pokud jej chcete užívat dobře si rozmyslete s jakým záměrem, aby splnil vaše očekávání.

Mezi nejčastější vedlejší účinky patří bolesti hlavy, průjem, úzkost, nervozita, vyšší srdeční tep, pocení nebo žaludeční problémy. Jak už jsem zmínil, tak riziko vzniku závislosti je minimální, ale při dlouhodobém užívání může vzniknout psychická závislost, přičemž mezi abstinenční příznaky pak patří úzkostné stavy, letargie a anhedonie (neschopnost se radovat a prožívat kladné emoce).

Závěrem

Celá řada světových časopisů, a dokonce biohackerů vyzdvihují účinky těchto léků a srovnávají je s ostatními nootropiky. Amfetaminy a další smart drugs mají své způsoby užití, ale musíte přijmout i možná rizika, která jejich užívání doprovází. Nootropika nejsou smart drugs, to mějte na paměti. Preferujte přírodní nootropika pro zvýšení mentální výkonnosti, zlepšení kognitivních funkcí a celkové zdraví mozku. Zaměřte se na dopamin, acetylcholin, serotonin a norepinefrin k maximalizaci účinků.


[1][1] Fone K.C., Nutt D.J. “Stimulants: use and abuse in the treatment of attention deficit hyperactivity disorder.” Current Opinion in Pharmacology. 2005 Feb;5(1):87-93. 

[2] Huang Y.S., Tsai M.H. “Long-term outcomes with medications for attention-deficit hyperactivity disorder: current status of knowledge.” CNS Drugs. 2011 Jul;25(7):539-54.

[3] Ilieva I.P., Hook C.J., Farah M.J. “Prescription Stimulants’ Effects on Healthy Inhibitory Control, Working Memory, and Episodic Memory: A Meta-analysis.” Journal of Cognitive Neuroscience. 2015 Jun;27(6):1069-89.

[4] Urban K.R., Gao W.J. “Methylphenidate and the Juvenile Brain: Enhancement of Attention at the Expense of Cortical Plasticity?” Med Hypotheses. 2013 Dec; 81(6): 10.1016/j.mehy.2013.09.009.

[5] Miller G.M. “The emerging role of trace amine-associated receptor 1 in the functional regulation of monoamine transporters and dopaminergic activity.” Journal of Neurochemistry 2011 Jan;116(2):164-76.

[6] Smith M.E., Farah M.J. “Are Prescription Stimulants “Smart Pills”?” Psychology Bulletin 2011 Sep; 137(5): 717–741. 

[7] Birk J.S., Harvey R.J. “Donepezil for dementia due to Alzheimer’s disease.” Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018 Jun 18;6:CD001190

[8] Wade L., Forlini C., Racine E. “Generating genius: how an Alzheimer’s drug became considered a ‘cognitive enhancer’ for healthy individuals” BMC Medical Ethics 2014; 15: 37. 

[9] Okunola-Bakare O.M., Cao J., Kopajtic T., Katz J.L., Loland C.J., Shi L., Newman A.H. “Elucidation of structural elements for selectivity across monoamine transporters: novel 2-[(diphenylmethyl)sulfinyl]acetamide (modafinil) analogues.” Journal of Medicinal Chemistry. 2014 Feb 13;57(3):1000-13.

[10] Frank A.G., et. al. “Methylphenidate, modafinil, and caffeine for cognitive enhancement in chess: A double-blind, randomised controlled trial.” European Neuropsychopharmacology. 2017 Mar;27(3):248-260

[11] Müller U., Rowe J.B., Rittman T., Lewis C., Robbins T.W., Sahakian B.J. “Effects of modafinil on non-verbal cognition, task enjoyment and creative thinking in healthy volunteers” Neuropharmacology Volume 64, January 2013, Pages 490-495